• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Може и от контакти да е.

Тъй звучи не като утечка, а като директна връзка. Сваляш всичко (предпазители, ДТЗта) и почваш да мериш с мултицет къде ще даде късо.

Ако kozl е прав ще пада ДТЗ-то и при включване на товар в контакт който е към ДТЗто.
valentino76bs - майстор
То само два контакта има сложени другите излази са разделени.Кухнята е монтирана и вероятно има някакви излази които не се виждат отзаде .Понеже никой не се съобразява с другия и прищявките на домакините се разминават с първоначалния Ел проект кое къде да е и мебелистите що да кажат на хората драмата почна.
Нормално....ако беше наред всичко щях да се учудя :)
ivanovbg - майстор
Имах подобен проблем. При рязането на кабелите в една от стаите се бяха свързали нулата и заземяването. Направих едната стая пуснах дтзто и нейния предпазител и тествах. Всичко ок. Отидох във втората като вече не изключвах защото всяка стая е на отделен кръг. Докато свързвах контактите почна да притъмнява и понеже осветлението е на отделен предпазител който не минава през дтзто (схемата е същата) и още нямаше ключове, а бях вързал жиците накъсо и по една фасонка на стая. Щракам предпазителя на осветлението и изненада - пада дтзто, лампите си светят. Почвам да изключвам жичките в кутиите за ключове за да локализирам проблема и на последния спря да изключва. Включвам аз по другите стаи за да ми е светло и се оказа, че няма значение коя лампа включвам. Винаги дтзто изключваше. Та като се разрових видях къде секачките при рязането на кабелите са окъсили нулата със земята и след като ги разделих всичко си заработи както трябва. Нямам обяснение защо това се получаваше.

Ако това може да ти помогне... Принципно инсталацията я преправях от 2 на 3 проводна.
valentino76bs - майстор
чет юни 27, 2024 8:14 amkozl написа:
Предположение.
Свързана нула в някой контакт към ДТЗ-то със защитен проводник.
Когато има светещи крушки, то през веригата: нула лампи - вход нула на ДТЗ - контакт - защ.проводник протича ток.
През ДТЗ протича ток само в нулевата намотка и то изключва.
При това предпазителите на контактите са изключени.
Проверено на практика. Но ако няма консумация или е недостатъчна, ДТЗ не пада.
Аз разглобих всите контактите към ДТЗ заради същата случка, а проблема се оказа в бойлерното табло.
kozl
=D>

Прикачен файл

1719586398190.jpg

Прикачен файл

1719586398183.jpg
1719586398183.jpg (112.39 KиБ) Видяна 966 пъти

Прикачен файл

1719586398173.jpg
1719586398173.jpg (98.25 KиБ) Видяна 966 пъти
kozl - майстор
Е вече стана по-интересно при 3 окъсени проводника - ДТЗ-то или АП е по-бързо при вдигнати предпазители :?
valentino76bs - майстор
Фазата не се докосва снимката лъже
Доста се зачудих на идеята да се навъртят трите проводника.
Пак я гледах и пак ги виждам насукани.
kozl - майстор
Бърз начин да разпознаеш другия край на кабела.
  • 1
  • 2

Тема "Хубава тема за ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: