• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Колелцето, доколкото си спомням е само индикатор и не участва в комутирането. Комутиращите групи са отдолу на диска - огледай около двата репера за начало и край на втора тарифа / червената и бялата стрелка /. Спирането някъде в областта около часът на превключване ли е или в произволен момент ?
Gacony - напреднал
Спирането е в произволен момент. Като го бъзикна /натискам зъбното колело, което контактува с червячната ос на двигателчето, двигателчето завърта оста за няколко секунди и апира. Отпускам натиснатото зъбно колело, то се завърта контактувайки с оста на двигателчето и спира. Не пипам нищо повече. След време виждам, че часовника е въртял. Пример: Ако в 12 часа го бъзикна, в4 часа виждам, че е 3 да речем. Значи е въртяло и спряло. Вероятно е елементарно, но аз съм слаботоков а не силнотоков техник и с електромери и часовници не съм се занимавал...
Justy - майстор
Разгледай пружината - тя е спирална. Вътрешният и край е зачеканен към оста. Външният е оформен като ухо и се надява на един щифт на диска. Доколкото си спомням диска трябва да се върти само по посока на часовниковата стрелка - в противен случай това ухо се освобождава от щифта и след време диска спира. Така, че огледай застопорен ли е външния край на пружината.
Gacony - напреднал
Justy написа:
Разгледай пружината - тя е спирална. Вътрешният и край е зачеканен към оста. Външният е оформен като ухо и се надява на един щифт на диска. Доколкото си спомням диска трябва да се върти само по посока на часовниковата стрелка - в противен случай това ухо се освобождава от щифта и след време диска спира. Така, че огледай застопорен ли е външния край на пружината.
Гледах Justy, ама не виждам нещо нередно. За сега /след последното бъзикане/ работи. Та да видим до кога. Благодря за отделеното време и напътствията!
Johny - майстор
Има едно просто нещо: провери дали, като подадеш напрежение, върти моторчето. То от своя страна навива пружината на един обикновн часовник. Когато я навие до определена степен, то спира да се върти ичасовника работи определено време >24h от действието на собствената си пружина. В определен момент моторчето се задейства и отново навива пружината и т.н.. Така че има два момента:
1.Дали моторчето работи?
2.Дали работи часовника, след като моторчето е навило пружината му?
Отзад има един елекрто-механичен прекъсвач, който изключва моторчето, когато е навита пружината и ако е изключил трябва да го задействаш, за да провериш мотора. Апропо-отстрани, горе, ляво има едно палче с което можеш да блокираш работата на часовника. Провери го!
Gacony - напреднал
Thank's Johny! Ще проверя. Гледам, че пак бях 2 часа назад. Между другото тока спря за 20 минути около 16.30. Ще следя и накрая не мога ли да се справя, имам много приятели силнотокови техници. Ще им го дам да го оправят.
Благодаря на всички от форума за помощта!
Лека вечер!
  • 1
  • 2

Тема "Часовника на електромера не върти." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: