Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Имам някакви спомени че на такава пералня като се обръща или лашка много барабана по точно балансьора да натисне стоповото реле и да го скапе. А то точно отговаря за командите кога от един цикъл да премине в друг. Помня също че съм намествал и се оправяше ама ти ме върна много на зад във времето. :) Една пластина с бобинка беше и заключваше нещо по редуктора на програматора. Намира се точно до стъпковото двигателче под една мижава капачка. Много е вероятно при транспорта да се е получило същото.
nеwage - специалист
Мисля да окъся кабелите за 60 градуса, да видя дали ще щтракне програматора и ще продължи. Въпроса е кои са?

Прикачен файл

DSC_0210.JPG
Hoвoceлckи - майстор
Не [-X
Лов е прав. Тази бобинка действа като "съединител" (на кола). Докато нагрява през термостатите и нея протича ток. С това си състояние държи "часовниковия механизъм" в "буксуващ режим". Принципа е - през около 2 минути с превъртането на една зъбчатка, се повдига лостче, което превключва програматора стъпка напред. В режим на греене програматора стои на едно място (нищо, че моторчето се върти). Като се стопли водата, термостата прекъсва тока през бобинката и до 2 минути програматорът превключва.
Сигурен ли си, че водата ти достига (надминава) зададените градуси?
Ако искаш снимай термостатите отзад и ще ти кажа кой-на колко изключва. Как стоят нещата с "накисването"? Там превключването става на 30 градуса. За при 90 няма да те питам ...
С кой програматор си - снимай и него (с два вида са "петиците").
nеwage - специалист
Hoвoceлckи написа:
Не [-X
Лов е прав. Тази бобинка действа като "съединител" (на кола). Докато нагрява през термостатите и нея протича ток. С това си състояние държи "часовниковия механизъм" в "буксуващ режим". Принципа е - през около 2 минути с превъртането на една зъбчатка, се повдига лостче, което превключва програматора стъпка напред. В режим на греене програматора стои на едно място (нищо, че моторчето се върти). Като се стопли водата, термостата прекъсва тока през бобинката и до 2 минути програматорът превключва.
Сигурен ли си, че водата ти достига (надминава) зададените градуси?
Ако искаш снимай термостатите отзад и ще ти кажа кой-на колко изключва. Как стоят нещата с "накисването"? Там превключването става на 30 градуса. За при 90 няма да те питам ...
С кой програматор си - снимай и него (с два вида са "петиците").
Програматора е Eaton. Вчера я пуснах само с вода, на 90С. Водата почти завря, но не продължи нататък. Eто ги темостатите отза: Изображение
Мога ли да стигна до тази бобина без да вадя програматора?
nеwage - специалист
MamaMy написа:
И аз мога да помогна с някои части за перлата. Също безвъзмездно. :)
Писах ти на лични.
nеwage - специалист
lov написа:
Имам някакви спомени че на такава пералня като се обръща или лашка много барабана по точно балансьора да натисне стоповото реле и да го скапе. А то точно отговаря за командите кога от един цикъл да премине в друг. Помня също че съм намествал и се оправяше ама ти ме върна много на зад във времето. :) Една пластина с бобинка беше и заключваше нещо по редуктора на програматора. Намира се точно до стъпковото двигателче под една мижава капачка. Много е вероятно при транспорта да се е получило същото.
Тя си изкарва цялата програма без проблем - плакнене, центруфугиране. Ако балансьора е скапан, няма да работи.
lov - майстор
Не е балансьора бе човеко. Кво' да му се строши на тази беттонна отливка. :) Близо е до стоповото реле и като се лашка по душманси вземе та го натисне и размести. При нормална работа не се получава. Става белята като я обръщаш на обратно по точно по лице за някакви ремонти или при транспорт без да са сложени стопорните транспортни болтове. Имал съм такива случаи та за това те карам да погледнеш. Това реленце превключва програматора на следващия цикъл. Примерно докато не загрее до определената температура програматора цикли на едно място. За останалите части от програмата всичко е разчетено по време и се определя от това колко се преместват дисковете от двигателчето и там си кара на отделни стъпки както са им гърбиците. Водата може да се е сгряла до нормална температура но нямам какво да накара да премине на следващия цикъл от програмата.
Той и Селския сега видя че го е обяснил щото се забавих малко с писането на отговора.
Снимай програматора от към гърба и ще ти го покажем кое е.
Щото даже не са два като модели ами повечко. Пък и кой да помни вече тези динозаври или да рови в нета.Но на всичките принципа на работа и схемното решение е едно и също. И то не само на перлите а и на доста техни събратя от онова време.
preslav - майстор
Така изглежда въпросното стоп реле (черна и червена жичка отиващи на 14 и 16). Разгледай го внимателно за механични повреди, почукай го леко - бялата капачка се сваля, но на место ще ти е доста трудно, може обаче просто да е разместена и мехаически да възпрепятства котвичката, може и пружинката да е изпаднала от вибрациите при транспортирането. Съмнявам се и двата температурни датчика да са сдали багажа едновременно, по-скоро е релето. Така или иначе вече съм свалил програматора и ще ти го пратя заедно с термо датчиците, но не си отваряй работа с демонтажа им, освен ако не си напълно сигурен.
Използвай този програматор, за да опишеш кабеляците, най-добре е малко хартиено тиксо и номер на клемата, пробвал съм по метода вадиш от единия, слагаш на другия и накрая се опетлаваш.
Утре ще пращам по Еконт, а тази вечер можеш да опиташ да защракнеш стоп релето и пак да пробваш пералнята.

Прикачен файл

P1010117.JPG
petromaniq66 - специалист
Перлата има и 30º - завеси и фина синтетика.
lov - майстор
Между другото виждал съм дори изкъртен стъпков двигател от програматора пак по същата причина.

Тема "Проблем с пералня Перла 5" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: