Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
Добре, че не си отворила работа и на съседите :-D
petromaniq66 - специалист
Това за крана - да, ама и да и назнача "дежурен по пералня"... важи повече за "Перла" или който пере на нощна тарифа сън не трябва да мигне .:lol:
DMN - майстор
plamen6703 написа:
Има случаи пералнята тръгнала да се разхожда да си търси "загори тенджерата", която я оставила без надзор
Абе уж си сервизен работник, а не знаеш, че пералнята тръгва по време на центрофугиране, и обикновено тръгва да простира(да сложи прането на простора)... :lol:
Chefo77 - майстор
shotik написа:
Това е написано и в инструкцията на пералнята и го правете !
Това в инструкцията на коя пералня го пише, че на нито една от моите го е нямало...
DMN - майстор
Chefo77 написа:
Това в инструкцията на коя пералня го пише, че на нито една от моите го е нямало...
Например на пералня "Индезит" - 21 век или около 2010г. след Христа:
Прикачен файл:
P1140670.jpg
P1140670.jpg (100.12 KиБ) Видяна 2525 пъти
Преди Христа, не знам как е било, не им разчитам йероглифите в упътването на тогавашните перални.
Chefo77 - майстор
Това вероятно е за перални с калпави клапани, не знам ...
Вярно е, че за да няма инциденти, когато ни няма, е добре да се прекъсва достъпа на вода и електричество до машините, но защо ли ми се струва, че е малко прекалено? На пералните в шкафове, дали някой се дупи да изключва вода и ток?
И бойлерите ли си спирате, и подаването към тоалетните чинии ли?
petromaniq66 - специалист
Ако който е писал може да обясни - как се износва хидравличната инсталация? :lol: Имам чувството, че гугъл/преводач го е измислил. То това е последното което се износва. Преди това ще изгният ламарините(дори и в сухи помещения) - говоря за пералня с постоянно затворен спирателен кран.
DMN - майстор
petromaniq66 написа:
Ако който е писал може да обясни - как се износва хидравличната инсталация?
Според мен обяснението е точно в първия пост на темата и проблема свързан с него.
Chefo77 написа:
Това дето е писано на снимката, пак според мен, е точно за да се избегнат случаи като на автора на темата, едва ли е заради калпави клапани.
Chefo77 написа:
На пералните в шкафове, дали някой се дупи да изключва вода и ток?
В интерес на истината, аз също не спирам крана на пералнята вкъщи. Кранът е на доста неудобно място, а и самия кран явно е малко ментак, но това не е за тази тема. Ще се погрижа обаче всичко да е в изправност, и водата за пералнята да е винаги спряна, когато не пере.
Бойлерите и казанчетата не ги спирам, но те са в банята, там при теч водата има къде да се изтече. Пералнята обаче ми е в коридора...
Винаги когато няма да има никой вкъщи за няколко дни, спирам водата от крана до водомера за цялото жилище.
Всички меки връзки към бойлер, тоалетно казанче и т.н. съм ги заменил с твърди такива. Един приятел се наводни от спукани меки връзки на бойлер.
Съседката също се беше наводнила и то баш от пералня(как точно - не знам). Кофти за нея, кофти и за съседите под нея.
Hoвoceлckи - майстор
Chefo77 написа:
Вярно е, че за да няма инциденти, когато ни няма, е добре да се прекъсва достъпа на вода и електричество до машините, но защо ли ми се струва, че е малко прекалено? На пералните в шкафове, дали някой се дупи да изключва вода и ток?
Това с калпавите клапани е несериозно. И през най-добрия клапан точно, когато затваря ако преминава косъмче, власинка, писъчинка и я "захапе", няма как да се избегне пропуска. Има още нещо. На мембраната има дупчица за изравняване на налягането от двете й страни. Затварянето на клапана се реализира от една пружинка като от химикалка. Нали се сещате, че сама по себе си тя не би удържала много налягане. Та като се запуши тази миниатюрна дупчица, най-малкото повишаване на налягането води до пропуск през клапана.
Евентуалното решение е много добър филтър преди входа на водата в пералната.
За бойлерите - защо?
За тоалетните чинии - не ти се е случвало да не затваря я "камбаната", я клапана за ниво? Е там поражения по пода (и най-вече на съседите отдолу) няма.
lov - майстор
nikolov333 написа:
lov..не знаех, че клапана е мембранен, затова като духнах и не пропускаше въздух, реших че си е затворил. :lol:
Факт е, че след това си работеше нормално, та не съм му се и замислял много от какво се оправи.. :roll:
:) То не е задължително човек да знае всичко. Такъв клапани са често използвани в техниката когато се налага да се управляват големи дебити от течности и въздух когато трябва моментално отваряне или затваряне. Плюенето по клапаните на старите нашенски перални също не е резонно. Като конструкция и изпълнение нямат никаква разлика с прехвалените нови марки перални. Точно такъв само че единичен нашенско производство ползвам сигурно повече от 20 години в место тоалетно казанче. И досега не ми е правил въртели с изключение на едно задръстване и теч но се оправи след няколко пускания на водата. Но то тогава правиха ремонт на захранването на сградата и вкараха една камара боклуци в тръбите и имаше много поразии в целия блок.
Та по предписанието да си спирам водата няма как да се съобразя защото е пълна глупост. То важи и същото за съдомиялната и пералнята. Егати комфорта да мисля всеки път дали съм спрял или им пуснал водата да не говорим че са на такова място където няма как да стане без да извадя машините от мястото им. Е за меките връзки никой не е застрахован но поне на пералнята и съдомиялната си има аквастоп. Е и там съм се защитил от към проблеми с комшиите на долния етаж. :lol: Имам сифон и канализация дето да обере евентуален теч. А за тези на болера просто не ползвам такива. Да не говорим че има и метални гофрета неръждавейка и то на почти същата цена. Много по надеждни от един гумен маркуч с оплетка. :)
Е не че и не си спирам изцяло водата когато ще отсъствам по дълг време примерно повече от месец но това би трябвало да го прави всеки който все пак мисли нормално да остави една къща без надзор.

п.п. Щях да забравя. Не е задължително но е нормално е при първоначалното пускане на една пералня клапана да пропусне малко вода докато се изгони въздуха от маркучите и гумата да си легне на мястото.
И за пусналия питането. Ако маркуча на изходящата вода е монтиран правилно то при препълването на казана водата трябва самостоятелно да прелива през него в канализацията и да не се получат някакви поразии. Единственото е разхода на вода и пълен казан но това не е болка за умиране.

Тема "Пералнята се напълни с вода без програма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: