Е, то като гледам .... при твоите EU сертифицирани уреди нещата са изяснени ... а моя Easun SMX-II-3.6kW...за него мисля че имаше дискусия в някакъв форум дали за тези , които са отАлито , но от Германия за Германия не е деактивирана някаква определена функционалност съгласно несмкото законодателство. Явно относно моя казус ще се разбере по опитен път...но това е цената на ниската цена... 
Принципно щом от алито го продават по Германия и т.н със сигурност отговаря на някакви стандарти, сега друг е въпросът с какво е зареден за нашият пазар.
Ето тук се вижда как и Гроват спира на 100% мрежата когато има достатъчно от PV. PW работи по същия начин, като и двата инвертора са офф грид. Като и при двата при такова прекъсване на мрежата се прави с някакво силово реле и това трябва да гарантира, че няма да има връщане. Реално аз добавям един контактор последователно на захранването на инвертора. Бобината на контактора се захранва от страната на мрежата. Понеже всичко е направено да не връща, при отпадане на захранването отпада и контактора. Така си гарантираш, че при липса на захранване от мрежата физически е прекъсната веригата.
На хуавей бекъп бокса така работи, но там контакторите са три и няколко релета. Като има два контактора последователно вързани за повече сейфти. Третият събира нула и земя при отпадане на захранването. Релета са време и комуникация с инвертора, да знае дали наистина няма захранване и дали третият контактор е сработил. Но един такъв бекъп е хиляда лева. С евтини контактори и релета ще се сглоби за 200-300лв макс според мен. Схемата я има в нета.