Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonii - майстор
Това което искате преподавателя ви по турбини трябва да ви го е обяснил, ако сте били на съответните лекции, били те и дистанционно.
И ако наречете лопатката на турбината - нож, то за преподавателя ви незнам, но аз бих ви изхвърлил от стаята.
Иначе по темата в библиотеката на Техническия в гр. София литература - бол.
bigdragon - майстор
пон дек 21, 2020 11:30 amqnkov написа:
Здравейте, дадоха ни проекти, които да направим на аутокад и после да ги обясним. Готов съм с аутокад, но за обяснението знам базови неща за работата на парната турбина. Изисква се от нас да обясним проекта и детайлите по него.....
Ето го питащия:
Последно активен: 21 дек 2020, 11:35
Дано да чете учебниците по турбини...
qnkov - специалист
По снимките ми беше заданието да направя проекта на аутокад, като за мен най-трудното е да го обясня детайлно, понеже аутокада е по-лесното за мен. Не съм много сигурен каква турбина направих, но благодаря на всички взели участие. :)

Ето това е оригиналния проект на някой - https://www.turbosquid.com/3d-models/st ... el-1149386 , от тук са взимани снимките.
Hursa - майстор
Добре е вашия проект да изглежда по различно. Подобен на показания, едва ли ще бъде одобрен.
hidrazin - майстор
Общо взето заслужената оценка е около 3= (три на релси).
Всичко отгоре е милостиня и е незаслужено.
:partyman:
P.S. Боже, и после ще има претенции че е инженер... :?
Hursa - майстор
Липсват основни елементи – т.н. „диафрагми” с дюзови решетки, с направляващи „лопатки”, за всяка от степените. В цилиндър ниско налягане (както и в цилиндър високо налягане) – голяма част от парния поток ще минава, неограничен, между работните лопатките и корпуса, няма да ги обтича, не се разбира как може да бъде ограничен. Има проблем и с това как са показани лагерите, особено на цилиндър ниско налягане. (Според мен има и други проблеми, като например видимата липса на изменение височината на лопатките по степени в цилиндър високо налягане, а парата ще се разширява по протежение на цилиндъра (така прилича на многостепенна "осева" помпа), не са показани камерите на пароразпределението в цилиндрите. Използвани са видимо неподходящи типови елементи.) Така показаното - е неработоспособно. Картинки, не може да се нарече учебен проект (според мен).
torbalan - Дървен философ
чет дек 24, 2020 12:48 pmHursa написа:
...
Така показаното - е неработоспособно. Картинки, не може да се нарече учебен проект (според мен).
То си е точно такова. Проект, който да визуализира какво представлява парната турбина.

Когато бях ученик имахме практика по леарство. Леехме корпус за едноцилиндров ДВГ разполовен на две.
После монтираха в него цилиндър, колянов вал, Бутало, биела и т.н.
Не работеше, но като завъртиш коляновия вал се виждаше как се движи буталото :)
Сега ги правят на компютър тези неща.
Brassmonger - специалист
Малките дискове са за високо налагане а големите за ниско. На статора също би трябвало да има неподвижни парни лопатки за максимално КПД.
qnkov - специалист
От всичко прочетено разбрах, че това е някаква турбина от ТЕЦ, на която й липсват доста неща. Дано да е на ТЕЦ, понеже пиша презентация за нея. Дотук добре, проекта поне от компютърна гледна точка, ми е за 6. Но от всичко казано, не мога да формолирам точно обяснение за принципа на работа на тази турбина и компонентите й. Успях да събера няколко неща от вас, но доста разпокъсано ми се получи. Опитах се да намеря сайт из гугъл за парна турбина на ТЕЦ, но не виждам такава на Български, в която да обяснява работата й по-подробно. Има разни руски, но не съм сигурен колко добре ще ги преведе преводача на гугъл. Някой знае ли откъде мога да прочета за парната турбина на ТЕЦ и разликите й с тази на АЕЦ. Мерси.
Sandman - специалист
Предполага се, че заданието е върху материал изучаван в училището (университета).
Учебник нямате ли, записки? На лекции не сте ли бил?

То дипломите вече ги раздават като шофьорските книжи...

Тема "Обяснение за парна турбина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: