• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
viewtopic.php?t=29723
Няма ли възможност там където двете жици от външният електромер влизат в къщата, преди бушоните в къщата, да се сложи един трипътен превключвател/шалтер с две рамена. при едното положение връзката на централните ламели да се свързват с двата кабела влизащи в къщата, в другото положение с два кабела идващи от агрегата.
Така няма как да няма сигурно изключване от външният ток и няма грешка как да се обърка свързването с генератора. Проблем за мен е как да разбереш кое е фаза на генератора и кое нула, за да ги свържеш на съответните места в шалтера.
https://vikiwat.com/umshalter-380v-100a-2p-bg.html
https://www.mashines.bg/um-shalter-hager-HIM306
https://techno.expertexpro.com/bg/elekt ... khema.html
Hoвoceлckи - майстор
съб дек 25, 2021 7:47 pminfomar написа:

... Проблем за мен е как да разбереш кое е фаза на генератора и кое нула, за да ги свържеш на съответните места ...
Ти как определяш на един транформатор кое е фаза и кое нула :?: Какво би се случило ако вържеш на "нула" ("земя") неправилният край?
infomar
Замери с фазомер двата кабела които излизат от генератора и ще видиш, че и двата светят, или поне на моят генератор са така. Ха кажи сега коя е нулата?
Не съм специалист и съвет давам само под условие да се внимава или да се питат специалисти.
Ако свържеш фазата там където е нулата на контактите.... май ще стане лошо.
silent - майстор
съб дек 25, 2021 6:54 pmHoвoceлckи написа:
Може ... и да не стане никаква беля ... известно време. Въпросът, в крайна сметка, е кога и каква беля ще стане. Най-малката е да изгори генератора. По-лошата - къщата. Най-лошата - да загине човек.
Е, поради някакво (щастливо) стечение на обстоятелствата, може да не продължите достатъчно дълго с експеримента ... и някой ден да подвеждате други пора, че просто "може". Рискът си е за ваша сметка.
Че не е технически грамотно не е...че не покрива елементарни правила за безопасност ...така е...че може да стане голям сакатлък може....а може и цял живот да си влючва генертора небезопасно и накрая да го удари гръм това също може.... В къща с деца и жена аз лично не бих си включвал така генератора ...два контактора едно реле за време малко кабели и клеми могат да автоматизират при това напълно безопасно преминаването към резервно захранване от генератор и обратно....вероятно има готови схемив нета...
Hoвoceлckи - майстор
"готовите схеми" са АВР цъкни
Простичкото решение - умшалтер (@инфо е дал линк). Колегата не пита за автоматизирано включване на генератора (както другия от другата тема подсказана от "инфо"), така че ако не става въпрос за спестяване на пари - отговорът е даден. Ако темата е за икономия - аз съм до тук.
silent - майстор
Готовите АВРъта са вероятно по скъпи от генератора му отделно едва ли генератора му има подготовка а АВР и готово АВР едва ли му трябва и не на последно място не знам кой и защо използва абривиатура АVR за нещо което би трябвало да е АТS още повече че всеки генератор има AVR...
Hoвoceлckи - майстор
Вижда се, че ги разбираш нещата ... ( и правописа в това число). Остава да заявиш, че ще му носиш цигари в затвора ако нещо се обърка (или цветя ...)
kuger - майстор
нед дек 26, 2021 11:10 amsilent написа:
Готовите АВРъта са вероятно по скъпи от генератора му отделно едва ли генератора му има подготовка а АВР и готово АВР едва ли му трябва и не на последно място не знам кой и защо използва абривиатура АVR за нещо което би трябвало да е АТS още повече че всеки генератор има AVR...
Не съм се интересувал какво значи AVR в генераторите /най-вероятно измислена думичка да придаде тежест/.
За мен АВР е Автоматично Включване на Резерва.
За генератори има такава система, но тя е свързана с много автоматика, автоматично палене на генератора при следене на захранващото от мрежата напрежение.
Най простия и сигурен вариант е умшалтер и ръчно превключване.

пп: Не ми се вярва генератора да захранва жизнено важни машини. На потребителя няма чак толкова да му се развали кефа, ако трябва да опъне тасмата и превключи шалтера!
Глезотии!
Andri01 - майстор
AVR - Automdtic Voltage Regulator, автоматично регулиране на напрежението в зависимост от натоварването. Подобно на алтернаторите в колите.
hidrazin - майстор
AVR въобще не е измислена думичка а е Automatic Voltage Regulator
АВР си е Автоматично Включване на Резервата или на руски Автоматический Ввод Резерва
или английския му аналог ATS - Automatic Transfer Switch
Така че не е добре да се бъркат двата щата... :-D
При китайците един автоматичен (моторизиран а не ръчен) АВР/ATS е около 50-тина кинта - колкото едно читаво ДТЗ.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Агрегат директно в контакта?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: