Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravcho - специалист
В това положение на платката лампичките се захранват през (гледаме страната с пистите) най-левия кабел - общ за вс. канали -> директно към мрежовото напрежение. Следват четирите кабела на четирите канала през мостовете които си направил през изправителният диод -> към другия край на мрежовото напрежение. Понеже лампичките се захранват през изправителният диод, който реже едната полувълна на променливото захранващо напрежение и затова премигват леко(и дразнещо). Не е добра идея просто да шунтираш диода. Както ти казаха и по-напред махни цялата платка. Най-левия кабел свържи директно с единия от захранващите. Другите четири заедно свържи с другия захранващ и си готов. Всички връзки добре изолирани и даже може да ги оставиш в кутийката.
kozl написа:
Да де ама в такъв случай излиза, че производителят умишлено е свързал повече крушки от необходимия брой. Що ли
- ми така лампичките няма да работят на номинално напрежение, а на по-ниско и ще имат повече живот
kozl - майстор
Махни обезателно кондензатора и съпротивленията от платката и шунтирай диода, както си шунтирал тиристорите.
Ако лампите пак трептят трябва да им намаляш бройката в линията, но по-дбре да трептят, по-горе писаха защо.
sstefanov - майстор
kozl написа:
... шунтирай диода, както си шунтирал тиристорите...
Така лампите ще се окажат свързани към цялото напрежение на мрежата и ще изгорят. Затова вече го посъветвах да ги включи по 2 гирлянди последователно.
Ако гледаме снимката на платката откъм пистите, свързването е следното:
Най-левият кабел - изолиран.
Следващите 2 - накъсо и в единия кабел към контакта.
Останалите 2 пак накъсо и в друггия кабел.
kozl - майстор
Последователно две линии могат да се свържат и на платката, но обезателно трябва да се махнат шунтовете на тиристорите и да се презапоят директно проводниците на мрежовия кабел към два от средните изходи за лампите (без крайния, който е общ за всички канали). Така два от общо 4 канала ще се окажат последователно свързани към мрежовото напрежение.
sstefanov - майстор
Е нали точно това написах оше първия път?
zdravcho - специалист
sstefanov написа:
Така лампите ще се окажат свързани към цялото напрежение на мрежата и ще изгорят. Затова вече го посъветвах да ги включи по 2 гирлянди последователно.
То напрежението е ~230V. Диода като отреже едната половина на синусоидата, нали остава другата половин синусоида с амплитуда 230V :? Просто с диода ще работят на 50% от времето
sstefanov - майстор
Важна е ефективната стойност.
kozl - майстор
Половината на периода на напрежението защото минава през полупроводник, а цялото е през цели проводници :lol: Както Тато казваше.
sstefanov написа:
Е нали точно това написах оше първия път?
:lol: Да ама по друг начин :lol:
sstefanov написа:
Ако искаш да светят постоянно, изхвърли целия контролер и включи последователно свързани две гирлянди директно към 230V. Ако светят много слабо може да опиташ да ги включваш и по една, само че първо пробвай само за момент дали няма да светнат прекалено силно и да изгори някоя крушка.
И все пак аз мисля, че крушките са за 12 волта, но пробата няма да навреди, така че по-дбре я направи.
zdravcho - специалист
sstefanov написа:
Важна е ефективната стойност.
Даааа. И китаеца като го е нагласил да работят с диод.... По-добре наистина направи последователно свързване. Даже и да светят по-слабо, по-добре според мен - нали са да създават атмосфера, а не за основно осветление
kozl - майстор
Китаеца може да е икономисал 3 диода :? И трептенето заедно с мигането няма да е забележимо.

Тема "(Да спра) Мигащи коледни лампички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: