Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Замисляш ли се, че ако по другите жила, несвързани с наличния електромер има напрежение, незавизимо трифазно или монофазно ти можеш да черпиш енергия без да я заплащаш, защото не се измерва. Това при условие, че плащаш по наличния електромер, в което аз не съм сигурен.
Но ако е така връзвай котела и по голем подарък към твоите родители, е макар и с чужда баница - откъде :?
Разправията с ЧЕЗ по промяна на партида отнема месеци по процедурния ред.
Това какво е било преди 20-30 години, нямаш ли документ с какво да го докажеш - не ти е в полза и остава в сила това, което ти е заведено в регистрите на ЧЕЗ. А ти и това не си проверил.
kolevb - помощник
kozl написа:
Г-н Джентълмен Колев,
не знам как е в щатите оти са ми много-о-о далече и финансово и физически, но:
Има нещо гнило.
kolevb написа:
ЧЕЗ искат да подам молба за трифазен ток и съответно електромер
Това означава, че ако има трифазен ток по кабела 4х6 мм2 то или тоя ток не е джентълменски или кабела не е трифазно активен, защото вероятно в ЧЕЗ има регистриран абонат, потребител на монофазна ток или има друг електромер в началото на този кабел.
Ами поискай от ЧЕЗ данни за абонатния номер - мощност и вид на захранването. Според тези данни те лимитират консумацията.
Така например при узаконен абонат с трифазен електромер и АП 3Р 25А, се наложи молба за проучване, договор за присъединяване и такса към 1600 лв, за да се смени предпазителя на 40А -законно. Тъй тя - има процедура, а дали законното е джентълменско :?
ЧЕЗ не отговарят за кабела след измервателните средства. Този кабел е изцяло ангажимент на абоната. Така че най-вероятно за това не се интересуват за сечението на този кабел и електромера, по който се плаща е преди въпросния кабел, а този който визираш е останала даденост.
Какъв е електромера - цифров ли е?
Първо да поясня - коментарът ми за "джентълменът" беше за потребител "fikata", а не за Вас.
Вие се опитвате да дадете мнението си по въпроса и аз оценявам това, дори ако то се разминава с моето или ако не го разбирам.
Просто смесих отговорите си и се надявах да е ясно защото цитирах оригиналното изказване.

> "Как тъй от ЧЕЗ са пуснали трифазно захранване през 1 монофазен електромер :? :roll: "

Това го обясних в предишния постинг според информацията, която имам.

> "Това не е допостимо от компания като ЧЕЗ Електро България АД, но пък технически е възможно :?"

ЧЕЗ Електро България го е наследило това състояние, точно както аз наследявам ситуацията в къщата.

> "И как установихте, че имате трифазен ток през активния кабел 4х6 мм2 :?"

Има едни уредчета, които казват кога една жица е под напрежение, дори безконтактно :-)

Мдам, аз мислех така да го направя, но още не съм - просто вярвам на родителското тяло, а и видях края на жиците в съседната къща - всички са свързани към жиците на ЧЕЗ съвсем директно и според мен доста грозно. Имало е кутия доскоро, но след някакво късо ремонтната група е направила някакъв бърз хак и сега всичко се вижда като на длан, мога да пратя снимка.

Убеден съм, че има 3 активни фази и виждам 2 как са увити в изолирбанд в таблото в къщата.

> Ти сигурен ли си, че се плаща по този електромер. Защото дали е 3 фазен или монофазен тока по активния кабел, то доколкото подразбирам електромера, за който пишеш е след кабела (по посока източника ЧЕЗ).

Абсолютно съм сигурен. Аз и сестра ми плащаме сметките...надявайки се да избием инвестициите вложени за нашето образование, хехе...но това е пак друга тема. Електромерът си е съвсем редовен, ЧЕЗ са го сменили преди година-две с нов и всъщност по-рано днес дойде някой да го отчита.

Не знам какво ВИ притеснява всъщност - просто е вързан на една от 3-те фази, какво толкова странно има в това?

Ако на втория етаж на къщата живееха други собственици, то втората фаза щеше да се ползва с отделен електромер за тях и така...както е навсякъде в подобни ситуации. Тук, обаче, няма други собственици и няма други кабели - само 3+1.

> "Това означава, че ако има трифазен ток по кабела 4х6 мм2 то или тоя ток не е джентълменски или кабела не е трифазно активен, защото вероятно в ЧЕЗ има регистриран абонат, потребител на монофазна ток или има друг електромер в началото на този кабел."

Не разбирам защо да означава това, но не настоявам, просто питам за пояснение.

Влизат 3 фази. Едната минава през 100А бушнон, влиза в електромер и оттам излиза по кръгове с по-малки бушони.
Другите 2 си висят отстрани омотани с изолирбанд.
Те БИХА МОГЛИ да бъдат експлоатирани, наистина, но не са.
Изпълнението не е коректно, но предполагам, че така се е правило едно време, защото, доколкото разбирам, цялата улица и може би много други улици тук имат електромери вътре в къщата; дали всички имат трифазен ток няма как да зная, разбира се.
Но, да се върнем към въпроса, защо пък тока да не джентълменски ако никой не лъже и защо да не е трифазен ако има още 2 активни фази, които не се използват и не са вързани?

"Ами поискай от ЧЕЗ данни за абонатния номер - мощност и вид на захранването. Според тези данни те лимитират консумацията.
Така например при узаконен абонат с трифазен електромер и АП 3Р 25А, се наложи молба за проучване, договор за присъединяване и такса към 1600 лв, за да се смени предпазителя на 40А -законно. Тъй тя - има процедура, а дали законното е джентълменско :? "

ЧЕЗ ги питах каква молба да пусна и какво да пиша в молбата. Бяха любезни и любезно признаха, че нямат допълнителни данни за партидата. Еднофазен е, но не знаят на каква мощност, казаха - вероятно стандартната (до 6 кВ).
Напълно вярвам, че идея си нямат какво са правили някога от местното Енерго не само тук, но и навсякъде другаде.

Електромерът е цифров, както казах сменили са го преди година-две и си го отчитат най-редовно.
jordanvass - майстор
А сигурен ли си, че по трифазния кабел ти идват 3 РАЗЛИЧНИ фази или е една и съща фаза и по трите жила? Щото малоумия от едно време колкото щеш.
kolevb - помощник
kozl написа:
Замисляш ли се, че ако по другите жила, несвързани с наличния електромер има напрежение, незавизимо трифазно или монофазно ти можеш да черпиш енергия без да я заплащаш, защото не се измерва. Това при условие, че плащаш по наличния електромер, в което аз не съм сигурен.
Но ако е така връзвай котела и по голем подарък към твоите родители, е макар и с чужда баница - откъде :?
Разправията с ЧЕЗ по промяна на партида отнема месеци по процедурния ред.
Това какво е било преди 20-30 години, нямаш ли документ с какво да го докажеш - не ти е в полза и остава в сила това, което ти е заведено в регистрите на ЧЕЗ. А ти и това не си проверил.
Родителите са на по 70+ и нямат никакво желание да крадат ток на стари години.
На по-млади може и да са крали.
Аз зная, че аз не съм и зная, че не бих ги насадил да се занимават със съдилища на дърти години.
Примамлива е идеята да имаш безплатен ток, да, но в случая е практически неприложима и изобщо не я дискутираме.
Пък и , ако щете вярвайте, животът в други условия те променя.
Токът в България е скъп спрямо доходите, вярно е, но за щастие аз го плащам с доходи отвън и вече съм научил,че пари по-лесно се изкарват отколкото открадват.
Отново, това е друга тема.
kolevb - помощник
jordanvass написа:
А сигурен ли си, че по трифазния кабел ти идват 3 РАЗЛИЧНИ фази или е една и съща фаза и по трите жила? Щото малоумия от едно време колкото щеш.
Ами не съм ги мерил, но честно казано нямам причина да се съмнявам.

Да, на теория е възможно да са еднакви.

Но чувам, че се е налагало трифазно някога и затова са прекарани и виждам как всяка от тях отива в друга, по-дебела на стената на съседната къща и оттам надолу в земята.

Според мен дори идиотите при социализма не биха били 3 отделни дебели кабела от таблото до къщата за една фаза.

Не е философия да го замеря освен дето са активни.

Но както казах нямам причина да се съмнявам.

Много по-просто е обяснението, че някога са го пуснали "за малко" и после не са го развързали.
Дали е било така, дали е било с връзки, дали е било контрабанда...ми което не знам, не знам.
kozl - майстор
на теория всичко е възможно, а на практика се случва и неочакваното.
Фазомера не показва разликата във фазите. Ако и трите "L" жици са свързани към една фаза и на трите фазомера ще свети.
Пробвай с две последователно свързани крушки за 220 v дали ще светнат междуфазно по трите комбинации към фазово свързване фаза - крушки - фаза.
kolevb - помощник
kozl написа:
на теория всичко е възможно, а на практика се случва и неочакваното.
Фазомера не показва разликата във фазите. Ако и трите "L" жици са свързани към една фаза и на трите фазомера ще свети.
Пробвай с две последователно свързани крушки за 220 v дали ще светнат междуфазно по трите комбинации към фазово свързване фаза - крушки - фаза.
Човече, ползва се волтметър и се мери напрежение от фаза до фаза, не се връзват никакви лампи... :-)

Но както казах не мисля, че това е проблем.

Проблемът е да дам на ЧЕЗ задание, което да е работещо и да приемат с минимални допълнителни затруднения, защото няма да съм тук да ги боря.
kozl - майстор
kolevb написа:
Но чувам, че се е налагало трифазно някога и затова са прекарани и виждам как всяка от тях отива в друга, по-дебела на стената на съседната къща и оттам надолу в земята.
Според мен дори идиотите при социализма не биха били 3 отделни дебели кабела от таблото до къщата за една фаза.
Но както казах нямам причина да се съмнявам.
Много по-просто е обяснението, че някога са го пуснали "за малко" и после не са го развързали.
Дали е било така, дали е било с връзки, дали е било контрабанда...ми което не знам, не знам.
Някой нещо е чувал - не става пред ЧЕЗ. Някога е имало партида - на кой и за какво :? . кабелите не са доказателство за партида. Търси фактури, документи от платени сметки.
Щом електромера е законен, някога може да е имало 3 фазен, но сега е узаконен монофазен на партидата на твоите родители - останолото е нехайство от страна на ЧЕЗ. По техни правила следва да изведат електромера на имотна граница в тяхно табло. Но всяко правило си има изключения :roll:
moimoimoi - майстор
едва ли имаш трифазно напрежение в момента
имаш трифазен кабел по който е пусната една фаза,предполагам три от проводниците в кабела са фаза и един е нула
няма земя понеже такава е била системата преди 50 години, а имено нулата е многократно заземена
кабела ти е със сечение 3х6+4мм* или 4х6мм*
кабел с такова сечение без проблем може да понесе 20-25 киловата

а защо предпочиташ да сложиш ел.котел вместо 2-3 климатика
kozl - майстор
kolevb написа:
Човече, ползва се волтметър и се мери напрежение от фаза до фаза, не се връзват никакви лампи... :-)
Но както казах не мисля, че това е проблем.
Проблемът е да дам на ЧЕЗ задание, което да е работещо и да приемат с минимални допълнителни затруднения, защото няма да съм тук да ги боря.
Е какъв ти е проблема :?
Подай си заявление за проучване за по-голяма мощност, примерно 27 киловата и чакай отговор.
Ако е положителен минаваш към второ ниво. Ако е отрицателен еми стига сме гадали. Тва например за волтмера можеше да пишеш мно-о-о по рано, а не да ни мъчиш с :?
Достатъчно съвети изсипахме - действай, пускай заявлението за проучване и ако е възможно не пиши в него, че няма трифазно захранване. Искай по-голяма мощност.
И щом кабела 4х6 мм2 е преди електромера не се коси, той е ангажимент на ЧЕЗ. Ти ще трябва да платиш такса писъединяване ако имаш положителен отговор на заявлението и достигнеш до договор за присъединяване. В него се упоменава срока на изграждане. Но факта за трифазен ток може и да предизвика необходимост от проект подпечатан и подписан от проектант с пълни проектански възможности, което на практика се удостоверява с печат и подпис от проектанта.
Последна промяна от kozl на ср юли 13, 2016 5:50 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Помощ с преминаване от еднофазно към трифазно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: