Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Дай Боже всеки му... А дано, ама надали.
:partyman:
Съдейки по етикета - произведен е 2020 та дори и да съм го взел още пресен, да, ще е в гаранция. Но аз пък съм с "неприятни" спомени от търсене на гаранционно обслужване за такива уреди - върти ми се нещо че трябва да е свързван от "оторизиран" техник за да се ползва гаранция - а техника съм си аз.

Утре ще питам - ако правилно си спомням от къде го купих.
Евентуално някакви варианти за сравнително бюджетен нов бойлер?
Като прочетох че човека е отварял неговия след 20 години - аз за толкова съм сменил поне 5 :)
miroki - майстор
ср ное 20, 2024 10:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
Кое покритие се е "обелило"?

Това се е изсипало от тръбите за нагревателите според мен.
Фланеца ми се вижда ръждясал. Поне така се видя от телефона. Мисля, че се е олюпило това покритие над ръждата което е било. Явно и от нагревателите има.
....
Аз съжалих защо не го ремонтирах моя. Предвид годините просто го изхвърлих (беше ръждясал външно и не беше картинка за банята и имаше само половин кофа варовик :) ). Сегашния има две черни точки на корпуса вече. Не знам дали има 2 години. И нагревателя е по-звучен от на стария.
mironcho - специалист
Търси гаранцията, точно на такъв бойлер ходиха до село да му сменят нагревателите по гаранция.
а прахът е изпаднал от самия нагревател (или и от двата) - това е кварцовия пясък дето го играе изолатор.
Мисля, че би могъл да искаш смяна и на двата нагревателя, независимо дали са здрави - не е нормално да им тече пясъка.
valentino76bs - майстор
Детска им болест....
Нагревателя е около 11лв.Само да не изтряскат така ,че да се раздуят и заварят вътре.Свалянето им тогава е брутално.
djogobg - специалист
За гаранция на Елдом точно, преди 4 години ми ръждяса серпентиата и почна обмен на вода между бойлера и парното(щото нямах пари за неръждаем тогава). Звъннах, дойдоха майстори в рамките на 2 дни, потвърдиха проблема, дадоха ми един лист и казаха да отида да си сменя бойлера от склада. Всичко точно и бързо. Така че щом е в гаранция, действай с нея.
Пичове, да ви разкажа развръзката на историята за да се посмеете малко :)

Не си намерих гаранцията, правих ремонт може би точно след като купих бойлера, а така си изчезват доста неща.
Намерих си на местната железария нагреватели и си ги смених и двата - не можах да разбера точно кой от старите е избил и му е излязла карантията, но така и така сменям - да са си нови и двата. Файда никаква.
Забравих да уточня в началото, че иначе бойлера си изключва - значи нагрява и прави температура и преди смяната, или терморегулатора/защитата не са ок. Та те бяха следващата стъпка, но понеже вчера си намерих и нов ключ - реших да сменя първо него както каза hidrazin по-горе.
Прибрах се късно и реших да не се занимавам и да оставя за днес, влязох да направя една баня (знам че е грехота преди неделя) - само топлата вода на макс за да става за къпане и да не ти се свиват мандарините. И видиш ли ми светна нещо.
Бойлера захранва баня, мокро пред банята - където е и самия бойлер - и кухня. Но кухнята е от другата страна на къщата и водата отива половин час до там, та не се ползва. Махнал съм чучура на смесителя - от старите с двата въртока и на негово място отгоре съм завил проточен смесител. Просто студената вода стои постоянно пусната и захранва проточното. Обаче някой е пипнал и е оставил малко отворена и топлата вода :)
И така като пуснеш топла в банята или мокрото - дърпа от студената в кухнята вместо от бойлера защото и е по-високо налягането.

Та като затвориш хубаво кранчето на топлата вода в кухнята проблема изчезна.

Последен въпрос и благодаря на всички които се включиха.

Така и така съм купил и ключ - да го сменям ли? На първата степен лампичката едвам мъждука - това дали ще е проблем за реотана за който отговаря тази част или да не го пипам?
hidrazin - майстор
То това си стана за бисерите. :-D
То и аз се учудих за "водата е осезаемо по малко нагрята".
Дори и с един нагревател водата пак трябва да достига зададената температура - е след повече време но трябва да я достига.
Ама чак пък за такъв конушмак между топла и студена вода, признавам си не се сетих...
нед ное 24, 2024 12:49 pmzlinaka написа:
Така и така съм купил и ключ - да го сменям ли? На първата степен лампичката едвам мъждука - това дали ще е проблем за реотана за който отговаря тази част или да не го пипам?
Лампичката няма отношение към нагревателя. Тя само показва дали има подадено напрежение към нагревателя.
Демек и при изгорял нагревател пак ще свети.
А това че мъждука - може да е от самата лампичка, а може да е от нагорял контакт на ключа.
Така дистанционно няма как да се отгатне.
Пък и нали имаш вече нов ключ? Вземи го смени и виж след смяната за колко ще ти загрява бойлера в сравнение със сега.
Така косвено може да установиш дали стария ключ е бил проблемен.
Иначе е елементарно - измерва се дали тече ток през първата степен нооо...
Забравих да си прикача кухненското произведение - знам че е грозно, но когато му дойде времето за цяла нова кухня :)

Мога да видя дали има фаза до реотаните с фазомера докато загрява, но предполагам че ще покаже. Мултицет/мултиметър или друго нямам налично. Скалата / термометъра на бойлера е пълен майтап - не става за ориентир. На пипане всичко си е ок - въпроса е дали не топли само с единия нагревател. Но, вече може би ще викна авер на място и той да погледне :)
Прикачен файл:
viber_изображение_2024-11-24_11-00-28-285.jpg
hidrazin - майстор
нед ное 24, 2024 1:26 pmzlinaka написа:
Мога да видя дали има фаза до реотаните с фазомера докато загрява, но предполагам че ще покаже. Мултицет/мултиметър или друго нямам налично.
Така е. С фазомер не става. Евентуално с пробна лампа ама айде да не правим циркове.
Имах друго на ум - ако с два нагревателя бойлера загрява и изключва за 2 часа, то с един ще е за 4 часа.
Старите нагреватели може и да са здрави. И двата. Лесно се пробва.
Щепсел, кабел и пускаш за 10-ина секунди.

Тема "Въпроси за бойлер елдом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: