Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kuncho - напреднал
Моя бойлер е именно без ключ на него- така е произведен и такъв си избрах. Просто още едно нещо което може да се развали по- малко. Така и така има истински, здрав ключ преди банята.
shotik - майстор
По магазините продават механични и електронни таймери ,като вторите са по добри ,защото не спират ако спре тока.Като нагласиш определено време той ще ти включва и изключва ,като може да се включва и принудително ако трябва.Аз вече 7 г. ползвам електронен и съм го нагласил от 04.30 до 05.55 ч и от 16.30 до 18.00ч .
Тани - модератор
Леле , вие сте на режим на топлата вода :-D предполагам , че има начин бойлера да бъде включен и по друго време без да препрограмираш таймера? Моя пък си стои включен денонощно и дори при последния ремонт (преди 2 години) ключа му остана под гърба на кухнята и така и не съм сметнал за необходимо , да го изведа отгоре.
anmoll - специалист
Хора, при вас не спират ли водата? :?: Тук често се случва- без предупреждение.
Цецо - специалист
При спиране на водата бойлера не се изпразва.Има възвратен вентил,който не позволява изтичане на водата.
shotik - майстор
Цецо ,така е по принцип с възвратния клапан,но не всякога на практика е така.На водопровод прекаран 1976 г и монтиран бойлер,се оказа преди месец ,че този вентил така се е наблъскал с ръжда и мърсотии ,че не можеше клапана да се движи и като е спирала водата се е източил,но не е бил включен да загрява и като са пуснали водата ,бабата се уплашила от къркоренето в него.Смених с нов вентил ,но докато работех видях че тръбата ,нипелите и колената са така запушени ,че не се виждаше от къде минава водата.Догодина напролет ще сменяме цялата инсталация.
Тани,колкото за таймера аз обичам да ползвам полезните неща и го ползвам само за часовете които съм писал,защото нямам целодневна нужда от топла вода ,а и времето е толкова ,че да не може да загрява много и да се получи неприятна история.
anmoll - специалист
Аз също смятам,че възвратния клапан не ни върши никаква работа. Бойлера,който в момента използуваме не е стар,но след като дойде водата след спиране става такова бучене в него/ако някой не знае ще си помисли, че ще гръмне/, явно водата се източва от бойлера и след това влиза под налягане. Дори не си помислям да оставя включен бойлер без надзор :shock:
shotik - майстор
Смени възвратния клапан ,щом чуваш и си разбрал ,че водата вероятно се източва,не само че е опасно,но и губиш топлата вода,увеличава се разхода на ел.енергия и парите за нея.
Тани - модератор
Има модели възвратни клапани , които имат възможност за продухване на механизмите. Това даже не е препоръчителна , а задължителна дейност и се извършва на няколко месеца , за да е валидна гаранцията. А относно опасността - моя болер е жключеен отакто съм се нанесъл в къщата и е изключван само ..... веднъж .... за смяна на бойлера. Досега не е гърмял :-D :-D :-D
PCL82 - майстор
По въпроса за бойлерното табло, нещо не ми харесват таблата които продават по магазините. Имат калпави пластмасови части. И ми дойде идеята че е по добре да се направи с контактор с бутони пуск/стоп защото така и ако прекъсне нулата някъде контактора ще изключи бойлера веднага(ДТЗ не пази от прекъснат PEN проводник). Също този контактор може да се управлчва от таймер. Всичко може да се направи с компоненти за еврошина. Цената обаче ще е към 30-40лв.

Тема "Бойлер без ключ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: