• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
Търсиш ама под вола теле. Няма как да стане това което искаш със 7kW. Като не щеш с дърва купи си газов проточен бойлер. Ама ще почнеш да мрънкаш, че бутилките са тежки, а газта скъпа(тя вярно се вдига мамка му).
sinfon - специалист
ESPACE написа:
Търсиш ама под вола теле. Няма как да стане това което искаш със 7kW.
Не съм казал задължително 7, а всичко под 10. Партидата е с 50А предпазител. Бих сложил газов, но той не се пуска автоматично, а искат ръчно пускане.
Ако не - по-евтино ще ми бъде да си пусна 3 фазна партида, отколкото да правя парна инсталация и да сменям камината с такава с водна риза. Другият вариант е кухнята един малък проточен, режа тръбите и пускам големия бойлер само вечерта на нощна тарифа, като дойде време за къпане.
ESPACE - майстор
Абе ти май не четеш какво ти се пише, а си на принципа "едно си баба знае, едно си баба бае". 10кW монофазен бойлер няма да намериш, май максимум 9kW имаше. А газовите са си напълно автоматични-пускаш водата, палят. И не напразно са все около 20kW.
infomar
В апартамента в Бургас имам поставен преди 15 години един проточен бойлер пловдивско производство - по спомени 7-9 киловата монофазен, дублиращ на нормалният 100 литров.

Сега не виждам подобен модел в интернет, но може и да се произвежда.
Най-близки модели до него са :
Емона 9 монофазна ( http://www.emonabg.com/bg/product/34/3 )
TESY GEYSER INLINE 8.5/9.5KW
и
SIEMENS DE08101

Доволен съм от него, въпреки, че рядко съм го ползвал. Задължително бях прекарал 9 квадрата кабел само за него от таблото и отделен бушон 36 ампера.

При експлоатация зимно време и външна температура до -5 гр. ( в Бургас рядко има по-студено... е поне на времето беше така) температурата на водата в него бе достатъчна за къпане.
Ако имам подходящо помещения и сега трябва да купувам, бих предпочел газов проточен бойлер вместо електрически.
Последна промяна от infomar на съб яну 14, 2017 6:15 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
Абе ти май не четеш какво ти се пише, а си на принципа "едно си баба знае, едно си баба бае".
Не.......ти май не знаеш на кой даваш съвети :wink:

....9 квадрата кабел е добро начало за полемиката по-нататъка
sinfon - специалист
ESPACE написа:
Абе ти май не четеш какво ти се пише, а си на принципа "едно си баба знае, едно си баба бае". 10кW монофазен бойлер няма да намериш, май максимум 9kW имаше. А газовите са си напълно автоматични-пускаш водата, палят. И не напразно са все около 20kW.
Здравей! Не си прав. Търся нещо, с което да съкратя разходите, без да се вкарвам в повече разходи, отколкото струва съкращаването. За съжаление казах, че газ или серпентини не са вариант. Не ми е проблем бутилката да я нося, проблем е, че когато свърши нямам алтернатива и ще стоя без топла вода. Няма и къде да съхранявам големи бутилки.
Искрено се надявах да има нещо, което монофазно да ми върши работа.
Другия вариант съм го казал. Режа тръбите, проточен в кухнята, тоя в банята с изолация и таймер - да се пуска само при нужда вечерта.
infomar написа:
Доволен съм от него, въпреки, че рядко съм го ползвал. Задължително бях прекарал 9 квадрата кабел само за него от таблото и отделен бушон 36 ампера..
Мисля, че си имал предвид 10квадрата кабел и 40А предпазител.
infomar
sinfon написа:

Не съм казал задължително 7, а всичко под 10. Партидата е с 50А предпазител. Бих сложил газов, но той не се пуска автоматично, а искат ръчно пускане .
Ползвал съм газов бойлер и за мен е чудесно решение - затопля водата веднага и в голямо количество, което проточният не може да осигури. Ако работи в поддържащ режим има едно малко пламъче като запалка с нищожна консумация.... Една бутилка от големите ще ти стигне за 3-5 месеца, не знам ежедневно ли ще го ползваш.
Какво разбираш под ръчно и автоматично пускане? Натискаш копчето и си готов...

п.с.
Относно 9 квадрата, кабел за 9 киловата бойлер - аз съм сложил толкова, може да не е необходимо и да е излишно дебел, но така съм преценил и толкова съм сложил. Ако не ви харесва, слагайте по-малко.
sinfon написа:

Мисля, че си имал предвид 10квадрата кабел и 40А предпазител.
Може и да си прав... не си спомням точно, но в тия граници беше.
Последна промяна от infomar на съб яну 14, 2017 6:30 pm, променено общо 1 път.
sinfon - специалист
infomar написа:
Искам вода, отварям крана на топлата вода, тръгва топла вода, без да натискам никакви копчета и нищо повече. Когато трябва само си включва да грее и само си спира. Ако сложа подобен под налягане, не мога да бягам от кухнята в банята да натискам копчето.
infomar
sinfon написа:
infomar написа:
Искам вода, отварям крана на топлата вода, тръгва топла вода, без да натискам никакви копчета и нищо повече. Когато трябва само си включва да грее и само си спира. Ако сложа подобен под налягане, не мога да бягам от кухнята в банята да натискам копчето.
Ами той е точно такъв газовият - стои си постоянно на подгрев включен и гори пламък като от запалка, пускаш която си искаш вода и тя веднага тръгва.... има и по съвременни с авт.запалване но не съм ползвал такъв, не се налага при всяко ползване на вода да се включва.... постоянно е включен и няма консумация... Става за къпане, за миене чинии... не иска дебели кабели и бушони - 2 батерии...

Това е един примерен...Заема малко място, напълно независим от електрическата мрежа: захранва се от 2 х D батерии или 12V акумулатор.
http://www.occ.bg/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0 ... 1%82%D0%B0
Мощност 12 kw, осигурява до 6 литра топла вода на минута.Прецизно контролиране на температурата на водата. Устройството работи автоматично, при подаване на вода електронен модул запалва газта и поддържа зададената температура на изходящата вода.

Изображение
kolcho - специалист
sinfon написа:
Другият вариант е кухнята един малък проточен, режа тръбите и пускам големия бойлер само вечерта на нощна тарифа, като дойде време за къпане.
Това е изходът за теб! Огромните ти загуби са не толкова от лошата изолация на бойлера, колкото от тези десетки метри тръби до кухнята. И една чиния да измиеш - пълниш тези тръби с топла вода за десетки чинии, която след миенето изстива и енергията за подгряването й отива на вятъра.
Така че, запази си бойлера в банята, включвай го основно на нощна, а кухнята захрани с топла вода от един 5-10 л бойлер под мивката и си готов!
Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Търся проточен бойлер под налягане, който да замести обикновен!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: