Транзисторния предавателя Вероника е точно с VFO генератор и то даже модифициран с удвояване на честотата. Модулацията се осъществява с два варикапа в трептящия кръг. Ето схемата http://www.deeknow.com/notes/tech/radio ... League.htm. Решил съм него да го правя, измислил съм и перфектна кутия за него, само варикапите са ми проблем. Няма откъде да ги намеря, нито близък еквивалент. Чудя се дали обикновен диод няма да свърши работа. Иначе излиза ±20лв и отзивите са доста добри за него.
Варикапи (параметрични диоди, варактори)
При тях се използва капацитета на PN прехода. Поти всеки диод може да се използва като варикап. На практика обаче варикапът трябва да отговаря на някой допълнителни изисквания. Ето защо като варикапи се използват силициевите стабилитрони или специално произвежданите диоди варикапи.
При обратно включване PN прехода притежава капацитет. При повишаване на напрежението, капацитета на прехода намалява.
Основни параметри на варикапа са:
1. Номинален капацитет; Капацитета при определено максимално напрежение (най-често 4V)
2. Максимален капацитет; Капацитет при определено минимално напрежение (например 0.05V).
3. Минимален капацитет; Капацитета при максимално напрежение
4. Максимално обратно напрежение;
5. Качествен фактор Q; При не много високи честоти се дефинира с:
Очевидно при дадена честота и при даден номинален капацитет по-голям качествен фактор ще има този диод, на който активното съпротивление rB на базата е по-малко.
6. Коефициент на покритие;