• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Не знаех, че държат напрежението почти постоянно, а тока пада. Мислех, че и двете падат в зависимост от слънцето.

Имаш ли някоя готова схема да не я мисля? Максимално напрежение на панел е 40,33в, а МПП е 32,83в. максималния ток при МПП е 9,44а. Панелите са 5 бр. и мисля да ги вържа последователно. Нагревателя е 3квт 220в и би трябвало да има съпротивление около 16-17 ома. Утре ще го премеря точно.
DMN - майстор
Е, ако при тези условия вместо 3kW нагревател(18 ома) се свърже примерно 1.5kW(36 ома), ще е необходим ли МРРТ контролер? Така няма ли да е по-добре и винаги близо до МРР точката?

П.П. Макар че то реално, точно този нагревател 17-18 ома би трябвало да ти свършил работа, щото имаш 160V при последователно свързване и ток 9.4А.
Последна промяна от DMN на чет сеп 28, 2023 10:56 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Не, няма да е по-добре. Ще работи добре в слънчеви дни, но в основно облачни като последните няколко ще работи колкото да не е без хич.

За готова схема бързо търсене в мрежата ме препрати към това - https://projecthub.arduino.cc/stevetear ... ler-5264c7 .
DMN - майстор
brum написа:
но в основно облачни като последните няколко ще работи колкото да не е без хич.
Тъй де, ама...То в облачни дни, ако ще чакаме производителност. Зависи от облачността, може да падне 10, че и 20 пъти. От 1500 вата, като падне на 150 вата MPP, като смъкнем 30% файдата от МРРТ контролера, остават 105 вата. Сега, дали ще са 150 или 105 в облачен ден, за мен лично 45 вата повече, няма да ме стоплят. :)
:partyman:
ivanovbg - майстор
Като попрочетох май ще се купува инвертор ако искам да ги ползвам пълноценно.
ivanovbg - майстор
Като преспах ми дойде друга идея. Това е принципната схема. С един 555 се реализира PWM генератор на около 20-30HZ (защото скоростта на превключване на релето е 10мс) управляван по напрежението на панела и командващ релето. Някой ще може ли да ми сметне нужния дросел и кондензатор нагревател 18 ома и максимален ток 10А ?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (25.11 KиБ) Видяна 906 пъти
brum - майстор
Като почнеш със сметките ще стигнеш до готовото решение. Или си вземи купешко, или пускай панелите директно.

Ако пуснеш панелите директно помисли как ще ги изключваш. Че да не паднат стени като кипне бойлера.

И на 20 херца кондензатора може и да струва колкото няколко панела. А дросела ще е с размер на няколко киловата трансформатор. Обаче ако смениш "релето" с мосфет ще можеш да вдигнеш на 20 килохерца и да смъкнеш и дросела, и кондензаторите 1000 пъти.
шоп - майстор
чет сеп 28, 2023 6:28 pmbrum написа:
Интиел-а по-горе ако го имаш сниман от въре ще ти кажа такъв ли е. Ако има големи кондензатори на входа и приличен по размер индуктор значи е такъв.
Нямам такива снимки. Имат 2 години гаранция. Едната мина. След 1 година мога да го отворя и снимам.
ivanovbg - майстор
пет сеп 29, 2023 8:57 amшоп написа:
чет сеп 28, 2023 6:28 pmbrum написа:
Интиел-а по-горе ако го имаш сниман от въре ще ти кажа такъв ли е. Ако има големи кондензатори на входа и приличен по размер индуктор значи е такъв.
Нямам такива снимки. Имат 2 години гаранция. Едната мина. След 1 година мога да го отворя и снимам.
С колко панела работи и колко голям е бойлера? Кабела между панелите и контролера колко метра и квадрата е?
шоп - майстор
Всеки контролер се захранва от 6 панела х 410Wp

кабела е соларен 6мм2
не са дълги, по 6-7 метра.

Единият контролер топли бойлер 300л, а другият е вързан да топли кокошарника зимата, а лятото един 650 л бойлер
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: