• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
Мм, да. Омотал съм се ... Бях търсил съпротивлението (30Ω) и някак си съм го пренесъл като 30мА ток. Благодаря за поправката!
Що да не стане с електролитен? Е, ще трябва да се добави и поне един диод ... и съпротивление за разряд :) Въпросът е дали "целта оправдава средствата" :wink:
hidrazin - майстор
По принцип би трябвало да се казва че кондензатора е неполярен.
А това дали е електролитен или не, е отделен въпрос... :)
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Съгласен съм, написах го по "инерция" :-D
:partyman:
shotik - майстор
Много отдавна, поне преди 50 години имаше задача в един сборник по електротехника за свързване на лампа за фенерче 3.5 волта във верига с 220 волта без трансформатор.
Ако е интересно за някой ,ще се потрудя да си спомня схемата и формулите, аз съм го правил за сигнална лампа в ключа за осветление за банята,като се включи и тя светва.
Andri01 - майстор
Крушката от фенерче - последователно на лампата,монтирана в ключано тя май беше не повече от 60Вт. Правиш отвор в капачката и боядисана с червен лак за нокти
shotik - майстор
Andri01 написа:
Крушката от фенерче - последователно на лампата,монтирана в ключано тя май беше не повече от 60Вт. Правиш отвор в капачката и боядисана с червен лак за нокти
Точно така е !
Lisko - майстор
shotik написа:
Andri01 написа:
Точно така е !
Е в тоя случай сметките са много прости. Смяташ тока на голямата ламба колко е и гледаш на малката да пише горе долу същия - Ако пише повече - окей - няма да свети с пълна сила, но ако пише по-малко - ще изгори. Това е с известно приближение сметката (пренебрегва се пада н напрежение върху малката крушка) но тя ако е 2.5 или 3.5 волта - си е нищожна грешка.
  • 1
  • 2

Тема "как да свържа лампа 12 в. без трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: