• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Нашият автомат е АСЕ-5. 5 етажа.Сигурно е на 20год.
http://www.kipa-bg.com/product/7462/sta ... ase-5.html
Половината бутони са с глимка.
Не съм забелязал да прави проблем,освен че клемите на бушончето не правят добър контакт и
се налага от време на време да ги натягам.
Не е скъп и като се скапе ще го сменим със същият.
kozl - майстор
нед сеп 02, 2018 8:56 pmlyubohar написа:
Нашият автомат е АСЕ-5. 5 етажа.Сигурно е на 20год.
http://www.kipa-bg.com/product/7462/sta ... ase-5.html
Половината бутони са с глимка.
Не съм забелязал да прави проблем,освен че клемите на бушончето не правят добър контакт и
се налага от време на време да ги натягам.
Не е скъп и като се скапе ще го сменим със същият.
Да ако е този от снимката, който има и индикаторен жълт диод за "натиснат" бутон, но при мен има 5 модела на АСЕ-5 направени по различни схеми.
Обаче от описанието на автора излиза, че м-у нулата и жицата от бутоните има напрежение към 15V, при разкачен автомат, което може да е възможно, ако някой е подключил друга схема в контура на бутоните.
Като не е свързан автомата глимките светят ли?
Но ако към тези жици има напрежение, какво ще покаже мултицета на измерване съпротивление :?
DMN - майстор
van4ov написа:
Относно втория въпрос напрежението от 15волта го измервам с мултицет в режим на волтметър при измерване между разкачен кабел за бутоните и нулевия проводник.
Според мен е възможно това напрежение да се получава от индукцията в свободните в случая проводници т.е. да не е толкова реално. Понякога е достатъчно човек да хване двата края на такива проводници с пръсти и може веднага да види как напрежението от 15V веднага пада с няколко волта или изчезва, ако е тази причината. Все пак трябва човек да е сигурен, че няма опасност да хване фазата като ще прави такива бързи проверки с ръце или други опасни напрежения. Уредите понякога лъжат и подвеждат, в случая един стрелкови волтметър по-вярно би показал дали там има 15V.
van4ov - напреднал
пон сеп 03, 2018 8:01 amDMN написа:
van4ov написа:
Относно втория въпрос напрежението от 15волта го измервам с мултицет в режим на волтметър при измерване между разкачен кабел за бутоните и нулевия проводник.
Според мен е възможно това напрежение да се получава от индукцията в свободните в случая проводници т.е. да не е толкова реално. Понякога е достатъчно човек да хване двата края на такива SwiftKey проводници с пръсти и може веднага да види как напрежението от 15V веднага пада с няколко волта или изчезва, ако е тази причината. Все пак трябва човек да е сигурен, че няма опасност да хване фазата като ще прави такива бързи проверки с ръце или други опасни напрежения. Уредите понякога лъжат и подвеждат, в случая един стрелкови волтметър по-вярно би показал дали там има 15V.
в такъв случай, ако не е релно, а както казахме и нямаме залепнал бутон никъде, защо автоматът не изключва. Щом отсъединим кабела за бутоните от автомата той изключва след зададеното му време. Щом го допрем обратно веднага се задейства осветлението. За мен има някакъв потенциал който задейства конрактора на автомата. Мисля днес да пробвам с диод да изолирам това напрежение....
kozl - майстор
kozl написа:
нед сеп 02, 2018 3:12 pmkozl написа:
А какъв е стълбищния автомат?
А можеш ли да измериш тока м-у разкачени от автомата нула и жицата за бутоните?
van4ov - напреднал
пон сеп 03, 2018 7:17 pmkozl написа:
kozl написа:
Нямах амперметър да премеря тока. Днес опитах си диода свързан последователни на изхода за бутоните. Автоматът гасне, но пък не може да стартира след това при натискане на бутон. Автоматът е на една Поморийска фирма АСЕ 1. Днес им звънях. Казаха ми, че единствения ми шанс за успех при подобна утечка е да монтирам междинно реле на 220в. Ходих в един магазин за електроника. Изкараха ми едно, но незнам как да го свържа в схема.
ben84 - специалист
пон сеп 03, 2018 8:18 pmvan4ov написа:
пон сеп 03, 2018 7:17 pmkozl написа:
kozl написа:
Нямах амперметър да премеря тока. Днес опитах си диода свързан последователни на изхода за бутоните. Автоматът гасне, но пък не може да стартира след това при натискане на бутон. Автоматът е на една Поморийска фирма АСЕ 1. Днес им звънях. Казаха ми, че единствения ми шанс за успех при подобна утечка е да монтирам междинно реле на 220в. Ходих в един магазин за електроника. Изкараха ми едно, но незнам как да го свържа в схема.
Опита ли да обърнеш диода?
van4ov - напреднал
да. Някой има ли представа за сехама на свързване на подходящо реле.
van4ov - напреднал
Другото което днес установих е че при разкачени изводи на автомата между нула и фаза имам 235в а между извод "бутони" и фаза 215в. Следователно за мен има някъде някаква близост, или нагоряла контактна система на ключ между нула и бутони, иначе няма как изод бутони да получи потенциал близък на нулата. В същото време измерено между Нула и Бутони нямам верига при мерене с мултицет, докато някой не натисне даден ключ.
iliya_i - майстор
пон сеп 03, 2018 9:07 pmvan4ov написа:
Другото което днес установих е че при разкачени изводи на автомата между нула и фаза имам 235в а между извод "бутони" и фаза 215в.
Нормално. Забрави ли че има глим лампи?
пон сеп 03, 2018 9:07 pmvan4ov написа:
В същото време измерено между Нула и Бутони нямам верига при мерене с мултицет, докато някой не натисне даден ключ.
Е нали имаш глим лампи. Коя нормална глим лампа ще пали на 9 волта, колкото ти дава мултицета в режим верига? Но на 200 V вече нещата са съвсем други.

И изобщо - първо откачи всички ключове. После ги свързвай един по един. Така ще установиш колко е максимум броя на глим лампите, при който автомата гасне. На останалите места махаш глимките. Имай в предвид, че денем и нощем броят може да е различен, заради допълнителна йонизация от дневанта светлина.

И спри да мериш вериги и съпротивления с този мултицет. Мери токове и напрежения. Останалото не е реално.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Проблем със стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: