• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
Ми аз така или иначе ще ги ползвам и двата дали поотделно или постоянно свързани.
пишман_майстор - майстор
В паралел няма проблем. Голям с малък, стар ( но здрав) с нов и т.н.
Последователно ако е, задължително да са на едно ниво като състояние , капацитет , амперажи . Т.е. трябва са еднакви , ако има вариант-дори марка и модел.
При паралел - няма драми.
MamaMy - майстор
ср мар 11, 2026 3:42 amESPACE написа:
Три пъти го четох и :? ме заболя главата :lol: Всъщност подозирам че не си разбрал първичното условие, защото написаното е вярно но за последователно свързани акумулатори, а тук казуса е с серийно свързване.
За паралелно е в пълна сила. Умират и двата ако са различни. Единият сулфатизирал, а другият изтумбен. Случвало ми се е дори с два еднакви с еднакво напрежение когато единият е стар, а другият нов. За няколко месеца и стария се надува.
На времето в армията имаше недостиг на 180Ач и за стационарните АД30 ни даваха малки по 60Ач. Бяха от тези с асфалта. Един не успяваше да завърти стартера и ги спаралелихме в началото. Като бракуваме 5-6 бр. се светнахме и ги закачахме само по време на паленето. Проблемите спряха. Аз като голям икономист разглобих всички бракувани за да взема останалите здрави клетки и да си събера един за Москала. Имах тогава 408И. Изхвърлих няколко ката дрехи та ми излезе евтин акумулатора, но имах резервни клетки за години напред. Те се кривяха първо все около единия полюс, но вече не помня кой беше.

ПП Сега има коли с по два акумулатора. Не знам по каква схема са вързани, но колите са си на 12 волта. Един собственик на БМВ ми спореше по въпроса и като смени няколко акумулатора за две години си взе два еднакви и мирна. Предполагам, че едва ли от БМВ са толкова прости да ги вържат директно в паралел, но е факт. Винаги единият страда.
Последна промяна от MamaMy на чет мар 12, 2026 3:48 pm, променено общо 1 път.
пишман_майстор - майстор
Когато единия е скапан-да. Не е добра идеята.
Здрави обаче, няма проблем. Пробвано лично от мен. Така зареждах ( по-точно в заредено състояние ) два-три , че дори и четири акумулатора с едно зарядно през зимата. Дори и акумулатори за мотоциклети + един за бус . В паралел два за мотоциклети по 12 и 16ач + един за бус 105 или 110ач сега не се сещам. 5-6 месеца заедно
М/у другото има автомобили с доп.акумулатор за разни консуматори.Често той е по-малък като капацитет . Зареждането става от едно место, а стартирането-само от големия ( стартовия за паленето)
  • 1
  • 2

Тема "Два различни акумулатора заедно за повече капацитет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: