Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
Разговорната форма си остава 220 и 380.
И понеже допускът е +-10% на практика тези напрежения са си в нормата.

Не обижайте на идиоти тези които използват старата форма, особено професионалистите, старите кучета със сигурност знаят и могат повече!
krasi92 - майстор
вт фев 21, 2023 6:39 pmКики написа:
Благодаря на всички коментирали, оказва се че наистина съм прав като си мислех че е от преди 20-тина годинки някъде. Оказва се обаче че има идиоти инджинери, които изобщо не знаят за "такова" нещо, и то идиоти на възлови места по предприятия, фирми и заводчета, които все още говорят за 380 волта.
Ама нейсе, то какво ли ни е наред у кочината!
Да си пожелаем поне като ни приемат в евросъюза да са покрили стандартите за напрежение и честота в бг мрежите :-D
Последните две години имам поглед и върху честотата.
Като цяло, нямам повод да се оплача от качеството на "тока" по нашия край.
Рядко е под 230, но в интерес на истината, скорошните студени дни са допринесли до 214 волта спад.
Прогнозите, на някои скептици, за срив на мрежата през зимата, не се сбъдват, за щастие и до момента.
Надявам се, по отдалечени и забравени от цивилизацията места, нещата да не са отчайващи!
ESPACE - майстор
вт фев 21, 2023 7:19 pmkrasi92 написа:
Да си пожелаем поне като ни приемат в евросъюза да са покрили стандартите за напрежение и честота в бг мрежите :-D
За напрежението ясно, но каква ви е болката с честотата :?
Детето - специалист
ср фев 22, 2023 7:15 amESPACE написа:
Часовниците на някои електроуреди не показват вярно :-D
ср фев 22, 2023 7:42 amДетето написа:
ср фев 22, 2023 7:15 amESPACE написа:
Часовниците на някои електроуреди не показват вярно :-D
Вярно бе! Особено важно ми е за бавното, здравословно готвене.
Хората се борят за хилядни от секундата, а ние....
Шегата на страна, но защо, при равни условия, часовниците не се влияят по еднакъв начин, от честотата?
ESPACE - майстор
Koи часовници? Има такива, които ползват честотата на мрежата за синхронизация и такива ползващи кварцов кристал. Вторите не се влияят от честотата на мрежата.
С електрониката съм на Вие, но разбирам въпросът ти. По точно, разбирам на къде биеш, а това ме дава разбиране, относно въпросът ми.
Нямам представа кой каъв принцип ползва.
Просто съм забелязал, че на бойлерът изостава много малко, този на горелката повече, на печката пък, ако спре за кратко, тръгва от там, където е спрял........ и така.
Би следвало, часовниците които се влияят о честотата на мрежата, да грешат еднакво?
krasi92 - майстор
Пожеланието е да спазват стандартите защото качеството на СТОКАТА която продават не е в желаните параметри а както не веднъж съм казвал и у долно село и на жълтите павета цената е еднаква. Извън параметрите електромерите не трябва да отчитат нищо и да спират некачественната стока.
Lutchezar - майстор
Аз пък на сложих из къщата часовници с радиосинхронизиране. Радиото се опитва да синхронизира по RDS. Оказа се че само 2 станции в София предават коректно време и дата по RDS. И двете имаха 31ви ноември и се оправиха на 2ри декември...

Тема "Стандарт за ел мрежата в БГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: