Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Недей така с голямата секира бе човек. Само в теб ми беше надеждата. Струва ми се, че ти си единственият в този форум, който знае за тоците повече от мен, пък сте и приятели с чичо Гошо. Ако ти не изровиш някакви числа, значи никой няма да ги изрови.
elman - напреднал
ktamen написа:
Трафът трябва да е десетина пъти по-евтин. Така, че инверторът е изключен.
Трафът вероятно ще има и опция за удвояване на мощността.
Трафа ще е с мощност за която е изчислен и трудно ще я удвоиш просто така.

Пример за инвертор:
http://www.aliexpress.com/item/Protable ... a483f5f5f8

Успех от мен :)
torbalan - Дървен философ
ktamen написа:
... Струва ми се, че ти си единственият в този форум, който знае за тоците повече от мен...

Кат гледам - много знаеш за тоците :)
ktamen - специалист
elman написа:
ktamen написа:
Трафът трябва да е десетина пъти по-евтин. Така, че инверторът е изключен.
Трафът вероятно ще има и опция за удвояване на мощността.
Трафа ще е с мощност за която е изчислен и трудно ще я удвоиш просто така.

Пример за инвертор:
http://www.aliexpress.com/item/Protable ... a483f5f5f8

Успех от мен :)
Питай Торбалан, ако завъртят техните генератори два пъти по-бързо, дали няма да си удвоят мощността. Вярно, че те си нямат диоди, които може да не я понесат, ама опазването на диодите не ми се вижда сложно.
Торбалане, намери ми таблица или данни за подобен траф и ще сложа и теб в по-горната категория.
torbalan - Дървен философ
Хич не ме занимавай с глупости.

Връзвай жиците от алтернатора директно във флекса и давай газ, докато ти хареса как върти :)

Или акумулатор, инвертор и т.н.
hidrazin - майстор
На 200 не но има много трансформатори на 400Hz. Даже мисля че може да се търкаля някой такъв у нас.
Масово се използват във военната техника и самолетите - пести се от тегло.
Само дето ще се вкараш в голям филм.
Индуктивното съпротивление на първичната пряко зависи от честотата.
Демек ако изчислиш трафа за 250Hz а го пуснеш на 50Hz ще трябва и да намалиш напрежението на първичната 5 пъти.
Поне аз съм пробвал траф 220V 400Hz да го ръгам у контакта - има светлинни, звукови и обонятелни ефекти.
Освен това има и изисквания към материала на ламелите за по-високи честоти но не мисля че за 250 ще е най-големия ти проблем.
Разбира се освен ако магнитопровода не е много китайски и с дебели по милиметър ламели.
Демек ще имаш пълноценен траф само при честотата на която си го сметнал.
Иначе руските трафове за 400Hz обикновено изглеждат така и се обозначават така - накрая е написано 400.
А за другите накрая има 50.
Изображение
Ето как руснаците включват траф 400Hz на 50Hz - на последната страница.
http://radioskot.ru/_fr/6/_400-____220_50.pdf
Та инверторът е почти неизбежен. Освен ако не използваш 12-волтови ... консуматори.
:partyman:
ktamen - специалист
Благодаря за разясненията :partyman:
А можеш ли да изровиш таблица за трифазни трансформатори, и за 50 херца ще ми е полезна? По възможност мощностите да не започват от 50 киловата и нагоре.
200 херца ще е минималната честота, максималната, поне теоретично, ще е над 1 килохерц. Не съм много сигурен как ще реагира ламарината на толкова херци, но поне засега ми се струва, че ще грее по-малко при по-висока честота, заради по-високото съпротивление на първичната. Ламарината в самия алтернатор не ми изглежда по-специална, а явно се справя добре и с високи честоти. Така или иначе това е малък проблем, Като пробвам ще разбера какво може и какво не може. А и едва ли някога ще форсирам двигателя при включен траф.
ktamen - специалист
Дори данни за някакъв малък трифазен траф за 50 херца ще са ми много полезни. Така или иначе знам, че без експерименти няма да мине, но ми се иска да си спестя поне част от тях.
hidrazin - майстор
ktamen написа:
Дори данни за някакъв малък трифазен траф за 50 херца ще са ми много полезни...
Яааааа...
:partyman:
jordanvass - майстор
ktamen написа:
Струва ми се, че ти си единственият в този форум, който знае за тоците повече от мен...
Щом като смяташ, че никой не знае колкото теб, защо питаш?
ktamen написа:
200 херца ще е минималната честота, максималната, поне теоретично, ще е над 1 килохерц. Не съм много сигурен как ще реагира ламарината на толкова херци, но поне засега ми се струва, че ще грее по-малко при по-висока честота, заради по-високото съпротивление на първичната.
Ми как да реагира ламарината - ще пее като високоговорител. :D
При тия високи честоти токовете на Фуко ще са огромни. Не ми се мисли какви загуби ще имаш, което изначално обезсмисля идеята ти.
А за първичната сериозно ли смяташ, че ще има по-голямо съпротивление при по-високата честота? Ти и това ли няма да съобразиш и да я преизчислиш както трябва? Ако има голямо съпротивление, ти въобще как смяташ тоя 1 киловат да го трансформираш?
Странно високо мнение имаш за себе си в областта на електротехниката, съдейки по лаишките ти въпроси и разсъждения. :wink:

Тема "Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: