Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lpoik - специалист
Абе при всички положения съпротивлението ще се намали ама колко!Трябва око да види ръка да пипне и уред да премери. :shock: :? :partyman:
jordanvass - майстор
Напротив, въобще няма да се промени. Няма нужда от уреди. :wink:
lpoik - специалист
И аз не знам как е ама и така не е. :? [-X
jordanvass - майстор
Ами ето kozl по-горе ти го е сметнал:
kozl написа:
Ry=1/(2/R1+2/R2)+1/(2/R1+2/R2).....................Ry равно ли е на Rx :?
Това като го преработиш, се получава
Ry=R1R2/(R1+R2), което е точно Rx - еквивалентното съпротивление на несвързаните проводници.
Ти нещо съмняваш ли се още?
sstefanov - майстор
Даже няма значение дали са еднакви жиците, а дали са еднородни, т,е съпротивлението на единица дължина да е еднакво (или да се изменя по еднакъв начин и за двете).
tzetz009 - специалист
Тука някак си ми изглежда , че става въпрос за старомодните печки ЕЛВА с керамична основа на нагревателя . Явно горния се е спукал , увиснал е и застрашително е доближил долния . Що си мисля , че скрития подвъпрос е : " К'во ще стане ако горния реотан опре долния " !
Hoвoceлckи - майстор
sstefanov написа:
Даже няма значение дали са еднакви жиците, а дали са еднородни
[-X И бодлива тел да е едната, и да осучеш медната около нея няма как да се промени съпротивлението в двата края (какъвто е въпросът).
sstefanov - майстор
Точно така, и преди и след усукването общото съпротивление няма да се промени!
Най-лесно се разбира като си представиш един волтметър, включен в точките, които ще се допрат. Ако той показва 0 волта, значи там ток няма да протече при свързване.
А ако проводниците са еднородни винаги мостът, съставен от четирите им части (по 2 на проводник, разделени от точката на допир), ще е балансиран и винаги волтметърът ще показва 0 волта.
bat_danio - специалист
+1 Няма да се промени независимо къде са допрени(дали е в средата) нито дали са еднакви(дебелина ,материал и тн) в двата края нищо не се променя от електротехническа гледна точка
Lisko - майстор
bat_danio написа:
+1 Няма да се промени независимо къде са допрени(дали е в средата) нито дали са еднакви(дебелина ,материал и тн) в двата края нищо не се променя от електротехническа гледна точка
Както Стефанов каза - само ако са еднородни или разнородни но по един и същ закон и една и съща начална стойност тъй че през точката на допир да не тече ток.
Например ако едната жица е еднородна, а другата почва по дебела и постепенно се изтънява, така че преди допирната точка половината от нея има съпротивление 2 ома, а другата половина (дясната) има съпротивление 8 ома, цялата жица е пак 10 ома но при допир общото съпротивление ще се промени. Може да се види лесно като се сметне с пример или алгебрично.

Друга интересна тема е какво значи аджеба - точка на допир. Щото чисто математически точката има нулев размер и следователно съпротивлението й е безкрайно. Следователно каквото и да свързваш, колкото и потенциали да има от двете страни на точката - все тая. Обаче реалността е по-сложна :-)

Да си представим неизолирана медна жица с някакво съпротивление. Навъртаме жицата на спирала, примерно използвайки молив с кръгло сечение. Съпротивлението си е същото разбира се ако навивките не се допират. Какво става на практика ако се допрат - съпротивлението пада. В граничния случай когато допирът е толкова силен че витките се слеят и образуват тръба с вътрешен диаметър - диаметъра на молива, съпротивлението ще е най-малко. Тук е мястото да се извиня че това не е спирала, а винтова линия, но повечето хора по инерция казват спирала. Например в крушките жичката била на спирала.
Аналогично ако се върнем на идеализираните разсъждения що е то допир - въпреки че витките се опират по цяла линия, тази линия е крайна, което умножено по нулевата дебелина на точка отново дава нулева дебелина (на допир) и следователно безкрайно съпротивление и следователно нищо няма да се промени.

На практика - истината е някъде по средата, между тия два крайни случая или както би казал Агент Мълдър - истината е някъде там ;-)
В зависимост колко силно натискаш витките една към друга.

Тема "Задачка по електротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: