Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
В наредбата http://www.eneffect.bg/ee-infocenters/L ... 2-2016.pdf в Таблица 11 е описано при проектиране на осветителни уредби какви параметри се спазват!
Всякакви други разсъждения от типа "направи си сам" са безполезни в случая с училищното осветление и изпълнението на предписанията за осветеност! :partyman:
fox_vt - майстор
То па много описано няма що. Ами ъгъл на разсейване,заслепяване,цветова температура и т н . То е ясно че не е толкова просто но когато трябва да се освети нещо трябва да се вземат предвид много неща. За мен прожектора е най правилния вариант ако останалата осветеност е добре според табицата.
nikolov333 - майстор
Точно така е.. На работния плот на бюрото при мен осветеността е 495lux а на стената зад мен е295lux, макар че са на еднакво разстояние от ЛЕД панелите..
bezimenen - напреднал
В стаите светлината е в нормата 400, днес си купих лукс метър и замервах, но искат дъската да е 550. Качвам една снимка от стая с лошо осветление.

Гледам някакви лед лампи с подвижно тяло се продават, та ако над дъската се сложи може и да стане работата, ама ще е лесно достъпно за вандалски прояви.

Към 3,30 метра са високи таваните, а квадратурата е към 50 квадрата с 6 тела с по 3 пури.

http://kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1549987444d.jpg
nikolov333 - майстор
Най- добре ще стане, ако се осветява с лед ленти, изнесени пред таблото на нещо като козирка от ал.профил или плоскост насочени към дъската под ъгъл, да кажем от разстоянието на което е обектива на проектора горе.. Така поне светлината ще е равномерно разпределена и може да се "играе с ъгъла на насочване и броя или мощността на лентите за да се постигне необходимата сила и равномерно осветяване.. Иначе с ЛЕД прожектор на тавана или някъде от горе ще стане ден, ама ще ви избожда очите.. разбира се ако мислите да го включвате след като си отидат проверяващите.. :-D
fox_vt - майстор
Върху самия проектор малък насочен прожектор или лед луна. 3-6 вата са достатъчни за да светне дъската със над 550 лумена. Другия вариант да смениш пурите с по мощни и цялата стая да стане по светла. Принципно черно написано на бяла дъска се вижда по трудно от бяло върху черна. Колко е най далечния чин спрямо дъската в метри.
nikolov333 - майстор
В Лидъл имаше едни нощни лампи за стена 5W по 22 лефа, която може и да свърши работа.. Турил съм си такава над работния комп у нас.. Ако намериш нещо подобно, може да си улесниш и монтажа и насочването.. https://www.lidl.de/de/livarno-lux-led- ... so_clicked
Прикачен файл:
livarno-lux-led-leuchte--3.jpg
livarno-lux-led-leuchte--3.jpg (9.77 KиБ) Видяна 1247 пъти
valentino76bs - майстор
Аз съм за една лампа 2 х 58 между двете предни .Не мога да преценя разстоянието обаче тъй ,че ако са далече може тази лампа да се дръпне малко към дъската.
bezimenen - напреднал
Гледаам като за случая има някакви за осветяване на картини. Ама като дължина са 30,50, най-много 90 см. По краищата на дъската може и да не се освети достатъчно. То ако е такава дали няма да блъска на учителя в очите? То и ако е повече осветена пак е проблем. Има и максимална стойност.

Ами за мен вариантите един от 3:
1) смяна с по силни пури, макар, че не съм виждал такива. По скоро да пробвам с лед 18 ватови, аз такива и слагам де, където изгори блок.
Понеже и пури и лед пури слагам студена светлина, започвам да се замислям дали по топлата повече свети.
2) монтирам тяло на тавана над дъската, ама като застана под тяло пак я няма 550. Най-силна светлина е в средата на стая, а не под тяло:)
3) над всяка дъска някакъв вид подвижно лед тяло. Може би това най ще даде резултат, но пък ще има проблем с оцеляването.

В случая има проектор, но в другите стаи няма такъв, за да се използва стойката.

Прожектор на тавана, като че ли не е зле, ще светне:), но не знам какво ще се случи с общата светлина.

Има ли на дължина 1,20 по мощни пури? Примерно да сменя само предните. АМа пък не знам как ще изглежда общата светлина.
hidrazin - майстор
вт фев 12, 2019 6:07 pmbezimenen написа:
... но искат дъската да е 550...
Кои са тези дето ти искат 550 ??? Нека ти покажат по кой закон/наредба/стандарт... ги изискват.
Ама както и да е. Щом сте решили взимате един такъв 80-ватов или два 40-ватови - дължина 2,40 метра.
LED ЛИНЕЕН ОСВЕТИТЕЛ NAVI 6620
Окачвате на тавана между двете осветителни тела пред дъската.
Може направо на тавана, може да си купите от комплектите за окачване. Така ще може да регулирате височината на тялото.
Ако вземете от комплекта за окачване не използвайте техните дюбели а нещо по-сериозно за тоя каратаван.
Никви лунички, прожектори, нощни ламБи и подобни ...
:partyman:
P.S. Защо чиновете са разположени така че учениците да гледат към прозорците?????

Тема "Осветяване на бяла дъска в училище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: