Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Само фотореле нищо друго!
sstefanov - майстор
1115 написа:
... но цена - нямам идея
Едва ли се доближава до 8.86 лв с ДДС. Толкова струва фоторелето, което съм предложил и върши същата работа.
А иначе сигурно има и още по-скъпи и сложни управления.
hidrazin - майстор
sstefanov написа:
Едва ли се доближава до 8.86 лв с ДДС.
Около 77 лева. И е напълно неоправдано използването му.
Освен разбира се ако не искаш някои по-специални функции, които не са кой-знае какво.
Едно фотореле е достатъчно в 99% от случаите.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Подобно фотореле/ предложено от Иванов/ взех от Баухаус за 9 лева. Пали и гаси 6 светодиодни прожектора.Преди се занимавах с разни часовници и непрекъснато или даваха фира , а и непрекъснато ги курдисвах да светват според това кога се стъмва. С фоторелето се родих.
sashot - специалист
При мен фоторелето е вкарано в корпуса на външната сирена на алармената система. Захранва се от нея и използва едно от свободните жила на ШТРВШ 6 кабела към сирената. При стъмняване подава + 12 в, с които вече може да се прави, каквото е необходимо. Фотоприемникът е разположен зад прозрачния екран на мигалката.
Категорично смятам, че използването на фотореле е за предпочитане, пред часовник. През облачен земен ден, смрачаването може да настъпи още в 5 следобяд, а разсъмването - в 7 сутринта. През ясен юнски ден е светло от 5 сутринта до след 9 вечерта.
Използвал съм фотореле от КИТ-платка, което струваше 5-6 лева. Върши си работата добре.
hidrazin - майстор
Едно готово и сглобено реле за 230V 10A струва под 5 кинта. Не си заслужава цирка.
Е, ако не си ентусиаст и имаш безкрайно много излишно време. :)
kolev_k - специалист
Часовник за електромер"фототроника",но тоя модел с управление на улично осветление.Има вградена таблица кога се мръква и кога съмва,която прави корекции ежедневно.Може да изберереш цяла нощ ли да свети,или определено време след като е мръкнало и определено време преди да е съмнало.Търси някой познат от енергото,хиляди такива часовници отпаднаха когато започнаха да слагат смарт елмерите.
sstefanov - майстор
Ама защо?
Нещата са елементарни: тъмно - лампата свети, светло - лампата не свети.
Какво ти пука кой сезон е и колко часа е? Но сега е модерно да има връзка с Интернет, сверяване с атомен часовник и следене на прогнозата за времето, за да реши кога да ти светне...
hidrazin - майстор
sstefanov написа:
Ама защо?
Щот света света се напълни с капути. :-D
kozl - майстор
sstefanov написа:
Не!
Ето това ти трябва:
http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=9227
Тая джаджа има ли за регулиране на осветеността?
Те са действителен случай. Осветлението на алеите се командва от фотореле с изнесен датчик. Релето беше дефектирало и трайно даваше постоянен контакт. Местната управа включваше/ изключваше ръчно по часовник. Сдобих се с ново реле и в следващата командировка до там го смених. Лично изчаках сумрака и го нагласих да включва при такава осветеност. Обясних на дежурните, че системата вече работи автоматично и след некое време пак рекламация, пак минали на ръчен пуск стоп. При среща с дежурния последва следното обяснение: "Е го е стана 18:00 часа и ламбите не палат" и следва щрак ръчно у-ние. Извод - Некои системи требе да са с таймер :lol:

Тема "Светло само вечер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: