Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara
- майстор
62 мнения в "Телевизор и хладилник не се обичат когато са заедно."
chapara
- майстор
вт дек 15, 2020 12:22 pmhideboom написа: Проблема може да е от електричеството , всички знаем че нямаме 220 волта в контакта на село като се включи бойлера и тока премигва, като пусна електрожена и половината махала на село и премигва тока,Да на село, но аз съм на 500м. от Ал. Невски. И впрочем не е разклонител, сега погледнах, а двоен контакт. Фризера е AEG и му чувам релето, нормално ли е? Телевизора е лед Ариели 32инча

hidrazin
- майстор
Винаги при пускането на компресора ще има някакъв пад на напрежение - малък или голям.
(такъв пад няма при хладилници с инверторен компресор но цената...)
Колко точно е падът може само да се гадае докато не се измери.
За да "премигва" телевизора, то напрежението му пада много за период който той не може да компенсира.
Компенсирането става със заряда в кондензаторите намиращи се в захранването (изправителя) на телевизора.
Примерно за малки и къси спадове на напрежението заряда е достатъчен да го "задържи" а при големи спадове не може.
И при мен постановката е подобна - хладилник с фризер и отгоре му качен 42"LG
Двете неща са включени с удължител 1,5м към контакт в сената зад хладилника с фризер.
Така си е от няколко години и е нямало никакви трагедии и смущения.
Така че е трудно да се определи с налучкване какъв точно е проблема при всеки от случаите.
И пак - проба с удължител, ламБа...
P.S. Една случка от преди доста години - компютър (някакъв стар Compaq), монитор 20"Samsung и телевизор на секцията.
Тока "премигна" (в стаята направо си стана тъмно) и пак дойде.
Телевизора си угасна и трябваше пак да се пуска, монитора също угасна.
Натиснах копчето на монитора и ... всички сесии си стояха на екрана.
Компа не само не угасна но дори не се рестартира - просто захранването му успа да компенсира това прекъсване.
(такъв пад няма при хладилници с инверторен компресор но цената...)
Колко точно е падът може само да се гадае докато не се измери.
За да "премигва" телевизора, то напрежението му пада много за период който той не може да компенсира.
Компенсирането става със заряда в кондензаторите намиращи се в захранването (изправителя) на телевизора.
Примерно за малки и къси спадове на напрежението заряда е достатъчен да го "задържи" а при големи спадове не може.
И при мен постановката е подобна - хладилник с фризер и отгоре му качен 42"LG
Двете неща са включени с удължител 1,5м към контакт в сената зад хладилника с фризер.
Така си е от няколко години и е нямало никакви трагедии и смущения.
Така че е трудно да се определи с налучкване какъв точно е проблема при всеки от случаите.
И пак - проба с удължител, ламБа...

P.S. Една случка от преди доста години - компютър (някакъв стар Compaq), монитор 20"Samsung и телевизор на секцията.
Тока "премигна" (в стаята направо си стана тъмно) и пак дойде.
Телевизора си угасна и трябваше пак да се пуска, монитора също угасна.
Натиснах копчето на монитора и ... всички сесии си стояха на екрана.
Компа не само не угасна но дори не се рестартира - просто захранването му успа да компенсира това прекъсване.
preslav
- майстор
вт дек 15, 2020 1:33 pmchapara написа: Фризера е AEG и му чувам релето, нормално ли е?На чисто нов хладилник, не АЕГ му чувам релето на терморегулатора, на по-качествените предполагам се чува по-слабо.
Хидразин е прав за позистора, но не се знае колко нов е хладилникът - знае се само за голяма дължина и малко сечение на кабела на разклонителя на автора на темата.
В твоя случай самият разклонител може да е калпав, виждал съм такива, пластините им са като от хартия, пробвай с такъв https://krez.bg/product/razklonitel-legrand-s-3-gnezda
hidrazin
- майстор
Между другото днес направих консултация с един колега.
В напълно аналогичен случай (хладилник + телевизор) е помогнал ТАКЪВ филтър.
Филтъра го е включил във веригата САМО на устройството създаващо смущения - хладилника.
Нямам снования да не му вярвам но не мога да дам лични гаранции - все пак не съм го пробвал лично и с очите си.

В напълно аналогичен случай (хладилник + телевизор) е помогнал ТАКЪВ филтър.
Филтъра го е включил във веригата САМО на устройството създаващо смущения - хладилника.
Нямам снования да не му вярвам но не мога да дам лични гаранции - все пак не съм го пробвал лично и с очите си.

kozl
- майстор
При майка ми хладилник Мраз 250 и Самунг LCD 26 инча, години наред се обичаха. На мраза му се беше откачило нещо по комплесора, че причукваше при спиране и тръгване. След Мраза хладилника е Ариели и па нема проблеми.
Какъв е сигнала на TV-то?
Това което ми се върти в мисълта е, че може би екрана гасне поради влошен сигнал, смутен от хладилника. Това в режим настройки без подаден сигнал през някой вход не трябва да се случва при включване на компресора.
Другото е смущение по входящо напрежение. Най-много се съмнявам в намален капацитет на кондензаторите в телевизора. Понеже най-вероятно е с импулсно захранване, би трябвало да има LC филтър на входа на ел.захранването. След греца има високоволтов кондензатор. Много ме съмнява този да е останал без капацитет.
А какво показа проба с лампа НЖ в същия ракланител?
Какъв е сигнала на TV-то?
Това което ми се върти в мисълта е, че може би екрана гасне поради влошен сигнал, смутен от хладилника. Това в режим настройки без подаден сигнал през някой вход не трябва да се случва при включване на компресора.
Другото е смущение по входящо напрежение. Най-много се съмнявам в намален капацитет на кондензаторите в телевизора. Понеже най-вероятно е с импулсно захранване, би трябвало да има LC филтър на входа на ел.захранването. След греца има високоволтов кондензатор. Много ме съмнява този да е останал без капацитет.
А какво показа проба с лампа НЖ в същия ракланител?
silent
- майстор
телевизора е LG 25 инча мисля че се захранва с външно захранване(има адаптор преполагам е 12V) ...не съм се сетил да го погледна...дали пък това може да е проблема...
Хидра дали да не взема някой от по-мощните филтри 4A в линка който си дал или по-добре точно този който си дал който е 2А .....
Хидра дали да не взема някой от по-мощните филтри 4A в линка който си дал или по-добре точно този който си дал който е 2А .....
petromaniq66
- специалист
Мислиш и предполагаш, а що не видиш и да прочетеш? Хидрата ти го е дал като вариант. Ти пробва ли по-напред с лампа, дето колко пъти ти го казаха и вместо да си даваш парите за филтър, да си купиш свестен кабел(удължител, разклонител). То, ако е смущения ще влияе в който и контакт в къщата да вкючиш ТВ-то.
hidrazin
- майстор
ср дек 16, 2020 9:07 amsilent написа: ...дали да не взема някой от по-мощните филтри 4A в линка който си дал или по-добре точно този който си дал който е 2А .....Работния ток на компресора е под 1 ампер.
На първо четене се спрях на този защото е с по-голяма индуктивност.
Избора в случая ще е малко като тотото.

Тема "Телевизор и хладилник не се обичат когато са заедно." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература