Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
juvesan - специалист
Е, то като гледам .... при твоите EU сертифицирани уреди нещата са изяснени ... а моя Easun SMX-II-3.6kW...за него мисля че имаше дискусия в някакъв форум дали за тези , които са отАлито , но от Германия за Германия не е деактивирана някаква определена функционалност съгласно несмкото законодателство. Явно относно моя казус ще се разбере по опитен път...но това е цената на ниската цена... :weedman:
Детето - специалист
Принципно щом от алито го продават по Германия и т.н със сигурност отговаря на някакви стандарти, сега друг е въпросът с какво е зареден за нашият пазар.
Ето тук се вижда как и Гроват спира на 100% мрежата когато има достатъчно от PV. PW работи по същия начин, като и двата инвертора са офф грид. Като и при двата при такова прекъсване на мрежата се прави с някакво силово реле и това трябва да гарантира, че няма да има връщане. Реално аз добавям един контактор последователно на захранването на инвертора. Бобината на контактора се захранва от страната на мрежата. Понеже всичко е направено да не връща, при отпадане на захранването отпада и контактора. Така си гарантираш, че при липса на захранване от мрежата физически е прекъсната веригата.
На хуавей бекъп бокса така работи, но там контакторите са три и няколко релета. Като има два контактора последователно вързани за повече сейфти. Третият събира нула и земя при отпадане на захранването. Релета са време и комуникация с инвертора, да знае дали наистина няма захранване и дали третият контактор е сработил. Но един такъв бекъп е хиляда лева. С евтини контактори и релета ще се сглоби за 200-300лв макс според мен. Схемата я има в нета.

Прикачен файл

Screenshot_2022-12-20-22-23-00-755.jpeg Само от мрежата

Прикачен файл

Screenshot_2022-12-20-15-11-18-388.jpeg Зарежда и само от PV е достатъчно.
juvesan - специалист
Мда... има идея цялата работа. Аз също мислех, да сложа един контактор на входа буквално след арестора, само че започнах да се чудя дали не се унасям. Защото аз , освен всичко имам и AТS , който включва на "резервното захранване - чистата мрежа" ако се претовари инвертора. А понеже не исках да лежа на неговата китайска преценка, съм сложил и една "tyya" на изхода , следяща напреженията и тока и което и да се окаже извън границата тя се откача и се закача когато всико е наред ( инвертора е слабичък и печките го тормозят) след като Инвертора , или "Туята" си отброят / рестартират отделно ползвам и реле на 3 мин, за да не му хрумне голямо превключване на AТS -а ....отеделно имам и 10 киловатов стабилизатор накрая..и той "брои " ...и се зачудих докога ще усложнявам системата :weedman: Не говоря за 58-те ми "смарт" китайски соноффа и туи...... вече ми казват, че нещо явно се разболявам, и пада голямо "щракане" . Гледах няколко пробни графики на "смесването " на китаеца и има някакви моменти, в които наистина се чудя накъде се движи "тока". например ето тази...към 12 часа нещо ме притеснява как се доближават тези графики, а и като отчитаме сериозната латентност ... Но явно ще се прежаля и за контактора...за спокойствие.... :-D

Прикачен файл

Генерация-микс.png
Генерация-микс.png (73.17 KиБ) Видяна 1204 пъти
MamaMy - майстор
Не се прежалвай. Няма смисъл. Ако инвертора е синхронизиран с мрежата и започне да връща контактора ще си остане задържал и ефект от него няма да има. При променливо напрежение посоката на тока е много относителна и доста трудно се определя. С токов трансформатор може да определиш големината на тока, но посоката е под въпрос.
brum - майстор
Има някаква схема под която това работи, но още не съм наясно как. SMA-то е така като работи в режим на backup и собствена консумация. Между вътрешната и външната мрежа седи един ATS дето инвертора го командва частично. Като спре мрежата по някакъв начин разединява и минаваш в островен режим. Като се върне мрежата първо синхронизира вътрешната и външната мрежа и тогава я включва през ATS-а.

Как работи още не мога да си обясня, защото ATS-а за да прехвърля трябва да имаш две захранвания подадени към него. По празниците ще му чета инструкциите, че са написано като от немци за немци. Кръстиш се, пише два валериана, четеш 10 пъти и се надяваш да си го разбрал. На китайците по-лесно им разбирам ръководствата.

А на мен ми е важно, щото последният месец Електрохолд се престараха със спирането на тока.
juvesan - специалист
Абе аз проверявах няколко пъти - не връща назад. Все пак той , по документи си е чист "остров" Аз не съм наясно какво става в някакви си там преходни процеси. А контактора е достатъчно да мигне и ако не идва вече нищо по мрежата ще си седи. Вчера даже изучавах схемата наистина се прилага за UPS , даже заводско изпълнение, за трифазни такива... Всичко е против тази необходимост : инвертора е "чист" островен ( с отново фърмуера, с който дойде) , имал защита за връщане, измервал съ,. че принципно не връща.....проблема е, че трудно се мери всичко дали е така или е като китайска блутут колонка - колкото кибрит , пък 20000 вата мощност :weedman: =D>
п.с Ще го оставя "оригинален" и явно ще се накисна и с батерия за буфер.... то такова е хорото , на което съм се хванал...

Прикачен файл

режими.png
Детето - специалист
Прикачен файл:
063318o532e5b2bpee6enp.png
063318o532e5b2bpee6enp.png (10.63 KиБ) Видяна 1061 пъти
чет дек 22, 2022 12:30 amMamaMy написа:
Не се прежалвай. Няма смисъл. Ако инвертора е синхронизиран с мрежата и започне да връща контактора ще си остане задържал и ефект от него няма да има. При променливо напрежение посоката на тока е много относителна и доста трудно се определя. С токов трансформатор може да определиш големината на тока, но посоката е под въпрос.
Точно така, ако връща се предполага, че контактора ще задържи и няма да разпадне веригата. Но има едно неизвестно което го гадаем как точно е изпълнено. А реално офф грид инверторите когато работят в "островен" режим вход и изход нямат нищо общо. Двете неща са разделени и затова реално не трябва да върне, иначе досега няколко милиарда (предполагам) UPS трябва да връщат яко. Направи ли байпас заради претоварване, инвертора изчезва от сметките.
Когато е мрежови, инвертора се наглася според мрежата и когато мрежата изчезне той разбира и спира подаването. Точно в този момент се разпада контактора. Както казах, Хуавей са сложили два последователно и няколкото милисекунди са достатъчни да се отвори един контактор.
Когато отново се възстанови ел. захранването от мрежата. Инвертора му трябва някакво време да се синхронизира с нея и чак тогава започва да подава.
Както и малко по напред написах за това, че поне при мен инверторите винаги оставят едни ватове които да се консумират от мрежата. Така се гарантира от къде на къде върви тока.
juvesan - специалист
Относно задържането на контактора при отпадането на напрежението - и аз си мисля, че има такава вероятност, ( говорим за Принципа) само се чудя всички ала китайски , че и Хамерикански такива фирми защо обичат да прилагат тази схема (и монофазна и трифазна) като решение на проблема ..и всички започват с това, че тези неща не са сертифицирани и стандартизирани.... :axe:
Що се отнася до конкретния случай - страха ми почва да хваща мазоли - китаеца винаги държеШе 70 процента от мрежата...хипотетично, четейки за вашите няколко вата, дърпани от мрежата заповам да се успокоявам, че при мен връщането не е било възможно...само дето не мога да го докажа...
Както и да е - ще видим .. Благодаря на оказалите идеОлогическа помощ и Весели празници! :rock: :rock: :partyman:

Прикачен файл

backfeed.png
hidrazin - майстор
Няма какво да се притесняваш. Това дърво дори хипотетично няма никаква възможност да върне нещо в мрежата.
То си е с отделно AC вход и АС изход които вътре в него "нямат връзка".
Поне не и такава която да позволи връщане в мрежата.

Прикачен файл:
Easun.jpg

:partyman:
juvesan - специалист
пет дек 23, 2022 12:17 pmhidrazin написа:
Няма какво да се притесняваш. Това дърво дори хипотетично няма никаква възможност да върне нещо в мрежата.
Ами така е, само , както споменах на теория той не може да смесва и да работи без батерия ама с очите и с графиката
си доказва, че може...от там винаги има съмнение , какво му лети и бръмчи из главата :supz: :supz:

Тема "Фотоволтаична инсталация - панели , посоки, оптимизация - насоки за действие.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: