Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
Duke_BG, sirko,
Това е причината да препоръчвам печката в кухнята да е на отделен кръг и да е 4 квадрата.
Не виждам причина да има друг кабел в апартамента който да е 4 квадрата.
Та ако се върнем на въпроса на lana83 според мен няма причина да се притеснява, че цялата й инсталация е 2,5 квадрата. Нека си се радва и ползва апартамента спокойно. Единствено ако иска да си сложи печка с обща мощност над 4-5 kW да си пусне отделен кръг с 4 квадрата.
lana83 написа:
а ми казаха,че за повечето електроуреди стандартът е 4 квадрата
След такъв съвет се почва едно къртене, една подмяна на кабели едно охарчване и т.н. Против това съм да се дават такива съвети.
Justy - майстор
Ел. инсталациите се изпълняват по кръгове :
- осветрение - 1.5 кв. мм.
- контакти - 2.5 кв.мм.
- усилени контакти - 4 кв. мм.
-бойлер - 4 кв.мм.
lana83 - напреднал
няколко дни имахме много работа в офиса и виж какво съм пропуснала! :-D
отново благодаря на всички :)
в крайна сметка наистина ще се наложи да се слагат 2 т.нар. силови контакта - за печката и за бойлера /този вкъщи е бързонагряващ и в момента на max дърпа към 9kWh/така че там може да трябва и по-дебел кабел :?
Justy - майстор
9 KW = 9000W
9000 : 220 = 40.,9 A

4 квадрата ще ги носят без греене. За да сгрееш ракията ще трябва да включиш котлона, ама това е друга тема :wink:
Johny - майстор
sirko написа:
според мен 2 квадрата са малко, зависи каква консумация ще има, ако пускаш акумулираща печка не става, има едно такова неписано правило киловат=квадрат ако се ръководим по това значи че на всеки кръг от инсталацията ти не трябва да надвишаваш 2kW което ми се струва доста малко
Пак се говорят глупости. Няма какво да ти се струва. Отвори справочника и виж какво е пределно допустимото токово натоварване за съответното сечение.
Първо-2 квадрата като сечение на стандартен проводник за ел.инсталация не съществуват.
Второ-4 квадрата издържат спокойно 40А, което прави 8.8kW. Е къде имаш в къщи ~9kW консуматори. Магистралите са 4кв., а контактите са 2,5 и 1,5кв., ако не включваш на тях печки и котлони. Осветлението върви спокойно с 1кв. За какво са и дори на 200W лампа 1,5кв.. А връзвал ли е някой 4кв. на обикновен контакт, за да каже колко е удобно?! Да не говорим, че стандартните контакти са за 16А, което прави безсмислено ползването им при големи консуматори.
manolito - специалист
Абсолютно прав е колегата Johny . Какви са тия глупости kW на кв.мм. от кабела? :?: Правил съм ел.инсталация на цял блок и даже захранването на бойлера на всякъде си беше 3х2.5мм. Това е няма за какво да се притесняваш. :wink:
PCL82 - майстор
За сведение само в Германия от където идва нашия шуко стандарт контактите масово ги правят с кабели NYM 3х1,5мм2 и ги защитават с автоматични предпазители 16А крива В или със стопяеми предпазители 10А.При тях често свързват осветлението и контактите на общ кръг, но до всяко помещение има отделен кръг или кръгове. Разделяне на контакти и осветление правят при луксозно изпълнение или в помещения с повишен риск от нараняване(като работилници).Германците са стиснати хора така че горното е обяснимо но дали ние не сме се поувлекли с 4-те квадрата. Аз мисля че сме.
Задавам си и въпроса къде е регламентирано, че контакти се защитават с предпазител 25А. Ясно че става ама никъде не е написано.
Justy - майстор
Много специалист, много нещо :?

- никакви глупости не са киловат на квадрат - даже има такава приказка на старите електричари. Има си таблица за токовото натоварване за всички кабели БЕЗ ГРЕЕНЕ !!!
- 9 киловата мощност имат проточните бойлери Дипломат на Елдоминвест - Варна. Готрарската печка при включени фурна и два котлона също надхвърлят 7 киловата.
Един съвет - не пестете някакви стотинки от кабелите - след време ще ви струва скъпо.
Johny - майстор
Точно така Justy. В справочника е казано, че при еди кавкво си сечение на проводника 1, 1,5, 2,5/а не 2/ мм2 допустимото токово натоварване е еди колко си ампера, в зависимост от типа на проводника и начина на полагане/открито, под мазилката, по земята и т.н./. Всичко това означава, че дадения проводник може да издържа определения ток неограничено време. Освен това при ел. инсталациите има коефициент на едновременност, който за битови и пром. инсталации е различен. Има си справочници. Всичко това се изчислява според назначението на ел.инсталацията. Предпазителите също се изчисляват/ток на вложката при стопяемитe, ток на задействане на защитата при автоматичните. Така че трябват конкретни параметри, за всеки отделен случй, включително и за бойлер "Diplomat".
Не искам да се изтъквам, но специалността от техникума ми е: "Ел. енергетика и обзавеждане", а от института е :"Електрификация и автоматизация на промишлените предприятия" и от 40 години се занимавам с електричество, като включиш в тази сметка военна авиация, Русия, Либия и т.н. За това имам претенциите уважаеми Justy.

PS Justy:" 9 киловата мощност имат проточните бойлери Дипломат на Елдоминвест - Варна. Готрарската печка при включени фурна и два котлона също надхвърлят 7 киловата. " Каква е тази печка? Да не е промишлена за столово хранене?! Една ел. инсталация се оразмерява не по мах. инсталирана мощност, а се исползва коефициента на едновременност за който писах. В жилището си можеш да имаш инсталирани и 20 kW уреди, но това не значи, че трябва да се смята, че ще работят едновременно.
Последна промяна от Johny на пон ное 12, 2007 8:02 pm, променено общо 2 пъти.
lana83 - напреднал
Johny каза: "Първо-2 квадрата като сечение на стандартен проводник за ел.инсталация не съществуват."
Johny, извинявам се отново - и в началото казах, че нищо не разбирам от токове и грешката е моя :)
казваш, че "контактите са 2,5 и 1,5кв., ако не включваш на тях печки и котлони", значи за тези електроуреди трябва да се направят силови контакти, нали (включително и за бойлера)?

Тема "Eлектрическа инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: