• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
72ivanov - помощник
hidrazin написа:
72ivanov написа:
Оказва се, че инвестицията най-вероятно не си струва:
Напротив, точно за в Германия си заслужава.
Там например може да си намериш евтин соларен панел за 30-40 евра. Има и втора употреба.
Разрови из ebay de. Например:
100Watt Solarpanel
Също така от някоя морга може да се намери що-годе читав акумулатор за почти без пари.
Само не знам какъв е тоя контролер за 10 евра?
Та цялата работа ще ти излезе с допълнителните разходи под 100 евро.
:partyman:
Бих искал нещата да са нови за това показах и тези цени ..... ето линк за контролера...http://www.ebay.de/itm/10A-12V-24V-Auto ... 1811171073
72ivanov - помощник
Благодаря на всички за изказаните мнения и насоки. =D> =D> Ако има някакво развитие на "проекта" в бъдеще, ще покажа какво е свършено. :)
Lisko - майстор
Ще кача снимки да видиш моята. Не е 5 метра, а около 3 и не е 5050 а 3528 и не е 5 часа, но аз си я харесвам. Започнах от това какви панели имах (изпаднаха ми без пари) и оттам да нагодя всичко останало. Свети вече 7-8 месеца еже-вечерно.
Lisko - майстор
Пролет лято и есен светят до 4 часа и половина. Зимата пада до 30-45 минути. Няма стабилизация по ток, което означава че най-силно светят в началото, най-слабо в края, но това ИЗОБЩО не се забелязва на око - по следните причини - отначало е полумрак, после наоколо става все по-тъмно; очите се акомодират и ако си на салатка и ракийка, светлината въобще не е малко :partyman:. Когато напрежението на батерията падне достатъчно, схемичката за защита от пре-разряд се задейства и спира светенето.
Диодите светят много приятно - топлобяло, на снимката малко повече жълтее.
Лентата, сензора и схемичката са от и-бей, по няколко долара всяко. Батериите са от стар лаптоп, а панелите - бракувани поради занижен добив. Ако бях с нови и качествени батерии и панели щях да изкарвам и повече часове, но засега не съм усетил проблем.
Ъгълът на наклон на панелите спрямо хоризонта го смятах от съображения през лятото да са максимално близо до перпендикуляр спрямо светлината. По азимут са почти на юг, би могло и по-добре но нямах избор и не исках да правя сложни и много стърчащи изпълнения.

Първо приготвих летвичка със скосяване под подходящ ъгъл така че центъра на "маргаритката"
на излъчване не лентата да сочи към центъра на масата.
Изображение

Лентата се крепи само на собственото си лепило и само в началото и края
има горещ силикон за допълнителна здравина
Изображение

Поглед откъм другата страна
Изображение

Подготовка на трупчетата които ще крепят слънчевите панели под наклон
Изображение

Вече монтираните панели
Изображение

Панелите и буркана с батериите скрит зад тях
Изображение

Блока с батерии и схемичката против презаряд-пре разряд
Изображение

С надписи и вече сензора е добавен.
Изображение

Турих и едно ключе ако много се налага да се спира лентата
когато свети. Досега не се е налагало.
Изображение

Поглед отгоре, без дъската която пази буркана от директно слънце и дъжд.
Изображение

В работно положение :)
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за соларен панел + светодиодна лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: