Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bezpara - помощник
чет фев 11, 2021 5:58 pmkrasi92 написа:
Този дето си показал е трифазен. Продължавай да ровиш
Трифазен ми е тока, да.
По-горе не го нарисувах за да не натоварвам неуменията си на художник. А и вас с тях.. Предполагам още две фази няма да променят същността на въпроса ми.
А сега - нулата на видеото къде и защо минава?
п.с. Отговора на основния въпрос от темата вече ми е ясен. Просто ме човърка отвътре.. Сигурен съм има някой, който знае.
Andri01 - майстор
Електромера има две намотки! Токова-през нея минава фазата и се измерва тока, напреженова/-ви/, в нея отиват фаза и нула!! И за това към втората нулата може да свързана с тънък проводник.
krasi92 - майстор
Електромера и трифазен да е е с повече намотки но нулата не минава през мерене. Щом те човърка отвътре счупи го тоя дето е при теб ище разбереш. Нали е на енергото и не си го плащал
brick - специалист
Защо да чупи електромера, като схемата я има нанесена върху него - ама кьормусун?! (и автора, и коментаторите)
Нулата минава транзит през вътрешно мостче между 10 и 12 клема.
krasi92 - майстор
Щото не вярва на казаното и нещо го чопли отвътре. За много хора това са чертичи
kozl - майстор
Някъде по форума се обсъждаше дали електромера за битови нужди отчита реактивна енергия.
Та механичните електромери са едни броячи на енергия, която електромера е "откраднал" от енергията що преминава през него. И така откраднатата енергия върти чекръка, а брояча трупа единици.
А чекръка е некаков тип електродвигател, на който въртенето му зависи от тока и напрежението, но не само като абсолютни стойности, а като векторни. Така при само реактивна енергия електромера ще върти наобратно спрямо при само активна. Т.е. брояча ще трупа само по активна енергия.
Но енергия преминала като ток не през фазата, няма как да бъде отчетена, защото ел.двигателчето няма как да открадне от тази енергия.
Са как е с новите електронни елмери :? Там нищо механично се не върти, но всъщност въртят се аритметични цикли. За всеки цикъл през делта време се пресмята енергията по измерен ток и напрежение за текущия цикъл и паметта сумира резултатите. И понеже имаше съмнения, че електронните елмери изчисляват енергията не с векторни, а с абсолютни единици, то аз си позволих да направя експериментална проверка като оставих електрожен с класически траф да работи през нощта без други уреди към електронен елмер. И оказа се, че и електронния елмер не отчита реактивната енергия.
Лотически и електронните елмери "крадат" енергия, за да произвеждат отчет. Са интересното е от къде краднат :? От ЕРП или от Клиента.
Ако захранването им е след шунта на ампермера от Клиента, ако е преди от ЕРП, мое би :roll:
И в епилог и за електронните елмери нещо ми подсказва, че не могат краднат от енергия, която не е преминала през фазата 8-[
aquilax - помощник
Аз пък мисля, че в новите електромери тока през нулата се следи.Разбира се, че не участва в измерената енергия, просто се следи дали тока през нулата е приблизително равен на този през фазата.Предполагам е с цел да се избегнат криминални деяния.
bezpara - помощник
Както писах:
"А сега - нулата на видеото къде и защо минава?
п.с. Отговора на основния въпрос от темата вече ми е ясен"

@brick Благодаря!
@krasi92 "Щото не вярва на казаното и нещо го чопли отвътре. " - прочети пак какво писах преди твоето мнение.
@kozl Благодаря!

За моя съм 100% сигурен. Няма спор, няма съмнение!
Точно както всички казвате е. А видеото?
engineer - специалист
Б@си готиния въпрос. По лични наблюдения от моята практика всички отговори водят до определени съмнения, често прерастващи в люти спорове.
След проведени анализи на редица електромери, включително и по "Метода на големия чук", е очевидно, че екектромера има отделни системи за измерване на тока и напрежението. Енергията се пресмята от измерените стойности, които със сигурност са поне 1000 за сек. И процесорите които им залагат никак не са от най-глупавите. Нулата се ползва от електромера за напреженовите вериги, както и за собственото му захранване (около 3W), което е запаралелено с напреженовата измервателна система. В този ред на мисли, ако няма измерен ток, следва че електроера нищо няма да навърти. Тези три вата остава да си ги плати Енергото само на себе си (доказано опитно).
По въпроса за видеото: като гледам тока се мери на първата и последната клеми - демек на първата Тока идва от Енергото (ФАЗА), на последната Тока отива към къщата - пак ФАЗА. Дебелите кабели трябва да са на тия клеми. Тоя тлъстия тороид по средата мери тока. Схемата се вижда след 7-та секунда на прозрачната капачка върху клемите. На средните 2 клеми - напрежението - на едната - Същата ФАЗА, на другата Нулата. Може да е с тънки жички. Няма начин тока между N и РЕ да се отчете от електромера.

И сега по въпроса от предната страница - малко по-обширно.
В района на моята къща (за която също много се изпиза) ЕРП направига чисто нова мрежа. Та на прясно направена мрежа меря 2.5V N към РЕ, т. е. Нула към Земя без да са свързани. Нато ги свържа Метално меря трайно 0.5А ток. "Земното" на къщата го докараг до 3.6 Ώ. И този ток не се отчита от електромера. Естествено за никакви практически нужди не е достатъчен. Бедата е, че в този режим ако изчезне заземяването на кварталния траф, което се е случвало на други места, автоматично обирам нулите на съседите. Сиреч за безопасност връзката между N и РЕ трябва да е поне със сечението на фазовите проводници.
В друг един квартал, където живях в стара панелка, изчезна Нулата на местния траф и светна около 70V между Нулата и тръбите. Сега в къщата N и РЕ не са свързани, но са докарани на удобно място и са подготвени за загайчване.

И накрая, в този форум мн хора задават един и същи въпрос, докато получат отговора, който им харесва. Моля колеги, аргументирайте си отговорите.
bezpara - помощник
@engineer
Благодаря! Такъв отговор очаквах!
Но. Я виж на 10мин,20 сек как нулата минава през токовия траф. Защо?

Относно отпадането на нулата не се притеснявам (много) Понеже къщата е на улица с много къщи, съответно много стълбове с електромери, а на всеки стълб има заземяване. Колко е сигурно това заземяване не знам, но го има и ме успокоява.

Прикачен файл

el22.jpg
Последна промяна от bezpara на пет фев 12, 2021 9:49 am, променено общо 1 път.

Тема "Измерва ли електромера тока през НУЛА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: