• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivo_dedko - специалист
Напълно съм съгласен с колегата Palawnik. Има някои неща които може сами да си направим, но има и такива които не трябва да пипаме.
Мина времето когато превехме мълниезащитна инсталация с арматурно желязо и тръби. Лесно е да сложиш арматура ф8 мм и да завариш връзките, но само след няколко години ще се получи корозия.
Вече всичко е на съвсем друго ниво - екструдирани проводници, клеми за връзки, мълниеприемници с изпреварващо действие(които са доста скъпи) и т.н. За това за да си сигурен ползвай специализирана в областа фирма. От седем години работя с Блитц Гард и трябва да кажа, че са едни от най-добрите в тази сфера.
Колкото до аресторите - вършат много добра работа, но ако са изпълнени и трите нива на защита.
Първо ниво - арестор в трафопоста - спира най-големия пик.
Второ ниво- арестор в ГРТ- спира това което не е успял да спре арестора в трафопоста.
Трето ниво - арестор в апартаментно табло - върши работа да спира само малки пренапрежения- тези които не са спрени от другите 2 арестора.
Цялата система е прекалено скъпа.
Успех
ivanov6600 - специалист
Работя за фирма изграждаща мрежата на Виваком. Там работим и монтираме основно аресторна защето на ОБОБЕТЕРМАН, Първа и втора категория. Наистина действа и върши страхотна работа за 900лв. които струва. Но нали се сещата каква и колко скъпа апаратура пази.
За апартамент или офир може да се слагат и по ефтини на Миолер, Шнайдер и други фирми. Имам наблюдения фърху Шнайдера и определено върши работа. Монтирах един такъв в един малък офис с 10 компа, монтирах го на входа на ГРТ-то при трифазно захранваве. За вече една година нямат никакви проблеми, преди това поне на месец по едно захранване заминаваше на кино.
  • 1
  • 2

Тема "Катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: