Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bonjyr89 - специалист
rrusev много си прав за корекциите,но мисля,че masteradmin е добре запознат с Наредба 3 (съдейки по другите му изказвания),и затова заставам зад него и смятам,че форума е в полза на любителите и трябва да се напише възможно най-разбираемо,смятам,че "масата" ще се чете като "0",и това,че печката е на един предпазител с други електроуреди няма да запали нищо,това е малко като старата тема дали да усукваме проводниците или да ги хващаме с клеми ,там много се говори и всички "специалисти" се изказаха,че трябва задължително да се използват клеми защото така било по "НАРЕДБА-3"... от тая наредба съм имал поне 30 обекта с нагорели разклонителни кутии от лоша връзка на клема... :-D ! (попринцип по наредбата доколкото знам май и други консуматори като бойлер например трябва да са на отделен предпазител :) нали)
mirk - майстор
Лошата връзка при клема се получава при менте клеми, немърлива работа или претоварване по ток на самата клема, то при немарлива работа и при усукване резултата ще е лош.

Каде се изпари темата за кабелните връзки :?
sasooooooooo - "специалист"
А, какво ще кажете за такова подвързване? :?

Прикачен файл

071121_113014_resize.jpg
071121_113014_resize.jpg (93.04 KиБ) Видяна 5301 пъти

Прикачен файл

071122_152204_resize.jpg
071122_152204_resize.jpg (95.63 KиБ) Видяна 5301 пъти
mirk - майстор
Добре изглежда. Каква марка са предпазителите
GEWISS, френски ги водят.
lz1wvm - специалист
Явно този който го е правил му е в кръвта(и освен професионално му е и хоби)
Поздрави
ПС между другото познавах един бургазлия казваха му Ицо Тока той наистина правеше подобни "произведения" :respekt:
О, мерси :ops:
Ицо тока не го знам, ама познавам един дето е по бърз от тока :lol:
Trifun - специалист
Мммм, наистина изглежда добре !!!
Само една мъничка забележка имам - когато е възможно, оставяй проводниците мааалко по-дълги - ако нагори проводника с течение на времето (поради разхлабване, претоварване и т.н.), да има възможност да се отреже нагорялото и да се подвърже наново. Струва ми се че тук няма почти никакъв резерв - дано да няма проблеми при експлоатацията, че иначе ще се наложи снаждане на проводник, и ... едно че ще загрози външния вид (не че като му сложиш капака и ще се вижда де ...), друго че всяко надено място си е една допълнителна "язва" ...
Последна промяна от Trifun на съб яну 24, 2009 7:40 pm, променено общо 1 път.
mirk - майстор
Trifun има си достатъчно аванс за поне още едно - две пресвързвания, ако остави повече къде ще събере кабелите.

Гледам на това табло предпазителите са от край до край, като се преброят 16 единични модула по 18мм , а стандартните са 12 или 18 :?
Таблото е стандартно 18ца на Елмарк. Мисля, че са доста добри, защото може да се коригира/при вече захванато дъно/ както във вертикала, така и по хоризонтала.
Колкото до авансите, добре се забелязва, че проводника се суче ту на ляво, ту на дясно и тогава е хванат на предпазителя. Единствено с по-малък аванс остават мостовете към ДТЗтата и шините.
Подвързването на такова табло отнема около 3 часа.
Нареждам първо на земята всички предпазители на евро шината, правя всички възможни комутации.
Отделям и подвързвам първо "земята", после "нулата".
Монтирам шината с предпазителите за кутията и подвързвам всички "фази" от дясно на ляво.
В случая, само осветлението не е на ДТЗ. Бойлерите са с отделно ДТЗ, а всичко останало с общо ДТЗ.
Бойлера, печката, пералнята, климатика са на отделни предпазители.
Лично аз резервните предпазители също ги подвързвам с гребен.

Колегата е прав, ако не разбираш, не е редно да се занимаваш с тоци.

Тема "Коментар на проекта "Как да си сменим старото ел.табло&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: