Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет мар 08, 2019 11:35 amradius написа:
Няма значение, че не е бизнес-клиент, процедурата е такава. И уреди се смятат с коефициент на едновременност, иначе всички ще сме с 30Кв партиди.
:-D
kozl - майстор
пет мар 08, 2019 11:06 amradius написа:
Защо, от електромера до тях е, не би трябвало да се пита енергото?
То ако искат по-мощна партида си е както казваш.
Отделно какъв е смисъла от цялата работа, все пак трябва да се знае сегашната партида.
Да не им дреме на ЕРП-тата след електромера ков е кабела или проводниците. Може да разрешет по-голяма мощност със съответни процедури и доплащане, без да се интересуват какво е сечението след електромерното табло (проверено в ЧЕЗ).
Питай ЕС. Кабелите/проводниците минават през общи части и требе съгласие за таз операция, освен ако има начин да се изтеглят "безболезнено" за интериора. Т.е. без къртене и повреждане на други кабели и слаботокови системи, примерно.
А смисъла е за бъдещето. Мое да стане, мое и да не стане, в зависимост от разполагаемата мощност на трафопоста и елмерното табло и от най-вече от решението на служителите в ЕРП.
sts - специалист
1.Проверява се каква е стойноста на автоматичния предпазител /АП/
в електромерното табло към консуматора:
- партида до 6 кW - 32А;
- партида над 6 кW - 50А или 63А;
2.Ако е по малката партида се иска повишение от ЕРП като причина
е редовно изключване на АП при включване на повече консуматори.
3.След тези проверки смяната на кабела е най накрая.
4.От апартаментното табло до електромерното табло кабелът е Ваш проблем не на ЕРП.
5.Имате късмет че старите архитекти и конструктури предвиждаха ВиК и Ел щранговете
да не са разместени по вертикала /спускат се в мази,общи помещения или др./.
Настоящите в желанието си да направят нещо различно забравят че тези инсталации ще се изпълняват от хора.
tzetz009 - специалист
:) Първо , Честит Празник на жените във форума !

И второ , ако може някоя ЖЕНА да ми обясни с думи прости , какво е туй чудо "коефициент на едновременност" .

:partyman: :partyman: :partyman:
npace - специалист
Честит празник!
Кабела един ли е или са повече? Например три, за три фази.
dyodi - специалист
пет мар 08, 2019 1:12 pmnpace написа:
Честит празник!
Кабела един ли е или са повече? Например три, за три фази.
Благодаря! За кабела не знам дали е един или са повече, ще задам въпроса на първия електротехник, който намине към апартамента.
dyodi - специалист
Драги добри хора, сърдечно ви благодаря, че се включихте с мнения по темата, която ми е актуална. Чак не мога да повярвам колко много полезни мнения по същество се получиха от сутринта до обяд.
Днес отидох до офис на EVN, обясних искането си и служителката ми каза, че трябва като собственик да подам молба за увеличаване на мощността, а те там за 2-3 месеца ще проучат ситуацията и ще ми отговорят дали може да стане; ако отговорът е положителен, техни хора ще направят промяната до електромерното табло, оттам нататък да си търся човек или фирма да направи необходимото „вътрешно окабеляване”.
От отговорите по темата разбрах, че първо трябва да проверя каква е стойноста на автоматичния предпазител в електромерното табло. Второ – трябва да се изчисли дали наистина ми е необходим захранващ кабел с по-голямо напречно сечение, като се направят изчисления за мощността на уредите в апартамента, които е вероятно да се включат едновременно, и се предвидят запаси (тук май е употребата на коефициента на едновременност). Ще трябва да си направя списък на уредите и мощностите им. Едва след това ще се предприемат по-нататъшни стъпки, ако е необходимо. Чудя се при изчисленията за климатиците коя мощност да се вземе, защото могат да работят на различни степени, както и останалите уреди.
На два пъти идваха електроинженери на посещение, но тогава не знаех какво да ги питам; и двата пъти ме предупредиха да не включвам бойлера заедно с всички останали уреди и изобщо да има някой вкъщи да следи колко уреда са включени едновременно. Едва тази сутрин ми просветна дълбокият смисъл на казаното от тях :idea: и започнах да се чудя дали пък не може да се увеличи мощността на партидата.
В нашия вход на първия жилищен етаж има само един апартамент, останалото са „изби”. Ясно е, че според общоприетото разбиране помещение на ет. 1 над партера нито е таван, нито изба, но в нотариалния акт е записано като „изба”, затова използвах тази дума.
tzetz009 - специалист
пет мар 08, 2019 1:12 pmnpace написа:
.....Например три, за три фази.
:-D Ама т'ва сега според "белгийската схема" ли е или според книжката "Наръчник на сапьора" от Мечо ПУХХХХХ !!! :-D

:partyman: :partyman: :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет мар 08, 2019 2:02 pmdyodi написа:
Драги добри хора, сърдечно ...
:supz: :partyman:

А в сметките ще вземеш предвид максимума на уреда, после ще извадиш онези 30% и ако се приближава до наличното хич и не се занимавай :-)
Честит апартамент и Успех!
VLADO66 - майстор
10 мм2 в съществуващите тръби само многожилен кабел може да се изтегли на мястото на стария и то със зор ако гофретата са от по тънките.После пък трябва да се кримпват краищата.Направо си е за оглед от електротехник, не е за форум Направи сам

Тема "Може ли да се смени захранващ кабел до апартаментно табло на ет. 5 в блок от 80-те години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: