• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Тази идея е "малко" фалшива,но ти си реши. "по трасето..." - кое трасе? Преди или след ключа?
gecata1059 - специалист
Преди ключа. В трафопоста, на етажното табло с електрометите примерно.
Преди години нагоря нулата в таблото с електромерите.Лично видях как светеше и пращеше като електрожен. На комшийката бойлера се беше занулил през тръбите.
Andri01 - майстор
И как ще ти помогне това прекъсване на нулата в ключа,при този случай? Ок, прекъсни си я в ключа. :)
gecata1059 - специалист
Ще предпази корпуса от офазяване. Това в случай, че откача третия зануляващ проводник който в момента заобикаля ключа.
Не зная кое е по правилно решение затова питам.
В моя случай с грешното свързване и пробил нагревател този трети проводник ме е спасил.
Да поясня, че бойлера досега не се изключваше, дори и при къпане. Постоянно има топла вода. Но ще трябва да преосмисля начина на ползване и да започна да го изключвам.
Antonii - майстор
Ако сте си направили труда да прочетете инструкцията на бойлера, то там ще видите, че при къпане задължително трябва да е изключен.
И това е по ред причини, включая и поради разменени фаза и нула от някой "специалист".
ben84 - специалист
пет дек 18, 2020 11:50 amgecata1059 написа:
Преди години нагоря нулата в таблото с електромерите.Лично видях как светеше и пращеше като електрожен. На комшийката бойлера се беше занулил през тръбите.
Туй щото както на всичко друго и на таблото му трябва профилактика.
А кой и кога трябва да я прави и има ли закон, който да задължава ЕРП-то да си поддържа таблата с електромерите?
Между другото в таблото с моя електромер алуминиев проводник влиза в медна шина.
Десетина години работи без никакви ядове :-D
Andri01 - майстор
Таблата с електромерите са на съответното ЕРП и те трябва ги проверяват, ама...друг път! Линиите след електромера са вече задължение на собственика на партидата.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем след грешно свързване на бойлер и пробил нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: