Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
the_bull - помощник
Аз съм виждал човек, който ни беше преподавател в един кръжок по радиоелектроника та на зададен от мен въпрос ще ни удари ли ток ако нямаме допир с 0 и пипнем фазата той отговори разбирасе не и веднага демонстрира. Седнал на стол с вдигнати крака и с отвертка в ръката бръкна в контаката кадето беше фазата и нямаше токов удар нямаше нищо. Разкзва ни е как е виждал миньор да бърка с 2 ръце в контакт и да не го удря токов удар обеснението , е че при работа с тежките машини горните слоеве на кожата му са загробели и имат високо изолационно съпротивлени и при допира токът, който протича е много слаб и едва се чуства.
MIRO_073 - майстор
the_bull написа:
Аз съм виждал човек, който ни беше преподавател в един кръжок по радиоелектроника та на зададен от мен въпрос ще ни удари ли ток ако нямаме допир с 0 и пипнем фазата той отговори разбирасе не и веднага демонстрира. Седнал на стол с вдигнати крака и с отвертка в ръката бръкна в контаката кадето беше фазата и нямаше токов удар нямаше нищо. Разкзва ни е как е виждал миньор да бърка с 2 ръце в контакт и да не го удря токов удар обеснението , е че при работа с тежките машини горните слоеве на кожата му са загробели и имат високо изолационно съпротивлени и при допира токът, който протича е много слаб и едва се чуства.
Моля Ви не правете това удома си :-D :-D :-D :-D :-D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :group3g: :group3g: :ug: :tgrin: :tgrin: :eg: :eg: :eg: :eg:
MIRO_073 - майстор
the_bull написа:

А дали не Ви е заблудил за да ви впечатли , като е бръкнал в нулата???
romanpm - майстор
Пробва се простичко с фазомер на носа :)
escutcheon - специалист
В момента ми предстои изработването на елинсталация на къща.Майстора твърди , че дефектнотоковата защита е жизненонеобходима , обаче калфата му каза: направи само на бойлерите иначе ще я шунтираш цялата псувайки. Какво е вашето мнение?
krasiorocknroll - специалист
Аз не бих си монтирал такова нещо.Автоматичните предпазители са ми достатъчни.
Trifun - специалист
krasiorocknroll написа:
Аз не бих си монтирал такова нещо.Автоматичните предпазители са ми достатъчни.
Извинявай, пич, ама това ми звучи като "Аз никога не бих си купил цветен телевизор - за кво ми е, и с черно-белия може да се живее" ...
Само че докато си сетиш кротко пред телевизора, едва ли можеш да умреш от токов удар, за разлика от варианта, при който се докоснеш до фазата случайно.
То ако ти е писано, пак може да стане белята, макар и с дефектнотокова защита, но поне можеш да кажеш че си направил НЕЩО по въпроса за своята (и на семейството ти) защита.
krasiorocknroll - специалист
Всеки има право на избор! :wink:
georgiarg - специалист
Тъй като са сравнително скъпи може да се ограничи монтажа им на кръговете захранващи бойлери, печки и нагревателни уреди.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да не пускам нова тема, ще питам тук: Случи ми се вчера - в гараж има прекаран наскоро ток, като фазата минава през панцер(автоматичен превключвател. Вчера включвам в контакта електрожен(при изключен панцер) и от корпуса ме прасна ток! Пробвах с фазомер - фаза :shock: ! Не съм замервал с волтмер. Включих панцера и фазата от корпуса изчезна, така, че си работих спокойно. Какво да направя - да прекъсна и нулата ли - знам, че не трябва, ама и така не става?

Тема "дефектнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: