• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
"Корпус", не тръбопровод. Карай. Университетски теории. Понякога доста далече от практиката,но това се разбира някъде след 5-та година работа по специалността и много четене/ не на учебници/! :)
eleonorvelichkov - специалист
съб мар 19, 2022 5:57 pmAndri01 написа:
"Корпус", не тръбопровод. Карай. Университетски теории. Понякога доста далече от практиката,но това се разбира някъде след 5-та година работа по специалността и много четене/ не на учебници/! :)
Когато теорията се прояви в практиката без да е взета под внимание обикновено боли.
Andri01 - майстор
Зависи от практикуващия. Виж ми т.н."подпис"!
iliya_i - майстор
съб мар 19, 2022 6:13 pmeleonorvelichkov написа:
Когато теорията се прояви в практиката без да е взета под внимание обикновено боли.
ЕлеонорЧО, стига писа глупости, та ще вземе накой да те послуша.
И ще си бие един кол в двора, с който ще заземи цялата махала през 10 кв. проводник.
Резултат - изгорял нулев проводник. Дали към стълба или към кола - еднакво опасно.
Май в твоя учебник си пропуснал изречението, че се заземява най-дебелия проводник в системата, а не най-тънкият.
(Несвързан със земя неутрален проводник е схема ТТ, ама тя е забранена за битови потребители.)
съб мар 19, 2022 8:13 pmiliya_i написа:
съб мар 19, 2022 6:13 pmeleonorvelichkov написа:
ЕлеонорЧО, стига писа глупости, та ще вземе накой да те послуша.
И ще си бие един кол в двора, с който ще заземи цялата махала през 10 кв. проводник.
Резултат - изгорял нулев проводник. Дали към стълба или към кола - еднакво опасно.
Май в твоя учебник си пропуснал изречението, че се заземява най-дебелия проводник в системата, а не най-тънкият.
(Несвързан със земя неутрален проводник е схема ТТ, ама тя е забранена за битови потребители.)
Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята, като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома. Заземява се и трафопоста като единият му извод се свързва към земята, което представлява нулата. В практиката съм правил табла, в които напрежението от 400 волта трябва да се свали на 240 волта. Като за заземяване изпълнихме точно това единият край на вторичната намотка на трансформатора я свързахме към корпуса на таблото. Заземяването се прави, за да обира токовете, които се получават в резултат на електромагнитни вълни, които се излъчват от работещата апаратура и освен това се прави, за да се предпазят хората от токов удар ако фазата се допре до корпуса на уреда. При зануляването и отпадането на нулата фазата през уреда излиза на корпуса му и тъй като няма заземяване потенциалът ще мине през човека до земята. Тъй като повечето уреди са с по-ниско съпротивление то върху човека ще се отдаде най-големия пад на напрежение. А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
kr1100 - майстор
съб мар 19, 2022 8:50 pmeleonorvelichkov написа:
.....Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята, като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома.
Въпрос - ти собственоръчно с 2 те си ръчички забивал ли заземителен кол в земята ????
съб мар 19, 2022 9:04 pmkr1100 написа:
.....Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята, като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома.
Въпрос - ти собственоръчно с 2 те си ръчички забивал ли заземителен кол в земята ????
Не съм и не ми се е налагало да го правя, но това не ми пречи да знам как трябва да се направи и на какви параметри трябва да отговаря и защо се прави.
mironcho - специалист

Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята коловете са дълги по метър и половина и според тебе половин метър ще стърчи от горе ли , като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома това е частен случай, за къща е 30 ома. Заземява се и трафопоста като единият му извод се свързва към земята ами ако трафопоста има само един извод тогава какво правим??, което представлява нулата. В практиката съм правил табла, в които напрежението от 400 волта трябва да се свали на 240 волта това май са ти го разказвали и не си го разбрал - що да се сваля, като то 400 и 240 вървят в комплект. Като за заземяване изпълнихме точно това единият край на вторичната намотка на трансформатора я свързахме към корпуса на таблото. Заземяването се прави, за да обира токовете, които се получават в резултат на електромагнитни вълни електромагнитните вълни от кога се движат по кабел за да могат да се уловят чрез заземяване ???, които се излъчват от работещата апаратура и освен това се прави, за да се предпазят хората от токов удар ако фазата се допре до корпуса на уреда. При зануляването и отпадането на нулата фазата през уреда излиза на корпуса му и тъй като няма заземяване потенциалът ще мине през човека до земята. Тъй като повечето уреди са с по-ниско съпротивление то върху човека ще се отдаде най-големия пад на напрежение. А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
За последната мъдрост - ако се използват уреди от клас различен от II и III, то заземяването на корпуса е задължително, а не според препоръка на др.Елеонор и тогава и да изчезне нулата - голям праз - уредите няма да работят или ще изключи предпазителя.
Ако имаш нещо професионално общо с електричеството нямаше да пишеш азбучни правила, като свои разсъждения (и това в червеното също :axe: ).
съб мар 19, 2022 9:26 pmmironcho написа:

Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята коловете са дълги по метър и половина и според тебе половин метър ще стърчи от горе ли , като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома това е частен случай, за къща е 30 ома. Заземява се и трафопоста като единият му извод се свързва към земята ами ако трафопоста има само един извод тогава какво правим??, което представлява нулата. В практиката съм правил табла, в които напрежението от 400 волта трябва да се свали на 240 волта това май са ти го разказвали и не си го разбрал - що да се сваля, като то 400 и 240 вървят в комплект. Като за заземяване изпълнихме точно това единият край на вторичната намотка на трансформатора я свързахме към корпуса на таблото. Заземяването се прави, за да обира токовете, които се получават в резултат на електромагнитни вълни електромагнитните вълни от кога се движат по кабел за да могат да се уловят чрез заземяване ???, които се излъчват от работещата апаратура и освен това се прави, за да се предпазят хората от токов удар ако фазата се допре до корпуса на уреда. При зануляването и отпадането на нулата фазата през уреда излиза на корпуса му и тъй като няма заземяване потенциалът ще мине през човека до земята. Тъй като повечето уреди са с по-ниско съпротивление то върху човека ще се отдаде най-големия пад на напрежение. А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
За последната мъдрост - ако се използват уреди от клас различен от II и III, то заземяването на корпуса е задължително, а не според препоръка на др.Елеонор и тогава и да изчезне нулата - голям праз - уредите няма да работят или ще изключи предпазителя.
Ако имаш нещо професионално общо с електричеството нямаше да пишеш азбучни правила, като свои разсъждения (и това в червеното също :axe: ).
Свалянето на напрежението беше необходимо, защото апаратурата в таблото работеше на 240 волта еднофазно, а мястото където трябваше да се инсталира имаше само 3 фази без нула. Електромагнитните вълни индуцират е.д.н. в проводниците, което води до снишаване работата на управляващата апаратура, затова се прави заземяването, за да се неутрализират тези смущения.
iliya_i - майстор
А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
Аз ли не пиша както трябва или ти не четеш (дали мислиш не те питам). Не говоря за уреда на този, дето си е бил кола, а за уредите на комшията от ляво, от дясно и от другата страна на улицата. И ако сте захранени от една фаза. Техните уреди къде ще се заземяват, а също и тока по нулевия проводник, ако твоя прословут кол има по-малко съпротивление от нулевия проводник на ЕРП-то.
Не знам какво си правил, ама се съмнявам, че само си чел, и то грешните книги или просто не си ги разбрал.
Та от мен да знаеш: заземителя не се бие в двора, а до стълба.
Последна промяна от iliya_i на съб мар 19, 2022 10:06 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: