Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Значението е цветово.
А иначе ако се има в предвид писаното от автора, че в цялата всекидневна е така с контактите
AleksanderStanev написа:
Започнах да тествам с други точки в същата стая - всички са засегнати.
, то предполагам - цветовата размяна касае всички контакти в този кръг.
prasse - специалист
нед окт 06, 2024 11:14 pmAleksanderStanev написа:
дефектнотоковата сработва моментално
Дай снимка на таблото?
Изглежда, на този кръг ДТЗ не е свързана правилно. Вероятно е неутралата на този кръг да не минава пред ДТЗ, ами да е взета направо от общата нулева шина в таблото, като не изключвам и гореспоменатия проблем с объркване на цветовете...
Благодаря за съветите! Не съм на място тази седмица, за да разглобя и разгледам по-подробно вътре в таблото. При свързване на шукото спазвах цветовете , както би трябвало да са - кафяв фаза, син нула и зелено-жълт - земя. При замерване с мултицет даваше 232V. Прикачам снимка на таблото - става въпрос за долния ред предпазители, като дефектно-токовата е най-ляво.
Прикачен файл:
tablo.jpg
Прикачен файл:
defektnotokova.jpg
Прикачен файл:
predpaziteli.jpg
kozl - майстор
Очакваха се снимки без предния панел над предпазителите на таблото, та да се вижда как е свързвано отвътре.
И по детайлни и фокусирани :roll:
ESPACE - майстор
Както казах, размени местата на синия и жълто-зеления в контакта и няма да ти пада ДТЗ. Естествено след като се увериш че фазата е на кафявия.
prasse - специалист
Човекът ти каза по-горе, че е спазил цветовете в контактите.
Поддържам тезата, че нулата на този кръг в таблото е взета от шината, а не през ДТЗ!!!
DMN - майстор
prasse написа:
Човекът ти каза по-горе, че е спазил цветовете в контактите.
Цветовете може да ги е спазил на кабела за контакта, но не се знае какви са цветовете в предходните кабели и как са свързани, или "кръстосани" в някоя кутия.
Най-лесният начин за автора е да размени проводниците на нулата и защитния в контакта, и пак да пробва, както се предложи вече. То ще си покаже. Ако ДТЗ пак сработва, значи може и да е както казваш. :) Аз лично на цветовете много не се доверявам, особено пък, когато има проблем.
--------
Ако е късо между нула и защитен, не е задължително ДТЗ да сработва, ако няма консуматор. Всъщност kozl го е обяснил по-напред, няма смисъл да го повтарям и аз. Така че, не изключвам и този момент :)
:partyman:
prasse - специалист
Едва ли... Кой глупак би свързал в кутията проводници с различни цветове?
DMN - майстор
prasse написа:
Кой глупак би свързал...
Същият, и който не би свързал нулата през ДТЗ. :)
Cyx - напреднал
Когато един лаик се бърка в работата на професионалистите с цел икономия на някой лев, той им подяжда хляба. Не трябва да се чуди после от къде е дошла шапката в комина или защо в измазаната и ремонтирана стая мирише на запъртъци :lol:

Тема "Проблем с дефектнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: