Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Лично мнение ако ще мериш мери по втората снимка с датчика на хол а не с шунт.100А DC си е сериозен ток и всяка неправилна връзка води до много проблеми с много огън.С токов траф за AC и датчик на хол за DC не правиш никаква намеса във силовата верига на 100 те ампера единствено трябва да откачиш от единия край за да вмъкнеш кръгчето.
petromaniq - специалист
Я любителите на токовите трансформатори, да обяснят как се мери постоянен ток с токов трансформатор или ще трябва ролетка и/или шивашки метър :-D. @simplex - шунтовете са си шунтове не са нищо извънземно, и си обясни как се мери ток...мери се спад на напрежение в/у шунт и то не с амперметър, защото и той си има вграден такъв...но за такива сериозни токове връзките към тях не са за пренебрегване....е то зависи и от критерия за точност на измерването.@ фиката да каже защо трябва измервателя да е с магнитоелектрична система - не може ли да е компактен A/D конвертор ...7606(7)?
Последна промяна от petromaniq на съб юли 09, 2016 6:06 am, променено общо 2 пъти.
preslav - майстор
fox_vt написа:
Лично мнение ако ще мериш мери по втората снимка с датчика на хол а не с шунт.100А DC си е сериозен ток и всяка неправилна връзка води до много проблеми с много огън.С токов траф за AC и датчик на хол за DC не правиш никаква намеса във силовата верига на 100 те ампера единствено трябва да откачиш от единия край за да вмъкнеш кръгчето.
Напълно съм съгласен с казаното от теб, ама човекът е писал, че 10-15 лв. са му много, което ме навежда на мисълта, че от тази шумка заек няма да излезе. На всичкото отгоре имам едно леко притеснение, че опитвайки се да помогнем, може да направим мечешка услуга на някой, който не е чувал за шунт, а ще мери сериозни токове, при това DC. Не съм специалист в областта на ела, ама от обща култура знам за шунта и принципите му на работа и пак обща култура знам, че постоянния ток удря по-кофти от променливия. Дано не стане някоя беля!
petromaniq - специалист
@preslav(e) не бъркай ток с напрежение :) то за да има ток трябва да има и напрежение, ама трябва да сложим и автора на темата за шунт :-D. Защо питащите "подхвърлят питания" а не конкретни въпроси, как и за какво ще се ползва - на деца в ръцете кибрит не се дава.
preslav - майстор
petromaniq написа:
@preslav(e) не бъркай ток с напрежение :) то за да има ток трябва да има и напрежение, ама трябва да сложим и автора на темата за шунт :-D. Защо питащите "подхвърлят питания" а не конкретни въпроси, как и за какво ще се ползва - на деца в ръцете кибрит не се дава.
Кофти ама не бъркам - аз не съм виждал, но са ми разказвали, че по цирковете навремето е имало тъмна стаичка с 12 В акумулатор и две дебели жици от него, потапяш си ръцете в легенче с вода, хващаш жиците и тези мижави 12 В те друсат яко. Пак казвам, че не знам дали това е истина, но нямам никакво намерение да пробвам. В случая питащия ще мери ток до 100 А, което ме навежда на мисълта, че ще има и достатъчно голямо напрежение, което да го набута където трябва. Не помня точно, но преди години в КЗ се работеше само на 36 В и това се считаше за безопасно, въпреки всичко имаше смъртен случай на заварчик легнал гол на ламарините. С две думи не е важно дали аз съм наясно със зависимостите на тока от напрежението, проблемът е, че питащия очевидно не е наясно щом дори за шунт не е чувал.
С уважение!
petromaniq - специалист
Бъркаш, бъркаш... не е нужно да имаш дебели жици колкото ръцете ти да те тресне тока. Прочети какъв ток е нужно приблизително да премине през тялото ти за да получиш болезнено усещане( по спомен 5-10 mA) а за да се постигне трябва напрежение, което да преодолее съпротивлението на тялото ти - един вид "шунт" :-D . А това че в КЗ се е работело САМО на 36 Волта ме съмнява.. не ме карай да питам бившия началник К-1, че ми е комшия. С очите си съм виждал как си регулираха заваръчния ток (с реостати от дебел кантал 12-15мм)..но колко волта върви по главната шина? Що за заварчик е било да си прави плаж гол на ламарините(в работно време) ?
Lisko - майстор
Как тъй "друса" като е постоянен тока ?!? :?
Някой тука ако бил удрян от постоянен ток да каже каква е разликата.
ESPACE - майстор
Мен ме е "друсал" 160V постоянен и усещането по спомен е доста по гадно от всеки променлив дето го е правил.
preslav - майстор
petromaniq написа:
Бъркаш, бъркаш... не е нужно да имаш дебели жици колкото ръцете ти да те тресне тока. Прочети какъв ток е нужно приблизително да премине през тялото ти за да получиш болезнено усещане( по спомен 5-10 mA) а за да се постигне трябва напрежение, което да преодолее съпротивлението на тялото ти - един вид "шунт" :-D . А това че в КЗ се е работело САМО на 36 Волта ме съмнява.. не ме карай да питам бившия началник К-1, че ми е комшия. С очите си съм виждал как си регулираха заваръчния ток (с реостати от дебел кантал 12-15мм)..но колко волта върви по главната шина? Що за заварчик е било да си прави плаж гол на ламарините(в работно време) ?
Бързаш, бързаш друже - предполагам дебелите жици са не за да пуснат повече ток, а за да има по-голяма площ контакта на мокрите ръце. Пак казвам това не съм го виждал и не съм го изпитвал, но ми го обясниха като да се хванеш на успоредката. Колкото до комшията ти, къде е лошото да го попиташ, а той може и да си спомня за случая със заварчика - лека му пръст на човека, но не си е правил плаж, а се е наврял в баластните танкове - жегааааа!
vandu - специалист
Ще меря ток на късо на батерия 5000 mah.
Първоначалната ми идея беше да използвам амперметъра и когато влезе в обхвата 12А да отчитам през определен период тока и накрая чрез графика да стигна до началния ток на късо. Но в батерията има защита и след 2 мин. работа изгаря и спира. Намерих шунт за 600А и в понеделник ще го тествам.

Тема "Измерване на постоянен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: