Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
muhala - майстор
simplex написа:
Гост написа:
Да вземе да си постави и по едно табло във всяка стая, а? Ей тъй- за красота.
Да не би вариантът по височината на цялата стена да пълзят мостоваци като гъсеници и да няма място човек да забие пирон за картина да е по-добър? Когато броят на кръговете преминава разумното, най-добре е да се сложи магистрала и индивидуално табло.
Както е във всеки хотел.
Гост - специалист
Абе, Тинки, ти къде си ковеш картините?
И чети какво пише питащия!
В кухнята му е грозно да гледа някакво табло.
И - наистина- в една модерна кухня не се вписва добре такова табло в интериора. Не го карай да прави компромиси, за които да съжалява след време всеки път като се вгледа. Ще икономиса сега едни пари, ама после ще му е трън в очите.
Или пък като му дойде някой приятел в новата кухня да пият по ракия- ще му се хвали , сочейки го:
Ей- виж го това табло- сложих го тук, малко е грозновато, ама пък икономисах едни "Х" лева .
p.v.x - майстор
Хората сейфове вграждат зад картина , та едно табло. :-D
Но не е необходимо да се прави , след като може да се направи по традиционния начин.

:rock:
anuwar88 - специалист
Отново мерси за мненията :partyman: :partyman: :partyman:

Таблото ще е над входната врата на етажа и през коридора ще мине цялата магистрала от кабели - има няма 5-6 кръга. :lol:
Нямам желание да има малко табло само за кухнята, практично е, но е доста грозно.

Другото, което остана да се уточни е :
Къщата е стара и имам 2 проводника, нямам заземяване.
Имало вариант третата жица за заземяване да се върже на нулата преди ДТЗ и да се "излъже" , ама така не се ли губи смисъла от ДТЗ?
Идеята ми е като сменя инсталацията на другите етажи да се направи истинска ДТЗ, ама засега няма как са сменям цялата инсталация.
Май може в моя случай да се сложи ДТЗ, но за отделни контакти и уреди? Ако да, за кои да сложа? Бойлера със сигурност?
nikolov333 - майстор
Табло с АП може да се монтира на много различни места..например при основния ремонт на офиса монтирахме новото табло под бюрото на около 50см.от пода.. :idea: В твоя случай за да ползваш ДТЗ можеш да разделиш нула и заземяване в главното табло или в таблото за кухня, ако решиш да сложиш такова. Правилото е след ДТЗ нула и земя да не се обединяват!
Последна промяна от nikolov333 на пон авг 29, 2016 10:50 pm, променено общо 1 път.
anuwar88 - специалист
nikolov333 написа:
Табло с АП може да се монтира на много различни места..например при основния ремонт на офиса монтирахме новото табло под бюрото на около 50см.от пода.. :idea:
Да,да, в това спор няма, но естетически и прието е, да ти се намира над входната врата на апартамента.
Иначе може където ти душа иска. Коридорът ми е 5 метра и не е драма, че ще купя 25м кабели допълнително.
Повече ме притеснява как ще се погодят помежду си? Всички да се вкопаят в отделно гофре? Всички в едно гофре? Няма ли да се опекат, ако са в едно :shock:
nikolov333 - майстор
anuwar88 написа:
..но естетически и прието е, да ти се намира над входната врата на апартамента.
Иначе може където ти душа иска. Коридорът ми е 5 метра и не е драма, че ще купя 25м кабели допълнително.
Повече ме притеснява как ще се погодят помежду си? Всички да се вкопаят в отделно гофре? Всички в едно гофре? Няма ли да се опекат, ако са в едно :shock:
Точно тези проблеми се решават с отделно табло..:) Имаш един захранващ 6мм2 от главното до таблото за кухнята който няма да загрява и от него директни къси линии до консуматорите с 2.5 и 4мм2.. Според мен главното табло е тъпо да е над входа.. В соц.панелките е разположено в коридора но към центъра на апартаментите, като така се получават по-малки и равномерни дължини на линиите до консуматорите.. Добре е да имаш ДТЗ за консуматорите в кухнята, но имай предвид, че заемат доста място в таблото и ако искаш да монтираш няколко на отделните кръгове трябват повече позиции в таблото с предпазителите. Затова се препоръчват отделни табла за кухня, особено ако ще ползваш ДТЗ. Табло за кухня с 12 позиции ще събере 3 ДТЗ-та с 6 предпазителя.. :idea:
Последна промяна от nikolov333 на пон авг 29, 2016 11:11 pm, променено общо 1 път.
anuwar88 - специалист
simplex написа:
nikolov333 написа:
Според мен главното табло е тъпо да е над входа..
Перфектно е над входа. Като сваляш башона или ровиш в таблото, жената идва от работа, отваря вратата, блъска те, събаря те от стълбата. Следва посещение до ортопедията. Това си е зъл умисъл на докторите да извадят някой лев. :lol: Мафия, мафияяя! Ортопедите и проектантите - ильоменати.
Ахахаха, и ти си прав!
anuwar88 - специалист
nikolov333 написа:
anuwar88 написа:
..но естетически и прието е, да ти се намира над входната врата на апартамента.
Точно тези проблеми се решават с отделно табло..:) Имаш един захранващ 6мм2 от главното до таблото за кухнята който няма да загрява и от него директни къси линии до консуматорите с 2.5 и 4мм2.. Според мен главното табло е тъпо да е над входа.. В соц.панелките е разположено в коридора но към центъра на апартаментите, като така се получават по-малки и равномерни дължини на линиите до консуматорите.. Добре е да имаш ДТЗ за консуматорите в кухнята, но имай предвид, че заемат доста място в таблото и ако искаш да монтираш няколко на отделните кръгове трябват повече позиции в таблото с предпазителите. Затова се препоръчват отделни табла за кухня, особено ако ще ползваш ДТЗ. Табло за кухня с 12 позиции ще събере 3 ДТЗ-та с 6 предпазителя.. :idea:
Разбрах те ... а относно ДТЗ, с оглед на това, че инсталацията е с 2 проводника, а не с 3 ще се случат ли нещата както трябва?
Доста противоречиви неща изчетох из нета ... :?
simplex написа:
anuwar88 написа:
Всички да се вкопаят в отделно гофре? Всички в едно гофре? Няма ли да се опекат, ако са в едно :shock:
Добре, какво не разбра в гофрата с проводници вътре? Няма да се опекат, ако тръгнат да греят толкова, че да им се стопи изолацията, значи яко грешно е изчислена консумацията и предпазителите на кръговете.
Не бе, разбрах го това, ама 5-6 кабела в една гофрирана ПВЦ тръба ми се струва съмнително относно греенето, иначе всичко ще е оразмерено както трябва... :-D
PCL82 - майстор
В соц. апартаментите таблото е над входа, защото на тази височина влиза захранването от сълбището и защото порцелановите винтови предпазители трабва да са на недостъпна височина за деца, освен това при удар лесно могат да се счупят и стават опсани (затова са слагани на висчина >2м). Също така при пожар и наводнение още с влизането е ясно от къде да се спре тока.
При новите табла с автоматични предпазители е допуснимо, практикува се и е удобно таблото да е на 1,5м (пак недостъпна за деца) от пода близо до центъра на консумацията.

В моятата кухня имам кухненско табло скрито зад капака на печката (не е вградена, не харесвам врадените уреди). Може да се скрие и в шкаф без гръб.

Тема "Кръгове в кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: