Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
manolito написа:
Ако някой е виждал да се ползва припой по инсталациите на новите сгради..........ще се съглася с вас :?: Аз самият съм правил ел. инсталация на 5 етажна сграда с два входа и никъде в документацията не пише такива глупости! Но може инжинерите проектанти да не разбират много от тия неща. :lol:
Не се прави, защото оскъпява, най вече откъм труд. Всеки, който е учил електротехника знае, че най добрия контакт се постига при проникване на двата метала в молекулярен слой. В това отношение спойката е най доброто решение при ниски честоти. При високи честоти се използват технологиите репинг и кримп.
Palawnik - специалист
Justy написа:
Всеки, който е учил електротехника знае, че най добрия контакт се постига при проникване на двата метала в молекулярен слой.
Justy,
Ще ни просветлиш ли нас дето сме пропуснали лекцията за "проникване на двата метала в молекулярен слой" що за чудо е това?
Justy - майстор
Ще ти го обясня от живота - дъщерята на комшиите е останала да преспи при сина ти, а твоята дъщеря е останала да преспи със сина на комшиите. И настават едни много сърдечни отношения. Ток накъсо :lol:
Palawnik - специалист
Сега ако в цялата работа включиш и комшийката ще е перфектно. :lol:, ама комшията го дръж на далеч:lol:. Ама това което казваш си е по комшийска линия ииии там не се бъркай щотоооо :barb: ако разбере комшията :feuer: ще има :axe:
Ако правилно съм разбрах за какво говориш имаш предвид дифузия. Ако е така има една малка подробност дифузията при металите се извършва за много голям период от време 40-50 години. И ефекта който казваш за проникване на молекули от единия метал в другия ще се получи след 15-20 години. Същия ефект и за същото време ще се получи и при силно притискане на двата метала един в друг.
При запояване се използва друго физично явление „омокряне”. Разтопената калаено- оловна смес омокря твърдата мед. Флюсовете служат за по-лесно омокряне. Иначе казано играе ролята на сапуна при миенето на ръцете.
Justy - майстор
Електронен обмен от външния слой. Това не е дифузия. Ако беше така трябва след кримпване да чакаме "45 години стигат" и да ни тръгне интернета. А то не е така :razz:
Palawnik - специалист
Много сложно стана за простата ми глава. :datz:
Justy - майстор
Разтопената калаено- оловна смес омокря твърдата мед. Флюсовете служат за по-лесно омокряне.

Това се нарича сплавяване. Флюсите само окисляват повърхността и спомагат процеса. Но той се извършва в повърхностния / молекулярен слой /. И не забравяй - калаено-оловния припой е най отвратителното съединение за електрическа връзка. Единственото му предимство е ниската температура на топене. При високите честоти се използват или припои от благородни метали или репинг / кримп / връзки.
Mega - специалист
Всички кабели, които съединявам се усукват и запояват след това. В апартамента след усукване ги запоявам обилно и след това се изолират по 2-3 пъти. Това е закон за мен и до сега не съм имал проблеми. Усукването гарантира здраав връзка а запояването спира каквото и да е движение или вибрация на кабелите, както и допълнителна връзка! Никога не запоявай кабели без да са усукани здраво преди това!

Един път дадох на "майстори" да ми слагат аларма на колата и само завили жичките. Реултата беше, че висях една цяла нощ посред нищото защото имобилайзера блокира. Чак на сутринта разглобих половината табло за да видя какво са усрали!

Съвета ми е, усуквайте и запоявайте обилно ако се касае за коли и апартаметни с нормални консуматори (до 4 kw да речем). Ако правите по-силови изпълнения, нека ги прави специалист. Там има други методи!

Успех ;)
бат Вальо - специалист
Ако ми покажеш една връзка из цялата инсталация на колата където има спойка, аз ще си отрежа главата по bTV.
Дори в силовите връзки няма спойки. Тинола след време започва буквално да се чупи и разпада като е подложен на влага. И след спойката окислението е доста по бързо.

Тема "Спойката ли е най-добрата свръзка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: