shadow__01 написа:Може би ако инсталацията беше двупроводна бих сложил.А това е точно в разрез с правилата за използване на ДТЗ. Навсякъде се казва, че ДТЗ се монтира на трипроводна инсталация. Много е коментирано и тук. При двупроводна инсталация ДТЗ ще сработи само когато бойлера е офазен и премине утечен ток 25-30 милиампера през човешкото тяло към земя.Това при положение, че бойлера не е заземен чрез металните тръби например, щото може тръбите да не са метални.
При трипорводната инсталация тока на утечка въобще не се налага да мине през човешкото тяло, тя си протича към корпуса на бойлера, който следва да е заземен чрез третия проводник и така, ако утечката прехвърли 25-30 милиампера ДТЗ сработва.
Има доста противници, които казват, че на двупроводна инсталация не се слага ДТЗ, но не обясняват защо, аз си имам мое предположение, но нека професионалстите кажат - защо.
Ники274 написа:Навремето в казармата си правех кафето в пластмасова или порцеланова чаша с две вилици или лъжици като на едната свързвах фазата,а на другата нулата.Водата си завираше без проблем. Дали ако пипнеш водата докато импровизирания нагревател е включен в контакта ще те удари ток?Всеки го е правил това в казармата, но не всеки е пробвал дали ще го удари тока

Ники274 написа:Защо предпазителя не изключва през това време?Предполагам, че всички даващи съвети в раздел "електротехника" би трябвало да знаят защо предпазителя не е изключил (не визирам теб).
Ники274 написа:Аналогична ли е ситуацията като цъфне реотана на един бойлер?Според мен - не е точно аналогична, ако те разбирам правилно - за пластмасовата чаша и бойлера и ако говорим за ДТЗ.