Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
muhala - майстор
Duke_BG написа:
Simplex, що не спреш да ръсиш глупости ????

P=U.I - това известно ли ти е ?

от там I=P/U и ... ???
=D> =D> =D> =D> =D> [-X [-X [-X [-X [-X [-X

Искаш да кажеш, че уредите консумират константна мощност, независимо от напрежението ?

Аз пък казвам, че P = U*U/R което пак е равно на твоето U*I (защото U/R = I)
Но аз пък използвам P = U*U/R, защото на един нагревател единственото нещо, което определя тока е съпротивлението му.
От тук със спадането на напрежението, мощността пада на квадрат.

Ако не си съгласен, може да поспорим.
muhala - майстор
zdravcho написа:
....
Колко метра е този кабел 6мм2, който захранва домакинството ?
muhala - майстор
simplex написа:
Duke_BG написа:
Simplex, що не спреш да ръсиш глупости ???? P=U.I - това известно ли ти е ? от там I=P/U и ... ???
Не, известно ми е че P=U.I
но
I=U/R
и от там
P=U.U/R = U^2/R
Не знам колко пъти ще давам примера с тръбата. Напрежението е налягането, водата е токът, който тече по тръбата, а диаметърът й и препятствията по нея са съпротивлението. По-малко налягане, означава по-малко протекла вода.

Колега, написал си същото нещо като мен. Аз пък примери не давам на хора, които не разбират физика за 7 клас :) :axe:
muhala - майстор
Аз съм захранен с 3х6мм2, като третия проводник е вързан за нулевата шина в електромерното табло.
Съпротивлението на нулевия проводник е около 0,05 Ohm и си мисля да сложа един светодиод между нула и земя в апартаментното табло. При около 25А ще имам между нула и земя напрежение около 1,25 VAC ефективна стойност. Ако сложа един грец и електролитен кондензатор, то бих имал около 1.76в, колкото да светне един червен диод. Би била някаква индикация в таблото дори и пасивна.
Как мислите ?
Duke_BG - специалист
muhala написа:
Duke_BG написа:
Simplex, що не спреш да ръсиш глупости ????

P=U.I - това известно ли ти е ?

от там I=P/U и ... ???
=D> =D> =D> =D> =D> [-X [-X [-X [-X [-X [-X

Искаш да кажеш, че уредите консумират константна мощност, независимо от напрежението ?

Аз пък казвам, че P = U*U/R което пак е равно на твоето U*I (защото U/R = I)
Но аз пък използвам P = U*U/R, защото на един нагревател единственото нещо, което определя тока е съпротивлението му.
От тук със спадането на напрежението, мощността пада на квадрат.

Ако не си съгласен, може да поспорим.
Съгласен съм просто исках да видя тинкито какво ще напише :-D
За нагревателите е ок - там единствената константа в уравнението е съпротивлението.
при 3 KW нагревател ( бойлер) е около 16 ома , които от своя страна при 240 волта са 16 А , при 200 волта са 12 А ....

крушките с нажежаема жичка само че не можеш да ги разглеждаш като реотан - там е малко по-сложно защото са разчетени да светят при определена температура и при по-ниско напрежение се тормозят и не го харесват много :)
Duke_BG - специалист
muhala написа:
Аз съм захранен с 3х6мм2, като третия проводник е вързан за нулевата шина в електромерното табло.
Съпротивлението на нулевия проводник е около 0,05 Ohm и си мисля да сложа един светодиод между нула и земя в апартаментното табло. При около 25А ще имам между нула и земя напрежение около 1,25 VAC ефективна стойност. Ако сложа един грец и електролитен кондензатор, то бих имал около 1.76в, колкото да светне един червен диод. Би била някаква индикация в таблото дори и пасивна.
Как мислите ?
Колега, нещо не схванах - третия къде е вързан ?? и за какво е ? нулевата или земно ??
zdravcho - специалист
muhala написа:
zdravcho написа:
....
Колко метра е този кабел 6мм2, който захранва домакинството ?
Да кажем около 15-16м, като 5-6м са едножичен 6кв.мм от новите изнесени табла на ЕВН до старото вътре във входа. Аз съм сменял само от апартамента до старото вътрешно табло(където са връзките с новите кабели) - не повече от 10м, но с многожичен 6кв.мм - два отделни кабела ПВ-А2. Причината - трябваше да тегля два кабела на мястото на един в старите насмолени тръби, като вътре има още един кабел фаза за комшиите. Със СВТ - мисията невъзможна, отпадна като вариант. Изтеглих едно ПВ-А1 с много зор. Второто се закучи и не ще и не ще. И минах на варианта с ПВ-А2. Причината за два кабела - че исках да си пусна моя собствена нула. Целият вход - 8 апартамента са вързани на обща нула 10кв.мм(фазите са по 6кв.мм.)
muhala - майстор
Ревизирай си връзките.
muhala - майстор
Duke_BG написа:
muhala написа:
Как мислите ?
Колега, нещо не схванах - третия къде е вързан ?? и за какво е ? нулевата или земно ??
Преминал съм от TN-C към TN-C-S.
http://www.electricneutron.com/earthing ... g-systems/
Сега ако ме питаш за кво ми е трети проводник, като не е "истинска земя"......
Duke_BG - специалист
няма да те питам само ми е интересно как измери 0,05 ома. И вместо диод пробвай с глимка

Тема "Пад на напрежение в електрическата мрежа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: