Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
farmera написа:
Zдравейте, бих искал да попитам с какво минимално сечение трябва да е кабела за да подключа луминисцентно тяло с 3 лампи по 36 вата.
Важно ми е от гледна точка на Паричките/телата са 6 броя , а цената на кабелазависи от сечението/
Телата са от старите с дросел и кондензатор.
И още нещо -мога ли да махна кондензатора?
:?
Приятелю смятай: 3 лампи х 6 тела х 36 W : 220 V = 3Ампера. За луминисцентните лампи има ~ до 30% загуби, което значи 4А. Спокойно можеш да захранваш всичко с проводник 1мм2, който издържа 15-17 А. Без дросел лампата ще изгори. Може и да гръмне. Той ограничава пусковият ток. Без кондензатор може, но лампите внасят смущения в мрежата, а и какво ти пречат ? Има електронни устройства за лум. лампи, но това вече са и пари...
eceo - помощник
Малко теория. Това са най-верните формули за смятане. Отчитат загубите в ПРА на ЛЛ.

Pио=Кпра*Pли , където
Pио - инсталирана мощност на токов кръг с лампен излаз
Кпра - коефициент отчитащ загубите в ПРА
Рли - мощността на лампите посочени в проекта (или ибрани от тебе в случая)
Като Кпра има стойности при ЛЛ:

- За класическо (дросел) 1,8 (при брой на лампите от 4-8 ), 1,4 (9-20) и т.н.

- За електронно 1,08 и 1,07

Сега вече си смяташ всичко и получаваш, че и един квадрат стига, но прочиташ това което съм написал по-надолу и си слагаш 1,5 mm^2.

Нещо друго за проводниците: Минималните сечения на проводниците в електрически инсталации за осветителна и силова са 1,5 mm^2 (осветителна) и 2,5 mm^2 (силова) . Изискването е на наредба 3, нищо че при пресмятания може да се получат и по-млаки сечения. Това са допустимите минимални сечения!!!
farmera - специалист
:)
Отивам за кабелите.
Много съм Благодарен!!!
darken_nz - специалист
eceo,по новите стандарти много не съм в час ,аз си работя по рашков и до сега не съм имал проблем .
Но разбира се трябва да се обърне внимание и на дължината .
Сеченията са си баш, кое те притеснява ?Учебника който използвам
(не ,че не помня половината на изуст) го ползват доста фирми и проектанти, и доста колеги .
А колкото до нормите ,неможе всичко да е на 6 ,че то
само условията не могат да бъдат спазени (икономичност ,механична якост,загуба на напрежение ,съответствие с тока на защитата... )
Аз гледам да отговаря по загуба ,по ток и по съответствие със защитата ,мен лично друго не ме засяга :)
(Впрочем ходил ли си в чужбина ,видял ли си ги там какво правят)
Колкото до загубите в ЛЛ 20%(.1,2) си е напълно достатъчно .
За силовата си прав (дори може и повече ако клиента има по-големи мощности)
Все пак благодаря ,че сподели за наредба 3 :)

Прикачен файл

42185z.jpg
42185z.jpg (9.41 KиБ) Видяна 7112 пъти
Последна промяна от darken_nz на съб дек 08, 2007 1:14 pm, променено общо 3 пъти.
eceo - помощник
Данните са от ръководството по осветителна и инсталационна техника на Диакнаров и Диянов.
При всяка линия е много относително. Например може да имаш товар 100W, но да е на разстояние 1км, тогава не е нужно да се правят сметки по допустимо прегряване или по икономична плътност на тока минимален разход на метал, а по допустим пад на напрежение, за да може напражението в края на линията да е номинално, и тогава сеченията може да се получат много по-големи, дори и 6 mm^2 да речем за 100W.
Не се съмнявам в твойте сметки и ръководства, но само исках да вметна допустимите минимални сечения по правилник, защото и в други постове забелязах, че се чудите. Слагайте минимум 1,5 mm^2 на освелтнието и 2,5mm^2 на контактите. Като и сега, както и преди се изисква силови на отделен токов кръг за бойлер, печка и т.н. По принцип проектантите слагат по 1 или 2 силови в кухня, по 1 силов в хол, 1 за бойлер и т.н., които са със сечение 4mm^2.

Бе защо не мога да качвам снимки, хем ги правя малки по 100 Кb?? Два пъти се пробвам да ти кача корицата на ръководството.
velsi - Почетен майстор
eceo написа:
Бе защо не мога да качвам снимки, хем ги правя малки по 100 Кb?? Два пъти се пробвам да ти кача корицата на ръководството.
Провери си размера в пиксели и се убеди, че формата е JPG.
darken_nz - специалист
Всичко това го знам . :)
Аз не се чудя ,просто дадох съвет на човека ,който питаше как да спести.
Не съм казал ,че смятам винаги ,смятам когато трябва
(например вчера избирах кабел за 50KW мощност и комутационна апаратура)
И казах ,кои са най -важните критерии за мен ,когато трябва да се изчисли нещо -загуба на напрежение ,допустим ток и съответствие с тока на защитата,защото именно от тях зависи качеството на ел.снабдяването.
А това за дължината е божий закон приятелю : голяма дължина- голямо сечение,колкото по-дълго толкова по-зле ,за това хората гледат да минат по възможно най-краткото трасе до дадения обект.
Явно не си ме разбрал правилно ,исках да ти кажа ,че може и да има
1000 норми но не всичко може да е на тамандам.
Важното е да работи и да няма проблеми .

Не се съмнявам в твойте сметки и ръководства
аз също не се съмнявам в теб нито в който и да било :)
Последна промяна от darken_nz на съб дек 08, 2007 4:11 am, променено общо 3 пъти.
eceo - помощник
Не се съмнявам, че знаеш тези неща и не съм ги казал за тебе. Споменах ги, защото прочетах доста постове с проблеми за сечение на кабели и просто загатнах логиката за хората, които не знаят как да избират кабел. Не се съмнявам в твойте професионални познания и умения.

А за снимката съм сигурен, че беше 119Кб, защото я компресирах и формата беше JPEG, но там пише, че го поддържа. Нищо де, пак ще пробвам , като имам време. За сега ви желая успех и до писане.
darken_nz - специалист
:) ОК Разбрахме се

А за снимката съм сигурен, че беше 119Кб, защото я компресирах и формата беше JPEG, но там пише, че го поддържа. Нищо де, пак ще пробвам , като имам време. За сега ви желая успех и до писане.

Аз пък имах проблем с един текстов документ ,ама се оправих -дадох просто линк
Желая ти успех ,дано си оправиш проблема със качването ! :)
Последна промяна от darken_nz на съб дек 08, 2007 12:42 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
eceo написа:
Нещо друго за проводниците: Минималните сечения на проводниците в електрически инсталации за осветителна и силова са 1,5 mm^2 (осветителна) и 2,5 mm^2 (силова) . Изискването е на наредба 3, нищо че при пресмятания може да се получат и по-млаки сечения. Това са допустимите минимални сечения!!!

Например може да имаш товар 100W, но да е на разстояние 1км, тогава не е нужно да се правят сметки по допустимо прегряване или по икономична плътност на тока минимален разход на метал, а по допустим пад на напрежение, за да може напражението в края на линията да е номинално, и тогава сеченията може да се получат много по-големи, дори и 6 mm^2 да речем за 100W.

Я кажи кой член е това/за 1,5мм2/, че и аз да се ограмотя. А ще какво кажеш за 100W на 10км......Говорим за вътрешна инсталация, а не всеки да пише какво знае.
А това е от наредба 3

Прикачен файл

69.jpg
69.jpg (89.92 KиБ) Видяна 5957 пъти

Тема "Луминисцентни лампи и кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: