• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Razer_86 - специалист
вт май 09, 2023 1:10 pmgogo7777 написа:
Защо не попиташ майстора и направо да ти го свърже.
Майстора твърди, че въртящия момент (демек силата на мотора) нямала нищо общо с кондензаторите. Имам един колега който се занимава с циклене от 20 години, преди време вика и аз имах същия проблем на една от машините - смених кондензаторите и се оправи. Та затова и аз искам да ги сменя. А ако сложа работен кондензатор с по - голям капацитет ще има ли разлика :?
gogo7777 - майстор
Сега не е ясно дали пусковия кондензатор трябва. Схемите от капака също вече не гарантират нищо след пренавиването на мотора.
Последна промяна от gogo7777 на вт май 09, 2023 5:20 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
вт май 09, 2023 2:13 pmESPACE написа:
Изключва пусковата намотка след развъртането на мотора.
Всъщност изключва пусковия кондензатор от веригата на "пусковата" (всъщност е пространствено дефазирана намотка) и остава включен само работния кондензатор в тази верига. При пускане двата кондензатора са в паралел.
вт май 09, 2023 5:02 pmRazer_86 написа:

Майстора твърди, че въртящия момент (демек силата на мотора) нямала нищо общо с кондензаторите. Имам един колега който се занимава с циклене от 20 години, преди време вика и аз имах същия проблем на една от машините - смених кондензаторите и се оправи. Та затова и аз искам да ги сменя. А ако сложа работен кондензатор с по - голям капацитет ще има ли разлика :?
Пусковия кондензатор работи в паралел с работния само в момент на тръгване двигателя, когато работи той, даже шума на двигателя е по-силен, след изключването му шума на двигателя спада, след това в пусковата намотка тече тока, определен само от работния кондензатор. Даже без работен кондензатор двигателя ще може тръгне и върти, но лесно ще падат оборотите при натоварване, и трудно ще ги възстановява. Ако сложиш по голям от необходимото, двигателя ще си увеличи загубите, което значи, че ще грее повече, но по-трудно ще му падат оборотите и по-бързо ще ги възстановява. В първия си пост пишеш, че майстора ти му е измерил данните, стойностите на кондензаторите с какво ги измери и какви резултати ти каза. че е измерил.
Razer_86 - специалист
Всъщност замерването беше следното:
Майстора натисна шайбата с едно парче дърво (да създаде някакъв товар) аз държах мотора и му подадох ток. Амперметъра мисля че отчете някъде около 8А и майстора вика мотора си е наред. Кондензаторите даже не ги и погледна какво пише на тях. Всъщност как се замерва кондензатор и може ли изобщо да се замери?
valentino76bs - майстор
ср май 10, 2023 7:58 amRazer_86 написа:
Всъщност замерването беше следното:
Майстора натисна шайбата с едно парче дърво (да създаде някакъв товар) аз държах мотора и му подадох ток. Амперметъра мисля че отчете някъде около 8А и майстора вика мотора си е наред. Кондензаторите даже не ги и погледна какво пише на тях. Всъщност как се замерва кондензатор и може ли изобщо да се замери?
Човек сменяй тея тъпи кондензатори стига си му мислил... при съмнения първо от тях се почва... 20 лева са двата.
Тоя прост двигател има три компонента на куп.
Защо тръгвате първо от най сложното незнам....
https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=2077
https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=2064
fbr - майстор
ср май 10, 2023 7:58 amRazer_86 написа:
. Всъщност как се замерва кондензатор и може ли изобщо да се замери?
Може, стига да имаш с какво. Примерно с това. https://hit-electronics.com/multicet-vc890c-19265
Razer_86 - специалист
ср май 10, 2023 8:25 amvalentino76bs написа:
Ти като си такъв разбирач ще ми обясниш ли кои са тия три компонента и как работи тоя "прост" двигател
ESPACE - майстор
Наистина не заслужавате никаква помощ, а и да четете с разбиране не умеете. Тук не е ПУЦ, а направи сам!
Djack - специалист
ср май 10, 2023 5:00 pmRazer_86 написа:
Ти като си такъв разбирач ще ми обясниш ли кои са тия три компонента и как работи тоя "прост" двигател
1. Кондензатор
2. Кондензатор
3. Намотки
valentino76bs - майстор
ср май 10, 2023 5:00 pmRazer_86 написа:
Отидох на авто майстор да ми види колата щото не върви.... майстора каза двигателя е чук ама аз щот съм мазохист му казах да го смени и естествено колата пак не върви.А един приятел ми каза ,че неговата е била тъй и сменил свещите и се оправи ама аз щот искам да ми е зле и не го послушах.... :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Проблем с монофазен мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: