• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
пон дек 30, 2019 12:45 pmplamen6703 написа:
нед дек 29, 2019 9:33 pmТеДе написа:
.. Помагайте. И защо толкова простичко нещо не е направено вече... :?
Благодаря предварително.
При мен от години е направено от просто по-просто и като чета и друг го е направил, обикновен стълбищен автомат включва вентилатора, да няма реклама на магазин https://www.olx.bg/ad/rele-za-stalbisch ... 76MLF.html има и по-евтини и се монтира за 10 минути...
Успех! :partyman:
Да, но ... автомата включва веднага вентилатора? А аз искам тишина докато съм на "трона". Ако обаче стълб. автомат включи вента чак при изключане на лампата, то ще е перфектно и лесно. Сега отивам да потвърдя с автомата на стълбите тук ... по спомени лампите светват при натискане на бутона, а не чак при отпускането му.
пон дек 30, 2019 4:46 ampreslav написа:
Стълбищен автомат и ключе закачено на синджира на тоалетното казанче.
Това е радикално решение. И даже ще работи :) Но ключа към тоалетното казанче е проблем. Прави се, да, но е малко бриколаж. Бутон с връв?

Даже сега като пиша се замислих, че капацитетен ключ, такъв като за лампи дето се докосват и светват, те тук вързан към синджира на казанчето ще е перфектен!!! Доколкото ми е известно такива ключове са доста добре изолирани, че да не стават бели. И изхода на този ключ го пускам през реле на стълбищен автомат ... хмм.

Предложението ви заедно с един капацитетен ключ към синджира ми харесва. Сега ще търся и такъв ключ - "тъч сензор" или ще да е "ключ с докосване" ... или кой знае как ще се нарича. Дано има такива за инсталиране (на DIN релса или с дюбел на стена) и да не се налага да купувам лампа дето се включва с докосване и да я преработвам за случая... защото ще по-сложно.
plamen6703 - майстор
пон дек 30, 2019 4:39 pmТеДе написа:
пон дек 30, 2019 12:45 pmplamen6703 написа:
.. Помагайте. И защо толкова простичко нещо не е направено вече... :?
Благодаря предварително.
При мен от години е направено от просто по-просто и като чета и друг го е направил, обикновен стълбищен автомат включва вентилатора, да няма реклама на магазин https://www.olx.bg/ad/rele-za-stalbisch ... 76MLF.html има и по-евтини и се монтира за 10 минути...
Успех! :partyman:
Да, но ... автомата включва веднага вентилатора? А аз искам тишина докато съм на "трона". Ако обаче стълб. автомат включи вента чак при изключане на лампата, то ще е перфектно и лесно. Сега отивам да потвърдя с автомата на стълбите тук ... по спомени лампите светват при натискане на бутона, а не чак при отпускането му.
Може да ползваш бутона по твое усмотрение, когато си на "трона" и след "детрониране", вентилатора ще се изключи след изтичане на времето зададено с релето! :partyman:
moimoimoi - майстор
ей това https://www.olx.bg/ad/taymer-rele-za-ve ... 5FSOc.html и с девиаторен ключ ще се получат нещата.
тази платка се слага някъде около или във вентилатора.когато се превключи девиатора от лампа към вентилатор контролера ще пусне вентилатора след 20 секунди и ако няма друго превключване на девиатора ще спре вентилатора след 30 минути
valentino76bs - майстор
Здравейте,

Търся схема или уред който да включва вентилатор в тоалетна за 10 минути но след като изключа лампата в тоалетната. Тоалетната е малка и ако вентилаторът работи докато съм вътре ми бучи "на главата", което е доста неприятно. Искам този вентилатор да се включи за известно време чак след като излезна и изключа лампата за да изкара неприятните миризми. Моля помагайте... Жената ще ме бие вече, защото и на нея и бучи и направо изключва вентилатора с таймер дето се включва с включването на лампата. Отново да кажа - търся таймер който да се вклчюва за определено време но след изключване на лампата - таймер задействащ се при On-Off а не при Off-On.

Пробвах с ИР датчик нагласен да се задейства само на тъмно. И тогава ако човек влизайки в тоалетната включи лампата то датчика се блокира, а после при излизане ако изключи лампата и е още в тази тоалетна, то датчика включва вентилатор за едно 5 минути. Идеално. Но ... ако влезнеш бързо и не успееш да цъкнеш лампата навреме то датчика цъква вентилатора и се дразним с жената...

Помагайте. И защо толкова простичко нещо не е направено вече... :?

Благодаря предварително.
Окабелено ли е всичко или сега ще пускаш кабелите?
lyubohar - майстор
Е и аз 2 пъти намекнах за кабели,но питащия не казва.
lov - майстор
Най лесни вариант е датчик за движение и едно реленце управлявано от ключа на лампата. На датчика му орязвате функцията за осветеност, а на релето ползвате нормално затворените контакти но прекъсвате веригата от страната на вентилатора. При прекъсване от страна на захранване на датчика схемата не работи.
Така датчика сработва при всяко движение в неговия обсег но при светната лампа вентилатора не върти. Така на практика при излизане от там датчика ще е сработил и времето за работа ще зависи от неговия таймер на задръжка. На практика той се нулира при всяко едно засечено движение. При изключване на осветлението вентилатора ще се включи и времето му ще е колкото е зададена задръжката на датчика за движение.
  • 1
  • 2

Тема "On/Off timer за тоалетен вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: