• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
joe007 - специалист
Изображение

1-магнитен датчик на вратата
2;3;4;5;6- обемни датчици
Ако може да се сложи датчик 4' то 4 не е нужен и обратно.Но 4' е за предпочитане.
Датчик 5 може и да не се слага също.(остава малко мъртъв ъгъл ама...)
Датчик 2 се слага ако все пак някой елиминира (1) и се наглася да задейства алармата веднага при условие че преди това не е сработил(1).

Едни от най-добрите централи са PARADOX.Моята аларма ми излезна около 160лв.но преди 4 години.
П.С. Това според мен.(решение набързо :-D )
masteradmin - майстор
Аз тази седмица ще монтирам 2 парадокса ако имаш въпроси пиши.
Justy - майстор
borkata3000 написа:
joniks-serviz написа:
Има много видове алармени системи затова е най добре ти сам да прецениш ,какво точно ти трябва - локална аларма, която би събудила само съседите ,които напоследък много не обръщат внимание на това ,че се е задействала и рискът да бъдеш обран е голям или да се вържеш към някоя охранителна фирма ,все пак по дребните апаши се стряскат като прочетат стикера -твой избор.
Съществуват ли системи, които извествяват чрез SMS на мобилния, тъй като за автоаларми знам, че има такива опции на някои?
Съществуват http://constructor.bg/shop/default.php? ... 73e6184429
kireto1 - специалист
И аз съм един от тези който смятам сам да си я монтирам.Моята е DSC PC 585.
Това е датчика който за първи път отварям и незнам, кои цвят кабел по принцип
къде да свържа.Ако мога поне това да направя а специалиста само да дойде да е програмира.
Само да уточня че кабелите не са отделно за всеки един датчик ,а май трябва да се
свържат последователно.Общо датчиците са 5 + този за външната врата който е магнитен
Предварително благодаря на всички

Прикачен файл

обемен-датчик.jpg
обемен датчик
обемен-датчик.jpg (22.9 KиБ) Видяна 30076 пъти
Trifun - специалист
@kireto1, цветовете си ги избираш ти - важното е всичко да е еднотипно - примерно си казваш че червеното ще бъде +12V - и навсякъде го връзваш за +. Казваш си че синьото ще е минус - и навсякъде го връзваш за минус. Захранването на всички датчици трябва да е паралелно - т.е. от централата до всеки датчик си трябва кабел.
По принцип всяка аларма може да контролира няколко зони. Зоните са следните :
- със закъснение - това е обикновено входната врата. Трябва ти време, за да влезеш и ако знаеш кода, да изключиш алармата преди да се е задействала.
- с мигновено действие - това са охраняемите зони, през които нормално не би трябвало да се прониква. Всяко задействане на такъв датчик е сигнал за нарушител, и алармата се включва веднага.
- тампер-зона - това е специална, 24-часова зона, с която алармата се `самоохранява` така да се каже - т.е. контролира се че всички свързващи кабели са ЦЕЛИ, както и че капаците на всички устройства (датчици, капака на самата аларма, както и на клавиатурата) са ЗАТВОРЕНИ. По същество представлява съвкупност от няколко нормално затворени контакта, свързани последователно - прекъсването на който и да от тях води до прекъсване на веригата - съответно до включването на сирената. ( Ако кабела на датчик се среже, освен че се прекъсва контакта на тампер-зоната, в момента на самото срязване се окъсява и захранването, изгаря предпазител, което също води до включване на сирената ! )
Всеки датчик си има захранване, и най-малко 2 контакта - единият е този, който `охранява` съответната зона, а другият е контакта на тази тампер-зона, за която стана дума вече.
При теб гледам, че има 7 клемички ...
Ако дадеш по-детайлна снимка - такава, че да си личат надписите на клемите, вероятно ще можем да ти кажем коя клема за какво е.
Или просто кажи какво пише на клемите - от ляво на дясно, както е на снимката :)
ELEMENTAL - специалист
Трифуне то си се вижда на снимката- тампер1, тампер2, нормално отворен контакт, общ, нормално затворен контакт, маса, +12волта :wink:
Trifun - специалист
ELEMENTAL написа:
Трифуне то си се вижда на снимката- тампер1, тампер2, нормално отворен контакт, общ, нормално затворен контакт, маса, +12волта :wink:
:sad: Съжалявам, имам леееки проблеми с очите и буквичките ми се видяха малко малки - не ги разчитах добре :sad: Благодаря за разяснението :)

Ами ... значи Т1 и Т2 е най-вероятно контакта на тампер зоната - ако разполагаш с мултицет, слагаш го на омметър (ако има зумер - още по-добре) и мериш - зумера трябва да пищи, т.е. да показва "късо". Като натиснеш на ръка микроключето, което ми се струва че е това, металното, в ляво от червеният тример, пищенето трябва да спре, и съответно "късото" да изчезне.
Нормално отвореният, нормално затвореният и общият контакт по всяка вероятност са предвидени за различни модели алармени системи - такива, които се задействат от подаване на сигнал, както и за такива, които се задействат от прекъсване на сигнала - в твоя случай една от клемите ще остане свободна - на нея няма да има свързан проводник.
последните 2 клеми - маса и +12V са ясни - там подаваш захранване от централата.
По принцип тези датчици, както и самите алармени системи трябва да се продават с едно листче с техническото описание, както и с принципна схема - коя клема за какво служи и какво се връзва на нея - при теб няма ли такава схемичка ? :?
kireto1 - специалист
При мен има един кабел за кухня,спалня и хол и един за детска и коридор.Там където
ще е алармата има четири кабела от които единият е за сирената .
При клавиатурата има два кабела.И на вратата има един .
Ето я и схемата
smarty - специалист
здравейте,

1. поради невъзможност за монтаж в ъгъл на стая, може ли пир датчика да се монтира в средата на стена - срещу прозорец. Проблеми за работата му? (Цифров датчик за движение
Digigard DG55)

2. пир датчик в ъгъл на стая, в която има печка на твърдо гориво. Кюнеца е близо до пир датчика - розетката на комина е на около 50 см от него. Проблем при работата на охранителната система при запалена печка ? Датчика би могъл да бъде преместен на около 1м от кюнеца, но пак ще вижда печката. да спомена, че и този датчкик е срещу прозорец.
пир датчика сработва ли при покачване на температурата в помещение при работеща печка или радиатор ? Или е нужно движение? Може ли да влвзе в ролята на датчик при пожар ?
Чудя се ако в студена стая запаля печката и изляза и активирам алармената система дали няма да писне по някое време ?

3. помогнете МОЛЯ с монтажни параметри на Клавиатура PARADOX 1686V/H
интересува ме размер и от къде и влиза кабела ( в някой от ъглите или в средата ?) за да предвидя правилното място на кабела, че сега го пускам и замазвам.
Интересува ме и монтажна инструкция на spectra 1727

многословно се получи :) благодаря за вниманието - очаквам съвети!
PCL82 - майстор
И аз сум су купил тази система преди една година още, но не съм я монтирал , защото още правя ремнонт. Иначе ми е ясна-поне така си мисля. Като я сложа ще разбера.

Когато купувах датчиците(също DG55) ми обясниха че те отчитат това че като влезе човек темпрестаурата около него се покачва рязко. За пеката не мога да кажа дали ще го задейства-предполагам не, защото промяната в температурата е по бавна. Проблемите са други-опасност от стопяване и бързо състаряване на пластмасата. Над печката се отделят най-много лепкави прахоляци, които ще го зацапат. А каква ще е тази ситуация, при която ще оставиш печката да гори, теб да те няма и аларамата да трябва да е включена- аз не бих рискувал.
Клавиатурата има няколко места през които може да прокараш кабелите-отвора на гърба, и няколко чупещи се прозорецз отстрани. Трябват ти два кабела един с поне 4 проводника(+, Маса, и още два за данни, на схемата са жълт и зелен) и един от мук-а на вратата(два проводника). Този мук кожто си взех имаше и още две жици за контол на цялоста на кабела- значи може да предвидиш и жила за тампер зона към клавиатурата. Схемата в документацията която върви с алармата е ясна-разгледай я.
Последна промяна от PCL82 на нед юни 22, 2008 1:31 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "монтиране на алармена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: