Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
вт окт 21, 2025 4:35 pmaleksnp написа:
И защо не може СВТ под мазилка, без гофре?
ЦЪЪЪК

Демек защото риска след време да виждаш по стените къде ти минават кабелите е голям.

:partyman:
gogo7777 - майстор
Напиши сценарий за филма "горещ кабел"
:-D
aleksnp - специалист
вт окт 21, 2025 6:16 pmhidrazin написа:
вт окт 21, 2025 4:35 pmaleksnp написа:
И защо не може СВТ под мазилка, без гофре?
ЦЪЪЪК

Демек защото риска след време да виждаш по стените къде ти минават кабелите е голям.

Аз затова съм сложил тапети.
hidrazin - майстор
вт окт 21, 2025 7:25 pmaleksnp написа:
Дано да са от онези за баня от PVC. Щото през хартиените пак просмуква.
За миещите тапети как е - нямам инфо...

И пак да подчертая - не е задължително да се появи тоя "ефект" но рискът си го има. И се появява след време а не веднага.
При инсталация под мазилка днешно време е силно препоръчително да е в гофрета.
вт окт 21, 2025 5:28 pmfauda написа:
Защото не е плосък и "наддига" много мазилката...
Ми не, нищо не надига. В кой свят живеем? Даже Парксайд имат/продават фреза за канали...

вт окт 21, 2025 1:43 pmfauda написа:
Вариант да се ползва мостов и само на тавана да се "мушне" в гофре ?
Не.
И може ли по няколко кабела в едно гофре?
Може. Стига да не са мостови и гофрето да позволява.

По тавана щом ще е гипсоКАШОН кабела СВТ (и аналозите му) може и да не са в гофре.
Стига да са пуснати ПРЕДИ кашонаджиите - демек хванати и укрепени на тавана по подходящ начин...
Но В НИКАКЪВ случай да не лежат върху металните профили на кашонения таван.
sts - специалист
fauda колко проекта сте направил през живота си,че знаете как се правят проектите.
Вероятно съдите по себе си и по възможностите си за проектантите и проектите.
По какво разбирате кога един проект е удачен или неудачен вариант за Вас.
Щом като питате какви кабели да ползвате за една "къщурка" Вие представяте ли си
да проектирате заводи,хотели,летищни комплекси и др.,или да извършвате монтаж на
на такива елинсталации,че се правите на интресен.
fauda - помощник
вт окт 21, 2025 8:35 pmhidrazin написа:
вт окт 21, 2025 7:25 pmaleksnp написа:
Дано да са от онези за баня от PVC. Щото през хартиените пак просмуква.
За миещите тапети как е - нямам инфо...

И пак да подчертая - не е задължително да се появи тоя "ефект" но рискът си го има. И се появява след време а не веднага.
При инсталация под мазилка днешно време е силно препоръчително да е в гофрета.
вт окт 21, 2025 5:28 pmfauda написа:
Защото не е плосък и "наддига" много мазилката...
Ми не, нищо не надига. В кой свят живеем? Даже Парксайд имат/продават фреза за канали...

Вариант да се ползва мостов и само на тавана да се "мушне" в гофре ?
Не.
И може ли по няколко кабела в едно гофре?
Може. Стига да не са мостови и гофрето да позволява.

По тавана щом ще е гипсоКАШОН кабела СВТ (и аналозите му) може и да не са в гофре.
Стига да са пуснати ПРЕДИ кашонаджиите - демек хванати и укрепени на тавана по подходящ начин...
Но В НИКАКЪВ случай да не лежат върху металните профили на кашонения таван.
Да преди кашона ще е. Захващат се за тавана , после се прави конструкцията за кашона с ватата. Днес даже един познат гледах точно така го е направил и е ползвал eYDYp (безмостов мостов кабел) ?
hidrazin - майстор
вт окт 21, 2025 10:49 pmfauda написа:
Днес даже един познат гледах точно така го е направил и е ползвал eYDYp (безмостов мостов кабел)
Едва ли това "гледане" е било в България. Трябваше да кажеш по-рано...
Тоя безмостов кабел eYDYp е същия като руския кабел ВВГ-п
От линковете спокойно може да си намерите документ какви са му допустимите начини на монтаж.

Не че е ваша работа де...
aleksnp - специалист
hidrazin написа:
Щото през хартиените пак просмуква.
Ами вече шест години нищо не се е просмукало. Ще почакам още.... :o
mika - специалист
вт окт 21, 2025 10:49 pmfauda написа:
...eYDYp (безмостов мостов кабел)
Този кабел има ли го от български производител?
kozl - майстор
Щом има "просмукване" има и вода. :roll:
Аз па махах картонени РК и ги замях с пластмасови.
Обаче на мястото на една от тях, която отпадна и запълних с гипс не изчистих гипса останал под дъното на премахната РК и след години се очерта петно в-у миещите се тапети. И петното става се по оцветено с годините. Обаче имаше и теч отгоре и встрани, но влагата пълзи.

В последните проекти все повече СВТ под мазилка без гофре. Ако трябва и шлаух да се ползва #-o с дебелината на мазилката.

Скоро се натъкнах на изпълнение със СВТ, укрепено по бетона на тавана с дюбели и свински опашки. РК и те закачени на бетона по тавана. От там спусъци към КК за ключове. Контактните излази по кръгове са от последователно прекарвани през конзолите кабели. Т.е. от тавана към контакта, спусъка е от 2 СВТ. Едното СВТ захранва контакта, другото СВТ захранва най близкия контакт като кабелът пак е прокаран по спусъците и по бетона на тавана. Аз в дневната я преправих инсталацията като добавих РК и за контактите захванати към бетона на таванската плоча. От излишните спусъци някои ги оставих и ако някога се очертаят и за тях ще :wallbash:
В другите стаи си остана системата от "последователно нанизани контакти". За връзкта къбел с кабел се разчита на фабричните клеми на контакта. Ако дефектира първия захранен директно от ап.табло контакт и останалите по този кръг ще бъдат непотребни :sad: .
По стените има миещи тапети и латекс. До сега 3 г. още кабел не личи :roll:

Едно отклонение с разсъжение за дюбелите и свинските опашки относно трайността им.
Колко се дълготрайни :?
И ако тези под навес се разпаднаха, все пак са навън, но тези в мазето и те почнаха да се разпадат :?
Класическите скоби бакелит + ламарина изглеждат вечни спрямо новите екстри - лесно, бързо и нетрайно.
Предполагам е до качество на материала. Но как да се ориентираш при покупка :?

Тема "Кабел за нова инсталация на ново строителство с частичен гипсокартон по тавана само ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: