• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
st12 написа:
По-точно "Енерго-про" - явно в малки населени места напрежението не винаги е 220 В.
Съвсем наскоро - преди две седмици, отивам на село на вилата и гледам, че аларамата не работи - бушончето на трансформаторното захранване беше изгоряло. И точно това ми мина през акъла - да не се пуснали 380-400V по грешка. Оказа се, че в съседите също има поражения - пералня, телевизор и още нещо...Явно от високо напрежение ще да е било.
Преди две-три години същата работа - пак изгоряло бушонче на алармата, смених го, но нямах същото и сложих една идея за по-голям ток. След няколко седмици имах овъглен захранващ траф...и пак изгоряло бушонче.
Така е по селата, при нас също е "Енерго-про".
:partyman:
съб ное 14, 2020 8:50 ammironcho написа:
Тук във форума е обсъждан проблем със същата машина и има снимка на платката, на която повечето елементи се виждат добре. Даже и параметрично изгорялото нещо също го има на снимката.
Гугъл също намира снимки.
Ако на питащия не му се занимава с ремонт в световния продавалник има такава платка, но струва, колкото половината пекарна.
Подкрепям kozl - с голяма вероятност и малко разходи платката може да се възстанови.
Аз бих се пробвал да го поправя дори само от спортна злоба (в духа на форума е). Обаче има едно НО - възможно е при изгарянето на релето, 230V да са стигнали до управляващия чип (по кабела на куплунг CON2) и тогава дори ремонта на тази платка да е успешен пекарната няма да проработи.
При опит с платка от работещ модел тази за управлението започна да пищи без цифри на екрана. След нейната подмяна с работеща и двигателят не заработи.
Т.е. са изгорели двете платки и ел. двигател. Няма смисъл да се ремонтира тази за захранването, а и ще е доста трудно, защото сериозно е горяла.

Прикачен файл:
platka-dve-gore.jpg
Прикачен файл:
platka-dve-dolu.jpg
zz_stefanov - майстор
На село такива като пералня, миялна, телевизор... не стоят включени в контакта. Прежалил съм хладилника и рутера за нета.
нед ное 15, 2020 6:07 pmzz_stefanov написа:
На село такива като пералня, миялна, телевизор... не стоят включени в контакта. Прежалил съм хладилника и рутера за нета.
А как се ползват, като не са изключени?

Стабилизатор на напрежение върши ли работа?
krasi92 - майстор
Защо да си прежалваме уредите щом са на село.Цената е като за в града и трябва всеки потърпевш да си търси правата.За село Габровница разбраха чехите че те го снабдяват с ток по новините от телевизията примерно и след това паднаха едни кастрения и профилактики.Трябва наистина да инвестират а не само на хартия.
zz_stefanov - майстор
Става въпрос за това че са включени само когато се ползват.
Сметнете, една пералня ако се ползва 2 часа на ден, ако в останалите 22 е изключена от мрежата. Накратко вероятността уреда да бъде поразен от токов удар намалява в случая 11 пъти.
Отделно колкото и да е читава мрежата, при мен на село е такава, то няма никаква защита от удар от светкавица докато не сте там.
Изключвам телевизора от контакта и от антената. Последно ми замина от това захранването на рутера, на съседите всички рутери и маршрутизаторите по мрежата, на оператора. Само едни които били там успели да го изключат при странната гръмотевична буря в четири часа сутринта.
eleonorvelichkov - специалист
нед ное 15, 2020 6:40 pmst12 написа:
нед ное 15, 2020 6:07 pmzz_stefanov написа:
А как се ползват, като не са изключени?

Стабилизатор на напрежение върши ли работа?
Има защита от високо и ниско напрежение, която на външен вид изглежда като авт. предпазител.
zz_stefanov - майстор
Разбира се защити има да се продават. Тази конкретно може да ви предпази от високо и ниско напрежение, но не и от пика при падането на мълния. За там други защити.
Ако направим една анкета колко битови потребители въобще са си сложили някаква защита, сигурно са 1/10000.
  • 1
  • 2

Тема "изгоряла платка - мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: