• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
silent написа:
О има има има....в предишната ми панелка..в спалнята трите контакта бяха вързани заедно с един от кухнята...а парадоксално най близкия до кухнята на отделен бушон
Това от предишната ти панелка вероятно е частен случай и не трябва да се генерализира със заключенията. В 95% процента от тези случки участие имат фаянсаджии, картонджии, бояджии и други тесни специалисти които в 60% от случаите казват- немаш проблеми, аз правя всичко!
Допускам разбира се и в 5% от случаите като твоя да участва елтехник с неосъзната самооценка на възможностите и познанията си, тук обаче идва фактора контрол от колеги и началници (през соца де) които веднага забелязват многознайковци въздухари.
А на човека пуснал темата щом му "офазява" стената със сигурност има проводник с нарушена изолация във влажната хоросанова мазилка, и това е опасно. Може би закован мостов кабел с пирон, а защо не и СВТ.
meteowrite - помощник
ср дек 30, 2020 8:54 amkozl написа:
Имах случай на офазена стена, но нямах такъв уред и биеше ток като барнеш стената и ми светеше глимката на фазоуказателя.
Оказа се, че като са правили мазилката напълнили РК с мазилка и допрела до фазата, а тя лошо изолирана. То веднага предположих, че и другъде може да има такова, но като исъхне мазилката проводимоста набалява и я разбереш, я не :?
Предполагам, че случаят е точно такъв. Излиза, че бетонът между тухлите си има макар и много слаба проводимост, която е достатъчна да приеме потенциала на фазата в случай на развалена изолация (нищо чудно някъде мостовият кабел да е кован с пироньие и да е докоснал фаза). При това положение, чувствителен детектор на E-поле би засичал на практика цялата стена.

Друг е въпросът това не създава ли утечка и до какви бъдещи проблеми (ако има такива изобщо) би довело? :-k

Поздрави!
lyubohar - майстор
Пример:
повредена пералня наводнява апартамента.(На мен ми се случи.)
Намокря се и част от стена с подобно нарушение на изолация и биене ток.
Хадиш си бос и какво ще последва?
iliya_i - майстор
ср дек 30, 2020 11:30 amlyubohar написа:
Пример:
повредена пералня наводнява апартамента.(На мен ми се случи.)
Намокря се и част от стена с подобно нарушение на изолация и биене ток.
Хадиш си бос и какво ще последва?
Нищо няма да последва. Защото и двата ти крака са на еднакъв потенциал.
Птичка, кацнала на жица не си ли виждал?
Също и багерист, скъсал кабел.
lyubohar - майстор
А ако случайно хванана с ръка радиатор,чешма?
Струва ми се неразумно да се оставя оголена фаза на случайноста!
stoy@n - специалист
вт дек 29, 2020 4:52 pmmeteowrite написа:
И сега малко екзотика - съпротивлението на тухлата и бетона между тях:
И какво точно си мислиш, че измерваш?
:?
:partyman:
meteowrite - помощник
ср дек 30, 2020 11:39 pmstoy@n написа:
вт дек 29, 2020 4:52 pmmeteowrite написа:
И сега малко екзотика - съпротивлението на тухлата и бетона между тях:
И какво точно си мислиш, че измерваш?
:?
:partyman:
Ами че има някаква проводимост, която уредът може да регистрира. Знам - то не се мери така и реално покязанията не означават нищо количествено, но
1. Три различни уреда показват сходни стойности при допрени сонди по този начин в същия материал.
2. При проверка в мазика, дърво, картон и тн. Показанияата на уредите са Overload(OL), с други думи неизмеримо от уреда съпротивление.
3. Пробвах да измеря ток в мкроампери (uAC) между мократа мазилка и моето тяло (приемам себе си като капацитвно куплиран към земя). Получавам около 3uA, консистенто. При опит да го измеря на "неофазена" стена получавам 0uA.
ky-kyy - майстор
Представям си, след голямото ваксиниране, какво ще е... :?
krasi92 - майстор
Купи си още някои уред да си играеш.
  • 1
  • 2

Тема ""Офазяване" на стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: