Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
biggie - напреднал
ELEMENTAL - специалист
http://catalogue.hager.fr/resource?app= ... T_G015.PDF
Мдаа...Консумацията на звънците е повече от нищожна.
Johny - майстор
Има логика в думите на biggie. Само че на вторичната на трафчето напрежението е 8V (3,5 и 8V), или поне толкова трябва да бъде. При паралелно свързване на съпротивления резултантното съпротивление е по малко от най-малкото съпротивление.
R= 1/(1/r1+1/r2+.....+1/rn). Aко звънците например са 4 по 50ома всеки, то тяхното R ще бъде 1/4/50= 12,5 ома т.е. общото R нa 4 звънци е 4 пъти по-малко от това на един звънец. От там по закона на Ом тока ще бъде 4 пъти по голям. Доколкото си спомням вторичната намотка на звънчев трансформатор е с добро сечение и смятам, че ще издържи неколкократно претоварване. Даже не бих казал претоварване, защото се поразрових и се оказа, че зв. т-тор е 4VA, a звънеца е <1,5 VA, и един траф захранва ~ 3 звънеца едновременно.
http://www.amatitza.hit.bg/PRODBUL.HTM
При други модели звънци и трафчета, тези стойности ще са различни, но при всички случаи са разчетени на няколко позвънявания едновременно.
Естествено, че за кратко, както е обикновнно, би поел и повече звънци. Е ако ги натискаш всичките и за дълго, естествено, че ще изгори. Явно не са тъпоустойчиви т-ри. Макар че видях една обява за звънчеви трафове със защита от късо съединение.
PS Някой тук ще каже, че звънците имат и индуктивно съпротивление, което е вярно, но и при изчисляване на импеданса, идеята остава същата.
Тани - модератор
Johny написа:
Има логика в думите на biggie. Само че на вторичната на трафчето напрежението е 8V (3,5 и 8V), или поне толкова трябва да бъде. При паралелно свързване на съпротивления резултантното съпротивление е по малко от най-малкото съпротивление.
R= 1/(1/r1+1/r2+.....+1/rn). Aко звънците например са 4 по 50ома всеки, то тяхното R ще бъде 1/4/50= 12,5 ома т.е. общото R нa 4 звънци е 4 пъти по-малко от това на един звънец. От там по закона на Ом тока ще бъде 4 пъти по голям. Доколкото си спомням вторичната намотка на звънчев трансформатор е с добро сечение и смятам, че ще издържи неколкократно претоварване. Даже не бих казал претоварване, защото се поразрових и се оказа, че зв. т-тор е 4VA, a звънеца е <1,5 VA, и един траф захранва ~ 3 звънеца едновременно.
http://www.amatitza.hit.bg/PRODBUL.HTM
При други модели звънци и трафчета, тези стойности ще са различни, но при всички случаи са разчетени на няколко позвънявания едновременно.
Естествено, че за кратко, както е обикновнно, би поел и повече звънци. Е ако ги натискаш всичките и за дълго, естествено, че ще изгори. Явно не са тъпоустойчиви т-ри. Макар че видях една обява за звънчеви трафове със защита от късо съединение.
PS Някой тук ще каже, че звънците имат и индуктивно съпротивление, което е вярно, но и при изчисляване на импеданса, идеята остава същата.

Johny , нещо тези дни определено не си в час! Мислех си, че поне в теми по електротехника няма да ми се наложи да споря с тебе! :-D

Прости сметки:

Звонок 220В/0,03А 85дБА | Hager SU213

3 звънеца по 0,03А = 0,09А

R = U/I = 220/0,09= 2445 ома

I = U/R = 12/2445 = 0.0049 А

Няма такъв трансформатор, който да се натовари , а да не говорим да изгори от такъв ток!

И пак същия съвет: Не си изсмуквай информацията от пръстите и не търси под вола теле , а работи с ФАКТИ!

biggie за да разберете къде е проблема , разкачете кабелите от трафа от към 12 волта и свържете омметър към тях. След това някой да започне да натиска бутоните на звънците един по един , докато не установите къде има късо съединение. Там мултицета ще покаже много ниско съпротивление!
Johny - майстор
Кой ти каза, че разбираш от елекротехника?
Tани написа:

I = U/R = 12/2445 = 0.0049 А Да ама не: 220/2445=0.089 А
Aз дадох пример за друг звънец и звънчев трансформатор/виж линка/, но се извинявам, че не видях това: http://din.com.ua/index.php?productID=486 . Само че този модел звънец е на 220V и от къде се появиха тези 12V, никой не не казва. И какъв траф ползва и защо?!
А ти Тани, ако си учил електротехника, си погледни лекцията за паралелно свързване на съпротивления. Аз съм учил ТОЕ 5/пет/ семестъра. Така че нищо не съм си изсмукал от пръстите.
Ако този звънец е на 220V, то при късо съединение, ще се стопят всички проводници. Нека господина да даде точни параметри и тогава да коментираме.

Прикачен файл

Звънец.jpg
Звънец.jpg (43.11 KиБ) Видяна 5375 пъти
Тани - модератор
Johny написа:
Кой ти каза, че разбираш от елекротехника?
Tани написа:

I = U/R = 12/2445 = 0.0049 А Да ама не: 220/2445=0.089 А
Aз дадох пример за друг звънец и звънчев трансформатор/виж линка/, но се извинявам, че не видях това: http://din.com.ua/index.php?productID=486 . Само че този модел звънец е на 220V и от къде се появиха тези 12V, никой не не казва. И какъв траф ползва и защо?!
А ти Тани, ако си учил електротехника, си погледни лекцията за паралелно свързване на съпротивления. Аз съм учил ТОЕ 5/пет/ семестъра. Така че нищо не съм си изсмукал от пръстите.
Ако този звънец е на 220V, то при късо съединение, ще се стопят всички проводници. Нека господина да даде точни параметри и тогава да коментираме.

Не ама Да!

biggie написа:
Здравейте на всички!
Хипотетично(а то беше факт:)!) ако в инсталацията на един жилищен вход във всеки апартамент са поставени звънци за 220V, които са захранени от трансформатор 220V - 12V на страна ниско напрежение какво се очаква да се случи?
Аз видях какъв беше ефекта.. и имам теза защо е така...но моля ви да дадете вашите компетентни мнения..

Благодаря предварително!

Аз внимавам с фактите! А ти? Кажи ми кое от твоите сметки е факт? Поне един?Или пак че започнеш с психологията и че сме всезнайковци? А може би пак се заяждаме?

ПП Аз не съм учил електротехника! Това е от обща култура , но определено се справям с подобни задачки без да си изгубя 5 години от живота!
Последна промяна от Тани на пон яну 07, 2008 3:55 pm, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
biggie написа:
Задачата е дадена коректно..А при натискане на 2-3 от бутоните на звънците едновременно изгоря трафа..Ако някой има обяснение нека го сподели
Гледам задачата е станала наполовина коректна. А сега ако ни открехнеш и какъв е бил трафа цена няма имаш.
При желание от твоя страна може да споделиш и на колко години е трафа. Не че е толкова важно, но може да си му е дошло времето.
Justy - майстор
Звънчевите трафове по данни на производителя имат вторичен ток 0.8 А. Но при ПВ < 10 %. И това е заради страховитата самоиндукция от постоянната комутация. На неверниците ще предложа да захранят звънец с батерийка 9 В. Докато звънеца работи - да близнат клемите. Ще се подмладят с 10 години :wink: Правил съм го в трети клас - и досега ми е изопната кожата :lol:
Johny - майстор
Тани написа:
Аз внимавам с фактите! А ти? Кажи ми кое от твоите сметки е факт? Поне един?Или пак че започнеш с психологията и че сме всезнайковци? А може би пак се заяждаме?
Всичко написано е факт неоспорим, но истината е една. Не можеш да смесваш стойностите при високото и ниското напрежение при изчисленията. Това не е правилно. А някой може да си пише каквото си иска/имам в предвид тези там 220/12V/.
Tи занаеш ли например, че 20kV трансформатор, се защитава с предпазители 6-10А /само за сведение/.
И зашо мислиш, че като си модератор, разбираш от всичко. Предполагам, че и никой не е искал това от тебе. Да не говориме, че слизаш на нивото на махленска клюкарка да се заяждаш. Вече ти казах, че човек с твоята позиция, трябва да е по-широко скроен и да не издребнява, или да се исказва неподготвен. Не ти отива. Искам да ти кажа, че и други очакват това от тебе.
Johny - майстор
НЯКОЙ ДА ЗНАЕ ЗА КАКВО Е СПОРА?....

Тема "Какво ще стане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: