• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Avas_co - майстор
ESPACE написа:
Човека пита как се казват, ние отговаряме. Не препоръчваме нищо. В OLX е пълно с инвертори втора ръка за по 200лв за тая мощност, а някои от продавачите ги предлагат и предварително настроени.
Предварително настроени за какво ?
Хайде малко по-сериозно де, нали се сещаш че от двигател до двигател има разлика, от регулатор до регулатор също.
Продавали ги предварително настроени-за какво ?
Хайде, че днес баш съм се бил с регулатор, който уж заводски настроен с двигателя, ми дали не си поиграх с настройки, пък уж трябва да го вържа и да викам- я, то и работи.
Hoвoceлckи - майстор
htorbov, нещо, като че ли не ти е ясен много проблема - не мощността, а оборотите. Помисли какво би се случило ако завъртиш пресата 10-12 пъти по бързо?! Каза ти се назад - трябва ти предавка. Може би ремъчна като на пресата шайбата е ~12 по-голяма от тази на двигателя. Така редуцираната мощност към пресата ще ти е към 10кВт, но това не те бърка принципно. Оборотите трябва ли дамогат да се легулират плавно във въпросния диапазон или могат да са константни? Може би по добре (лесно, евтино) ще стане с "навит ротор" :?
ESPACE - майстор
Avas_co написа:
ESPACE написа:
Човека пита как се казват, ние отговаряме. Не препоръчваме нищо. В OLX е пълно с инвертори втора ръка за по 200лв за тая мощност, а някои от продавачите ги предлагат и предварително настроени.
Предварително настроени за какво ?
Хайде малко по-сериозно де, нали се сещаш че от двигател до двигател има разлика, от регулатор до регулатор също.
Продавали ги предварително настроени-за какво ?
Хайде, че днес баш съм се бил с регулатор, който уж заводски настроен с двигателя, ми дали не си поиграх с настройки, пък уж трябва да го вържа и да викам- я, то и работи.

Ей, как не ви писна да философствате и да се заяждате. Много добре се сещам за всичко. На мен не ми се налага да се бия с регулаторите, тръгват си регулярно при коректно зададени параметри и условия, ама трябва да се чете. Последно преди месец настройвах един Altivar за един приятел да си регулира оборотите на вентилатора на голям ТВА. Вкарах си му данните на мотора, посока, старт при определено условие, както поиска и за него остана само да си врътка енкодерчето на панела и да си ги регулира оборотите в зададен диапазон. Сигурно така правят и тези които продават. Ей този например продава доста модели и предлага настройка според заявката https://www.olx.bg/ad/chestoten-regulat ... e7be011721
Avas_co - майстор
Никой не се заяжда и не философства.
Пък и ти си го казал, кое е най-важното - иска си четене.
MrMurdjo - майстор
Аз, доколкото знам, двигателите предназначени за честотно регулиране на оборотите се изработват с арматура оп по-различни сплави с оглед на вихровите токове в тях и съответно загряване. Стандартните за 50-60 херца вероятно понасят неголеми отклонения, особено в посока по-ниска честота.
Но дори и да не съм прав, напълно или частично, без механична редукция няма как да мине според мен.
zdravcho - специалист
htorbov написа:
Момчета, извинявам се, че ви занимах, сега видях в сайта на производителя на пресата, че оригинално може да се поръча с 750 ватов мотор, така че май се оказа, че съм уцелил точния.

Все пак, ако е висока мощността, ще се възползвам от съветите.

Благодаря!
Поздрави, Христо.
Мотор 750W е малко относително понятие. Типа на мотора, оборотите му също имат значение. Примерно мотора на една бормашина също може да е 750W но да се върти с 25 000 оборота при номинална мощност, и той е с навит ротор и колектор. И тази преса която можеш да си я поръчаш и с мотор има ли по-подробна информация какъв точно е мотора, освен че е 750W, как е куплиран към пресата - директно или с редуктор, съответно ремъчен или със зъбни колела. Редуктор със зъбни колела ще е по-компактен. Това трябва да разбереш, за да се доближиш максимално при напасването на твоя мотор към машината. Както ти каза Новоселски - не ти трябва токов регулатор, а редуктор. Редуктора има свойството, че като намаля оборотите повишава въртащия момент(усилието с което въртиш манивелата на ръка) и обратно при повишаване на оборотите намаля въртащия момент.
a_stoev - майстор
MrMurdjo написа:
Аз, доколкото знам, двигателите предназначени за честотно регулиране на оборотите се изработват с арматура оп по-различни сплави с оглед на вихровите токове в тях и съответно загряване. Стандартните за 50-60 херца вероятно понасят неголеми отклонения, особено в посока по-ниска честота.
Но дори и да не съм прав, напълно или частично, без механична редукция няма как да мине според мен.

Не знаеш правилно. Всеки трифазен мотор може да се върже за честотен. Ако ще го мориш повече е препоръчително да му сложиш един вентилатор да го охлажда вместо оригиналната турбина.
  • 1
  • 2

Тема "Токов регулатор за електромотор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: