Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev написа:
kotseve написа:
Понеже искаме да го даваме под наем пресметнахме, че газовата инсталация няма да е много рентабилно решение.
А бе няма по-рентабилно решение от газовия котел, ама трябва да се дадат едни 2-3000лв, а за Мидея и бойлер ще дадем под 1000лв. Пък наемателя да се спасява - да се свива в една стая :cool: -
Ех... ето, че се намери някой да ме оплюе :) Тъкмо се бях разтревожил, че хората станали по смирени. Ето няколко интересни факта:

- Не беше цитирана частта, че апартаментът е ЕДНОПРОСТРАНСТВЕН тоест 1+кк, боксониера или както там се нарича. При използваема жилищна площ на стаята (единствената) 32 кв. м2 ДА, наистина смятам, че отоплението с климатик или качествен конвекторен радиатор е по-добре и за мен и за наемателя.
- Цената на газта се очаква или вече скочи с 30% - ДА, не смятам, че наемателят ми ще е доволен да плаща тези грешни пари за сметки.
- 2-3000 лв. са цените на офертите, но когато решите да ползвате такава система има процедури по узаконяване, годишни проверки и т.н. които също не са безплатни. Офертата за този апартамент бе 3200 лв. за котел + 980 лв за узаконяване и т.н. която сума наистина не смятам, че е нужно да давам.
- Понеже апартаментът го взех на шпакловка и замазка, си позволих да направя възможно най-качествените шумо и топло изолации на пазара и докато течеше ремонтът при -20 градуса навън, имаше един радиатор който бе 2 класа под този който възнамерявам да ползвам и сметката за ток бе 98 лв. при нормална температура 26 градуса в помещението. Така, че да, предпочитам наемателя да се "свива" (ох колко съм лош....).

Засрамвам се и отивам да си пия бирата, понеже намерих начин да си спестя 4000+ лв. и един тон грижи от главата за решение което не мисля, че ми дава допълнителни бонус точки. Мислех да сложа и котел с пелети (понеже четох във форумите, че било евтино и топло с него) но трябваше да избирам или котела или баня + WC тъй, че избрах банята ..... :-D
tysonlkr - специалист
Бойлер 2киловата си е жива мъка, водата се загрява цяла вечност. А и 1,5 кв.мм кабел си е на границата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ей, не са смирени хората и това е. Ти ги питаш нещо и вместо да ти отговорят смирено, тръгват да ти предлагат акъл ( сякаш си им го търсил) и ти сгорчават питието :) . И 5 класи по-скъп радиатор да вземете, той ще харчи пак толкова - тройно повече от газовия котел и сметките го доказват - 98лв за 32м2 или 3лв/м2. Очакваната сметка за газ е около 1лв/м2 или на месец около 70лв, за 6 мес. отоплителен сезон 400лв - това само от отопление. Ако сложим и 30лв/мес икономия от топла вода става 700-800лв/годишна икономия - ми той котела за 2-3 години изплатен от икономии. За комфорта не говорим. И трябва да ти кажа, че именно ниската цена на газа възпира вдигането на другите енергоносители - кат се вдигне газа, като тапа ще скочат всичките и тогава разликата ще е още по-голяма в аблютно изражение. Пък това 980лв за озаконяване е просто жена за да те откажат, сигурен съм, че поне 5 фирми от региона ще ти издадат документи за ползване за под 200-300лв. Газовия котел + модулиращ стаен термостат + бойлер ей го на - 5600лв (третата позиция):
https://www.google.bg/aclk?sa=L&ai=DChc ... IJQ&adurl=
До 3000лв остават още 200лв за радиатор (ако няма) и това е. Ама не лъщи - друго е за половината пари да му направиш една лъскава баня, да го шашнеш клиента, да подпише договора (сега иде лято, кой ти мисли за топло) пък зимата колко му е ще си вземе една духалка за 15лв от Кауфланд :-D
preslav - майстор
kotseve написа:
LazarGanev написа:
kotseve написа:
Понеже искаме да го даваме под наем пресметнахме, че газовата инсталация няма да е много рентабилно решение.
А бе няма по-рентабилно решение от газовия котел, ама трябва да се дадат едни 2-3000лв, а за Мидея и бойлер ще дадем под 1000лв. Пък наемателя да се спасява - да се свива в една стая :cool: -
Ех... ето, че се намери някой да ме оплюе :) Тъкмо се бях разтревожил, че хората станали по смирени. Ето няколко интересни факта:

- Не беше цитирана частта, че апартаментът е ЕДНОПРОСТРАНСТВЕН тоест 1+кк, боксониера или както там се нарича. При използваема жилищна площ на стаята (единствената) 32 кв. м2 ДА, наистина смятам, че отоплението с климатик или качествен конвекторен радиатор е по-добре и за мен и за наемателя.
- Цената на газта се очаква или вече скочи с 30% - ДА, не смятам, че наемателят ми ще е доволен да плаща тези грешни пари за сметки.
- 2-3000 лв. са цените на офертите, но когато решите да ползвате такава система има процедури по узаконяване, годишни проверки и т.н. които също не са безплатни. Офертата за този апартамент бе 3200 лв. за котел + 980 лв за узаконяване и т.н. която сума наистина не смятам, че е нужно да давам.
- Понеже апартаментът го взех на шпакловка и замазка, си позволих да направя възможно най-качествените шумо и топло изолации на пазара и докато течеше ремонтът при -20 градуса навън, имаше един радиатор който бе 2 класа под този който възнамерявам да ползвам и сметката за ток бе 98 лв. при нормална температура 26 градуса в помещението. Така, че да, предпочитам наемателя да се "свива" (ох колко съм лош....).

Засрамвам се и отивам да си пия бирата, понеже намерих начин да си спестя 4000+ лв. и един тон грижи от главата за решение което не мисля, че ми дава допълнителни бонус точки. Мислех да сложа и котел с пелети (понеже четох във форумите, че било евтино и топло с него) но трябваше да избирам или котела или баня + WC тъй, че избрах банята ..... :-D
Не са те оплюли - провокираха те да си кажеш съображенията, които биха могли да помогнат на някой друг.
По темата за "размера" - http://www.eltro-bg.com/articles_2.htm - доколкото аз мога да чета 1.5 квадрата кабел са ти пре, пре достатъчни за бойлер 2 киловата, това че много хора се презастраховат е ясно - в табличката пише и какво бушонче да си сложиш, за да спиш спокойно.
Иначе имам приятел, който мина през всички видове отопления (е без дърва и въглища) - сега се кефи на някаква стенна печка на пелети (е понякога понамирисвало, ама щели да оправят комина). За конкретното помещение и съответното решение той си има своето обяснение - висока влажност, която се намаля благодарение на вентилатора на пелетната печка.
В твоя случай ти си имаш своята обосновка и мисля, че си на прав път.
preslav написа:
kotseve написа:
LazarGanev написа:

Не са те оплюли - провокираха те да си кажеш съображенията, които биха могли да помогнат на някой друг.
По темата за "размера" - http://www.eltro-bg.com/articles_2.htm - доколкото аз мога да чета 1.5 квадрата кабел са ти пре, пре достатъчни за бойлер 2 киловата, това че много хора се презастраховат е ясно - в табличката пише и какво бушонче да си сложиш, за да спиш спокойно.
Иначе имам приятел, който мина през всички видове отопления (е без дърва и въглища) - сега се кефи на някаква стенна печка на пелети (е понякога понамирисвало, ама щели да оправят комина). За конкретното помещение и съответното решение той си има своето обяснение - висока влажност, която се намаля благодарение на вентилатора на пелетната печка.
В твоя случай ти си имаш своята обосновка и мисля, че си на прав път.
Благодаря на всички за мненията! Тези дни ще купувам бойлер-а тъй, че може да разпитам за мнения отново във форума като се спра на модел (ест. в подходящия раздел). Приятен и усмихнат ден!
plamen6703 - майстор
Заложи на бойлерите на Елдоминвест, дано намериш и читав квартирант, че това е голям и често срещан проблем и си свиркай за другото :) :wink:
fox_vt - майстор
Газов котел за една стая, #-o #-o че тя инсталацията ще е наполовина на цената на апартамента. Един климатик и тока зимата ще е макс 100 лв без изобщо да слагам в сметките изолация ако има.
LazarGanev - "Велик майстор"
Само че инсталацията си я има, няма го само котлето :wink:.А вече има котлета, подходящи за 30м2
plamen6703 - майстор
Също както има и теми за котлета, а тази е за кабел :partyman:
fox_vt - майстор
Това съм го пропуснал че има готова инсталация. В такъв случай варианта с котела върши работа иначе инсталацията отива нахалос.

Тема "Съвет за кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: