Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
Ако си в блок и лошата връзка на нулата е в таблото с електромерите например, всички включени във вас уреди вземат нула и през меката връзка от водопровода. Ако мъзеливите идиоти от енергото ги е домързяло както във моя вход и са навързали нулите на 3-4 апартамента накуп на едно болтче М6 (и там е нагоряло и свети като руски светодиод* при натоварване), с комшиите си споделяш лошата нула и я подсилваш към водопровода с връзката. Щом продължаваш да питаш и не ти се изясняват нещата няма да се оправиш сам, сериозно е, викни някой дето разбира какво се случва да открие проблема.
Прикачен файл:
Ruski swetodiod.jpg
Ruski swetodiod.jpg (9.24 KиБ) Видяна 1923 пъти
tarlyo - специалист
Оп, искренето изчезна. Нищо не съм вкл. или изкл. в къщи.
п.с. Общото табло ще го гледам утре по светло, ако има нещо, надявам се да е видимо.
p.s.2 Нулите в апартаментното табло са си стегнати яко. А искренето изчезна, преди да ги проверя.
muhala - майстор
Водопровода с метални тръби ли е?
tarlyo - специалист
Да.

и една снимка:
https://photos.app.goo.gl/Zp72P1FN7CgNkkgz9

мултицета е свързан последователно между свалена връзка и бойлера

инсталацията на бойлера си е заводската, единствено съм пуснал кабел от нулата, към скобата която държи фланеца на бойлера.
ben84 - специалист
Преди да тръгнеш към главното табло, премери какъв е потенциала на нулата в апартаментното.
Че да не се разкарваш излишно.
kozl - майстор
ср дек 26, 2018 7:09 pmDMN написа:
tarlyo написа:
искренето и при свален бушон на бойлера.
Junak написа:
Проблема може да е при съседите...
или както се каза вече, проблем с твоята нула и нулата(за жилището) може би се взема от зануляването на корпуса на бойлера, който корпус трябва да се яви свързан към земя чрез закрепването със шпилките в стената например. Малко вероятно, но при мен е точно така! Бойлерът ми е занулен и си работи даже с откачен нулев проводник. Явно чрез занулителното мостче взема нула/земя от скрепителните шпилки, на които се държи корпуса в стената, а те може би опират в някоя арматура.
С едни амперклещи е добре да се измери токът, който преминава през меките връзки, когато има искрене.
:partyman:
Е да де, но искрата е м-у металната оплетката на меката връзка и гайката към металната тръба на бойлера, което подсказва, че ток тече по меката връзка към тръбите, а не към шпилките.
И така бойлерът е останал занулен към инсталацията свързана към апартаментното табло, а най-вероятно водопроводните тръби в жиището са поцинковани и вкопани в земята от което следва, че са заземени. Та потенциалната разлика е вече м-у нулата и заземените тръби.
Аз в подобен случай установих към 2А ток и към 40 V напрежение м-у метала на разкачения, занулен бойлер и поцинкованите тръби. После имаше екшън, защото аварийната група на ЕРП като почнала да търси лоша връзка и набарали нелегална връзка. Къде го чукаш, де се пука :?
Та ората спре да ги бие ток от бойлера ама почнаа да ги бият сметките на тока :-D
tarlyo - специалист
Днес видях подобно искрене, даже доста по силно между тел с който е вързана тръбата на главния водопровод. Нулата в общото табло на блока е стегната здраво. До външнато табло с електромерите, нямам достъп. Енергото ли да викам първо да си видят нулата в тяхното табло, или ел техник да гледа нещо в блока?
FM STEREO - специалист
Трябва да се проверят взички връзки на нулата в апартамента, в ГРТ на блока и повторният заземител, ако има такъв изобщо. Ако всичко с тях е ок, вероятно има неравномерно натоварване на трите фази на ГРТ на блока вследствие на което нулата придобива потенциал спрямо земя, в твоя случай спрямо металните тръби на бойлера.Може някой да краде ток като използува за нула тръбите на водопровода, 40V потенциал е много, неравномерното натоварване се лекува като се разпределят по равен брой абонати на фаза. Иска си оглед от техници!
plamen6703 - майстор
чет дек 27, 2018 1:11 pmtarlyo написа:
Днес видях подобно искрене, даже доста по силно между тел с който е вързана тръбата на главния водопровод. Нулата в общото табло на блока е стегната здраво. До външнато табло с електромерите, нямам достъп. Енергото ли да викам първо да си видят нулата в тяхното табло, или ел техник да гледа нещо в блока?
Абстрахирай се от четене тук, че се включиха със съвети и хора, които знаят колкото теб по въпроса :wink:
Почни с намиране на квалифициран електротехник, който да дойде у вас, да прегледа всичко, което трябва да се прегледа и ако се стигне до викане на "енергото" тогава ги търси.
Акъли всевъзможни ще прочетеш, накрая ще те докарат до смяна на цялата инсталация, или смяна на жилището, но не се връзвай на форумни "акъли", потърси квалифицирана помощ, да знаеш, че си решил проблема и си осигурил безопасността на семейството си!
Весели празници! :partyman:
ben84 - специалист
чет дек 27, 2018 3:19 pmFM STEREO написа:
Може някой да краде ток като използува за нула тръбите на водопровода
:shock:
Така ще краде ток, колкото, ако ползва за нула земята в саксията на фикуса.

Аз пак казвам първо да премери напрежението между нула в апартаментното и земя.
Може и пада между фаза и нула в апартаментното при пуснат и спрян бойлер или печка.
Така ще разберем в коя посока трябва да се търси.

И въпреки че Пламен не ми е най-приятния форумен образ, трябва да се съглася на 100% с последното му мнение тук :partyman:

Тема "Някакъв ток по бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: