Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
Защо не се слага колега сподели....каква е причината...в изолацията в жилата....ще науча нещо ново....
MamaMy - майстор
Имаш цял подфорум да четеш. И недей да спориш за нещо което не разбираш!
muhala - майстор
нед дек 27, 2020 9:01 pmsilent написа:
Това с охлаждането на мостовия кабел замазан в стената ми звучи като някакъв виц или стар майсторски лаф далече от истината...това че маса мостови кабели са замазани в стените не означава че единствено правилния им монтаж е в стена а не примерно в кабелен канал- тъй нареченото гофре...та питам как ще се охлажда в гофрето...а ако е в бергманови тръби в някоя стара къща ....ко праим.......
Максималния допустим ток зависи от метода на полагане. http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
Разбира се, че мостов кабел 2,5мм2 ще държи на повече ток отколкото 2,5мм2 ПВ-А1 в гофра.
Относно бергмановите тръби... В нашия блок всичко е вкарано в такива тръби. Поради разкиката във височината на двата отвора на тръбите, които захранват апартаментните табла, се усеща леко подухване от тръбата, която влиза в таблото. Това само ме радва.
silent - майстор
нед дек 27, 2020 11:04 pmMamaMy написа:
Имаш цял подфорум да четеш. И недей да спориш за нещо което не разбираш!
Ти къде виждаш спор...
Последна промяна от silent на пон дек 28, 2020 9:28 am, променено общо 1 път.
chapara - майстор
Има си БДС по въпроса, почети малко преди да се ловиш за фазомера. Нищо лично, поне си застраховайте жилищата като мен :partyman: Успех.
addicted - специалист
Правилно, застраховайте, и действайте. В електротехниката и инсталациите ЕЖК не важи. Има ясни разписани правила и наредби и не виждам защо да се обяснява защо едно нещо е забранено от закона едва ли не.
Мостовия кабел се слага само в мазилка, а пък СВТ-то никога не се полага в мазилка.
Всеки кабел си има своето предназначение, разчетен е при какви условия се охлажда и понася натоварването предвидено от пройзводителя, а след това заложено от проектанта.
Всеки кабел има изолация отговаряща на условията в който е предвиден да се ползва, били те механични, физични или химични.
На мостовака нищо няма да му стане от вароциментовата мазилка, при СВТ-то обаче ще се появи проблем, теоритичен или истински е само въпрос на време.
От мостовак не бива да си правим удължителче, няма механичните качества за това. От ШВПС може.
Наредба номер 7. И тя като повечето закони в държавата е писана с "кръв", и пепел от изгорели самодеяния.

П. С. Каде по света, освен в България се ползва мостов проводник?
silent - майстор
Аз написах че споделям собствено мнение а не искам да отварям спорове ....вие се хванахте за мостовия кабел и ме пратихте да чета наредби преди да фащам фазомера вместо да обясните с две думи.... отидох четох(наредба 3) и нищо подобно на това което сте написали не прочетох...виждал съм такъв кабел в тръби в стари инсталации ...да излиза от тръби в новоизграждащи се и никога не съм се замислял дали е правилно или не....вероятно има някаква логика в това което пишете и е възможно наистина да греша.... за това и не споря но за себе си нищо конкретно не намерих....искам да добавя че отдавна ми е минало времето да се доказвам по форуми и седянки, влизам в спорове с местни и външни гурута или да препикавам нарочно нечии научно-гугълски дисертации или авторитет ..недай си боже пък да влизам в спорове с интернет вишисти....мотая се във форумите за да запълвам време, науча нещо полезно, отвреме на време питам по нещо и съм благодарен за всеки съвет и помощ още повече че никой не ми е длъжен...в замяна споделям опит и помагам там където мога колкото мога без претенции за последна инстанция...бъдете здрави...
hidrazin - майстор
пон дек 28, 2020 8:15 amaddicted написа:
В електротехниката и инсталациите ЕЖК не важи.
Мостовия кабел се слага само в мазилка, а пък СВТ-то никога не се полага в мазилка.
На мостовака нищо няма да му стане от вароциментовата мазилка, при СВТ-то обаче ще се появи проблем, теоритичен или истински е само въпрос на време.
От мостовак не бива да си правим удължителче, няма механичните качества за това. От ШВПС може.
Точно!!! И в тази връзка:
Къде ги прочете тези работи, в коя българска наредба, стандарт, закон...??? Очаквам да цитираш точно иначе си остава ЕЖК.
Жокери:
- Нищо няма да му стане на СВТ-то (NYY) ако е под мазилка - нито теоретически, нито е въпрос на време.
- От СВТ (NYY) също не бива да си правим удължителче.
В електротехниката и инсталациите ЕЖК не важи. Каде по света, освен в България се ползва мостов проводник?
Въпросния проводник дето си го знаем у нас мостов е с означение ПВВ-МБ1 което означава:
П - меден проводник
В - изолация от поливинилхлорид за всяко жило
В - обща изолация (шланг) от поливинилхлорид
М - разстояние (мост между отделните жила), когато няма такова става ПВВ-Б1
Б1 - полагане открито или скрито под мазилка в сухи и влажни помещения по стени и тавани
Аналози на тоя проводник:
В Русия - ВВГ-П
В Германия, Румъния, Гърция, Турция ... - NYIFY
:partyman:
addicted - специалист
- Нищо няма да му стане на СВТ-то (NYY) ако е под мазилка - нито теоретически, нито е въпрос на време.

За NYY нищо не съм казал, казах за СВТ че не бива да е под мазилка.
А примера с удължителчето, беше просто пример.

И аз научих нещо от форума. Как е мостовак на чужди езици. ВВГ го знаех, останалите не. Мислех че мостовак в познатият ни вид има само у нашенско, пък те и немци имали.
hidrazin - майстор
И на СВТ-то нищо няма да му стане под мазилка...
:partyman:

Тема "Кабели външно на вътрешна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: